Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Το παραδοσιακό "άπλωμα του τραχανά". (ΦΩΤΟ)

Δείτε στις φωτογραφίες της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" πως γίνεται το "άπλωμα του τραχανά" στα χωριά μας.

Ο τραχανάς είναι από τα πιο διάσημα φαγητά κυρίως στα χωριά αλλά και στις πόλεις.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και νόστιμος.

Είναι ζυμαρικό και υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη: χοντρός ή ψιλός, γλυκός ή ξινός.

Γίνεται με φρέσκο γάλα.

Συνήθως μαγειρεύεται ως σούπα τον χειμώνα, είτε αραιή ή πηχτή.

Μπορείτε να προσθέσετε στην σούπα τυρί ή ντομάτα.

Μπορεί επίσης να γίνει με πλιγούρι ή σιμιγδάλι, ενώ γίνεται και υπέροχη τραχανόπιτα!

Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του κάτι που βλέπετε στις φωτογραφίες της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ".

Ο τραχανάς απλώνεται συνήθως σε ένα τραπέζι, αραιώνεται ώστε να τον δει καλά ο ήλιος και να φύγει η υγρασία, ενώ την ίδια ώρα καθαρίζεται.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες.

"Το άπλωμα του τραχανά" χρησιμοποιείται και ως λαϊκή έκφραση που σημαίνει : Αυτός που αργεί...


*Κανταρτζής Μιχάλης