Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΚΕ: Για μη έγκριση Ολιγομελών Τμημάτων στην Π.Ε. Πιερίας

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Για μη έγκριση Ολιγομελών Τμημάτων στην Π.Ε. Πιερίας

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μια χρονιά, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Όσο κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, ότι όλα είναι έτοιμα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και δεν μπορεί να κρυφτεί. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μη έγκρισης ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού, πολιτικής που η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει σήμερα, που αντιμετωπίζει την Παιδεία με όρους οικονομίας και «κόστους – οφέλους», διαιωνίζοντας την αδιοριστία και την υποχρηματοδότηση της.

Φέτος, εν μέσω πανδημίας, η έγκριση ολιγομελών η ανάγκη λειτουργίας κάθε τμήματος προσανατολισμού αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόσο για την απρόσκοπτη διαδικασία στη μάθηση των μαθητών, όσο και για λόγους υγείας. Η μη έγκριση αυτών των τμημάτων θα προκαλέσει αύξηση του αριθμού των μαθητών στα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν, καθώς και αύξηση του αριθμού των μαθητών στα λεωφορεία κατά τη μετακίνησή τους στα νέα σχολεία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σήμερα δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία των παρακάτω ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού:

• Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών - Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, στην Γ’ Τάξη, στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, με 8 μαθητές.

• Το Τμήμα Οικονομίας, στο ΓΕΛ Κορινού, με 7 μαθητές.

• Το Τμήμα Θετικής κατεύθυνσης, στο ΓΕΛ Κορινού, με 7 μαθητές.

Κατά συνέπεια οι μαθητές είτε θα αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν το τμήμα της επιλογής τους αλλάζοντας σχολείο είτε θα αναγκαστούν να αλλάξουν τομέα ή τμήμα. Γεγονός το οποίο, κατά την κυβέρνηση, δε δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως φαίνεται από την επιμονή της και φέτος στη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω Ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να μην κλείσει κανένας τομέας και κανένα τμήμα προσανατολισμού στην Π.Ε. Πιερίας.


Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας