Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ...

Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος

Πόσο δεν τάραξε τη ζωή μας, αλλά και όλης της υφηλίου κυρίως από τον περασμένο Μάρτιο αυτή η πανδημία του κορωνοϊού, όπως εμφανίστηκε, όπως την εμφάνισαν, όπως συνεχίζει να παρουσιάζεται.

Θα τονίσουμε βέβαια ευθύς εξαρχής ότι είναι μακριά από μας οποιαδήποτε άποψη που διαδίδει ότι είναι ανάξια λόγου αρρώστια, ακίνδυνη κλπ. Αυτό είναι δουλειά των γιατρών και όσον ούπω αυτοί και ο χρόνος αυτό θα το καταδείξουν. Εμείς που δεν είμαστε γιατροί, αλλά ψάχνουμε και διαβάζουμε κι έτσι θα περιγράψουμε πώς η τρέχουσα πανδημία εργαλειοποιείται οικονομικά από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

Σε προηγούμενο άρθρο μας – το βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο – γράφαμε: « Ο κορωνοϊός δεν είναι πρωτίστως ιατρικό ζήτημα, αλλά βασικά βαθιά κοινωνικό, πολιτικό και ουσιαστικά οικονομικό». Σήμερα, επειδή μάλλον δυστυχώς επαληθευόμαστε, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης κάνουμε την απόπειρα να αναλύσουμε κάπως ευρύτερα με στοιχεία αυτή την άποψη, υπηρετώντας την αντικειμενικότητα, εμφανίζοντας δεδομένα, που η καθημερινή καθεστωτική ενημέρωση ούτε καν τα αγγίζει, από άγνοια ή επειδή είναι ελεγχόμενη από τους ζάπλουτους του κόσμου;

Στην Ελλάδα μας αρχικά, καταφαίνονται οι επώδυνες επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία της. Μέχρι τώρα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τραγική πτώση σ’ όλους τους οικονομικούς δείκτες, σε αντίθεση με τα εικονικά στοιχεία που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, που τους τα προμηθεύουν τα υπουργεία. Οι πραγματικοί δείκτες στο βιομηχανικό τομέα, τον αγροτικό και την ανεργία παρουσιάζουν κατάσταση δραματική. Συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή δείχνει πτώση 34%, η δε πτώση της παραγωγής ενέργειας αγγίζει το 70%, πράγμα που σημαίνει, ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι δραματικά πεσμένη. Ακόμα κι αν είχαμε πλήρη τουριστική κίνηση, η πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας θα ήταν πάνω από 30%

Η ανεργία καλπάζει, αφού μετά το δίμηνο της πανδημίας είχαμε 120 χιλιάδες εγγραφές νέων ανέργων. Τα στοιχεία για το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων είναι αποκαρδιωτικά, αφού αυτό υφίσταται πτώση πάνω από 25%, το ίδιο και οι επενδύσεις, που είναι μηδενικές. Το πλήγμα που δέχτηκε η ελληνική οικονομία μετά και εξαιτίας του lock down συμπυκνώνει τις απώλειες, που υπέστη τη 10ετία των μνημονίων.

Σ’ αυτό το σημείο θα θυμίσουμε ό,τι λέγαμε στο μόλις προηγούμενο άρθρο μας: «…εξαιτίας του lock down, δηλαδή με το που πέφτουν τα ρολά της οικονομίας, προκαλούνται μεγάλες καταστροφές, τα χρέη της υπερφορτώνονται, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μεγάλη κερδοφορία για την παγκόσμια βαρβαρότητα. Μέρος αυτής της βαρβαρότητας είναι κι ο κορωνοϊός…»

Και το «φάντασμα» του lock down ανά την υφήλιο, όπως και στη χώρα μας αιωρείται. Και γιατί θα πάμε πιθανώς σε καινούργιο lock down, οικονομολόγοι του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) με επικεφαλής τον πρόεδρο Δ. Καζάκη, μας συνδράμουν, στα όσα παρακάτω θα αναλύσουμε.

Λοιπόν, η παγκόσμια οικονομία πριν ακόμη από την πανδημία είχε μπει σε ύφεση, δηλαδή οι αποδόσεις των μεγάλων περιουσιών πέφτανε σημαντικά. Ύφεση γι’ αυτούς σημαίνει μείωση κερδών. Μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού οι 1200 περίπου πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο σημείωσαν μεσοσταθμικά οικονομική πτώση γύρω στο 20%, που είναι σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς, ότι κατέχουν στα χέρια τους 300 τρισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Το 20% αυτής της χρηματιστικής τους περιουσίας είναι περίπου 60 τρισεκατομμύρια δολάρια κι αυτό το μέγεθος είναι, όσο το ΑΕΠ του πλανήτη. Με αυτά τα λεφτά τρέφεις δυο φορές τον πληθυσμό της γης, αν τα μετατρέψεις σε εισόδημα και επενδύσεις.

Σ’ αυτή λοιπόν τη χρονική συγκυρία με την προαναφερθείσα ύφεση να προχωρά αυτοί οι πιο πλούσιοι σκέφτηκαν, τι να κάνουμε κι αναλογίστηκαν: Παίξαμε με την κερδοσκοπία στα βασικά προϊόντα του χρηματιστηρίου, στα λεγόμενα εμπορεύματα, παίξαμε με την ενέργεια, δεν πήγαινε όμως μακριά, σκεφτήκαμε πολέμους, όμως το θέμα με τον πόλεμο είναι το εξής: Αυτού του είδους οι πόλεμοι – οι περιφερειακοί – αποδίδουν ελάχιστα. Άντε δηλαδή που έγινε ένας πόλεμος τύπου Ιράκ, αυτός απέδωσε περίπου 3 – 4 τρισεκατομμύρια δολάρια (ψίχουλα για μας).

Πώς ξαναποκτάς τα 60 τρισεκατομμύρια, που έχασες στο διάστημα αυτό και πώς εξασφαλίζεις και την επόμενη μέρα, δηλαδή να έχεις συνεχώς επέκταση αυτής της χρηματιστικής περιουσίας; Και ξανασκέφτονται: με τον πόλεμο τύπου Ιράκ δεν μπορέσαμε…, να τα βάλουμε με το Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να γίνει παρανάλωμα του πυρός στο σύμπαν και πιθανόν να μην πετύχουμε. Το Ιράν διαθέτει 1000.000 άνδρες υπό τα όπλα και με επιστράτευση πάει στα 10.000.000 έτοιμους για το πεδίο της μάχης. Αυτοί και με σφεντόνες να παραταχθούν, είναι δύσκολη ιστορία για πόλεμο και φυσικά αυτή η κατάσταση σημαίνει πάρα πολλούς νεκρούς και μεγάλα προβλήματα κοινωνικά και πολιτικά. Με άλλα λόγια έναν κίνδυνο ενός νέου Βιετνάμ, που αυτό φυσικά για τους Αμερικανούς και τους Δυτικούς εν γένει είναι μια οδυνηρή ανάμνηση – Βατερλώ. Εφόσον λοιπόν δεν μπορούσαν ένα βαρβάτο πόλεμο, για να παίξουν με τις χρηματαγορές και τις καταστροφές, που θα δημιουργήσουν, κάνανε την πανδημία.

Δεν έχει σημασία το γεγονός, ότι αυτός ο ιός υπάρχει, μα υπάρχει. Κι εμείς, που γράφουμε δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει, άσχετα με το γεγονός, ότι δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, για το πώς υπάρχει. Αν όπως λένε και σοβαροί επιστήμονες πλέον, ότι είναι κατασκευασμένος, δεν μας αφορά. Θα συμφωνήσουμε ο κορωνοϊός είναι αόρατος εχθρός, αλλά η εργαλειοποίησή του ορατή.

Μέσα στην πανδημία τα 60 τρισεκατομμύρια, που προαναφέραμε, ξαναπήγαν σ’ αυτούς, που τα χάσανε. Συγκεκριμένα οι περιουσίες των 1200 πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου αυξήθηκαν κατά 22% μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2020. Αυτό δηλώνουν τα οικονομικά στοιχεία.

Το χτύπημα όμως στην οικονομία είναι μεγάλο και δεν μπορεί εύκολα να ανακάμψει. Στην αμερικάνικη ειδικά οικονομία εκτιμάται, ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τα 75 εκατομμύρια σε προοπτική δύο ετών – μια βόμβα, που δεν είναι διαχειρίσιμη. Κι αυτό, γιατί το σύστημα πλέον δεν έχει τη δυνατότητα ούτε ένα NEW DEAL να κάνει, όπως έκανε ο Ρούσβελτ το ’29, για αντιμετωπίσει – το ’λεγε ο ίδιος – την πιθανότητα μιας κοινωνικής επανάστασης. Και θα υπενθυμίσουμε ότι εν μέσω πανδημίας δόθηκαν χρήματα, για την ενίσχυση της ζήτησης, όμως δεν μπόρεσαν να φθάσουν στα νοικοκυριά, γιατί απορροφήθηκαν από τα χρέη και τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών, που είναι τρομακτικές.

Έτσι έχουν τα πράγματα και η λύση, που επικρέμαται είναι: Προχωρούμε σε άμεση διαγραφή χρεών σε παγκόσμιο επίπεδο απ’ τις μεγάλες χώρες. Όμως σε κάτι τέτοιο αντιτάσσονται οι μεγάλες τράπεζες, κλπ. Μάλιστα εδώ είναι αξιοσημείωτο, ότι βγήκε το Δ.Ν.Τ. με ανακοίνωσή του και παρακάλεσε τους διάφορους κατόχους των ομολόγων να δεχθούν ρυθμίσεις χρεών, δηλ. αυτούς, που κρατάνε τα χρέη των οικονομιών, των νοικοκυριών και των κρατών. Όμως αυτοί αρνήθηκαν. Και όπως ρεαλιστικά καταλαβαίνουμε, δεν είναι τρελοί οι μεγαλομέτοχοι, οι μεγαλοκαρχαρίες – έτσι τους ονόμαζαν στο μεσοπόλεμο στη χώρα μας – να παραιτηθούν από την περιουσία τους και τις αποδόσεις της.

Οπότε το κυρίαρχο δίλημμα των καιρών είναι: Ή πάμε σε μια πολιτική τύπου NEW DEAL, δηλ. ενισχύουμε τη ζήτηση του νοικοκυριού και της οικονομίας διαγράφοντας τα χρέη ή πάμε σε στήριξη της χρηματιστικής περιουσίας, που κυρίως είναι χρεόγραφα και που βέβαια αυτό σημαίνει ξανακλείνω τον κόσμο μέσα, κατεβάζοντας τα ρολά.

Η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί, αφού τα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και κυβερνήσεις κραυγάζουν και κινδυνολογούν προετοιμάζοντας το έδαφος, για να ξανακλείσουν τον κόσμο στα σπίτια τους. Αυτό φανερώνει, ότι οι «μεγαλοκαρχαρίες» δεν πήραν αυτό, που ήθελαν οικονομικά, κέρδη από εμβόλια κλπ με το lock down, που ήδη εφαρμόστηκε.

Σε σχέση με όσα γράφουμε, θέλουμε ιδιαίτερα να προσέξουμε αυτό, που αμέσως θα αναφέρουμε και είναι πολύ συγκλονιστικό. Στις 4 Ιουνίου 2020 έγινε ένα παγκόσμιο συνέδριο για τα εμβόλια. Σ’ αυτό το συνέδριο, που το χρηματοδότησε η Gaby ( είναι η παγκόσμια συνεργασία του ιδρύματος Ροκφέλερ, ιδρύματος Ρότσιλντ, ιδρύματος Μπιλ γκέιτς), που θέλει να προωθήσει τον αναγκαστικό εμβολιασμό σ’ ολόκληρο τον πληθυσμό της γης. Συμμετείχε επίσης η Γιου Κέι Εντ. Αυτή είναι μία από τις λεγόμενες ΜΚΟ, που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας ως πρόσχημα επέμβασης σε χώρες, όπου δημιουργούνται ανθρωπιστικές κρίσεις. Η Γιου Κέι Εντ είναι σαν την αντίστοιχη Γιου Ες Έιντ, που είναι βιτρίνα της C.I.A. Αυτή όταν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση σε κάποια περιοχή και πάει η Γιου Ες Έιντ και προσφέρει τρόφιμα, την ακολουθεί και αμερικάνικος στρατός με πράκτορες της C.I.A. κι έτσι γίνεται η επιδιωκόμενη επέμβαση.

Στο συνέδριο, που αναφέραμε, προέδρευαν δυο πρόσωπα. Το ένα ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βρετανίας του Μπόρις Τζόνσον και το άλλο ήταν εκ μέρους της Gaby και ήταν ο Μπιλ Γκέιτς. Το συνέδριο έγινε κεκλεισμένων των θυρών και στο ακροατήριό του είχε 72 ηγέτες κρατών.

Σ’ αυτό το γεγονός μας δημιουργείται το ερώτημα: Δεν γίνεται ο κακός χαμός για γιατρούς που συμμετέχουν σε εκδρομές και σε συνέδρια, που τα οργανώνουν φαρμακευτικές εταιρείες, για να πλασάρουν τα φάρμακά τους; Νομίζουμε ότι καλώς γίνεται ο κακός χαμός, γιατί αυτά δημιουργούν υποψίες ύποπτων εξαρτήσεων και άλλων διαπλοκών. Ο κ. Τσιόδρας άλλωστε ξέρει από πρώτο χέρι και κ. Σύψας από πολύ πρώτο χέρι αυτού του τύπου τις ιστορίες. Και συνεχίζουμε το ερώτημα στο εν λόγω συνέδριο οι 72 ηγέτες κρατών, που εντελώς τυχαία επέβαλαν στις χώρες τους στην πανδημία του κορωνοϊού lock down, παραβρέθηκαν σ’ ένα συνέδριο με τον κ. Μπιλ Γκέιτς, κλπ, για να ακούσουν για εμβόλια, για ιατρική και πολιτική υγείας;

Απ’ όσα περιγράψαμε θα αναφωνήσουμε τη λαϊκή έκφραση: «θα τρελαθούμε;», υπάρχει χειρότερη διαπλοκή απ’ αυτή; Οπότε τολμούμε να πούμε, να γιατί οργανώθηκε το lock down, που ζήσαμε και να γιατί τώρα συζητάνε για καινούργιο lock down. Tώρα αν προκύψει ή δε θα προκύψει, κατά την ταπεινή μας γνώμη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.


Κατερίνη 29/7/2020
* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
Mail: vazakas1954@gmail.com