Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ηχηρό «χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα - Αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης μας

Με έκθεση του προς το Κογκρέσο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει την... αδυναμία του να αναγνωρίσει τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο γιατί θεωρεί ότι ο εναέριος χώρος μας συμπίπτει με τον θαλάσσιο δηλαδή στα 6 μίλια...






«Δεν συμπίπτουν οι απόψεις των ΗΠΑ με της Ελλάδας για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου» αναφέρει η έκθεση.

Στην πραγματικότητα οι Αμερικάνοι μας λένε ότι είτε θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια ώστε να μπορούμε να μιλάμε για παραβιάσεις της Τουρκίας, ή θα παραμείνουμε στα 6 μίλια και θα δώσουμε στους τούρκους ότι θέλουν.

Και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα...

Όλα αυτά ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στους Αμερικανούς, με βάσεις και αμυντικές συμφωνίες, με νέες αγορές όπλων να βρίσκονται στα σκαριά κ.α.

Δίνουμε στις ΗΠΑ τα πάντα και σαν ευχαριστώ, οι αμερικάνοι δεν κρατάν ούτε στο ελάχιστο τις ίσες αποστάσεις, δίνοντας δίκαιο στις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της ανύπαρκτης εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και της πολιτικής του κατευνασμού που ακολουθούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών προσώπων όπως για προσφυγή στην Χάγη σε διεθνές δικαστήρια κ.α. μόνο σε αδιέξοδο καταλήγουν και η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Όταν δεν κάνεις ΑΟΖ και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όταν δεν έχεις ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο (στην πράξη και όχι στα λόγια), όταν αδυνατείς να συνάψεις συμμαχίες για να αντιμετωπίσεις το κακό που έρχεται, όταν κάνεις ΑΟΖ με... εκπτώσεις των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων με Ιταλία και Αίγυπτο, όταν δεν αντιδράς όπως θα αντιδρούσε ένα πραγματικά κυρίαρχο κράτος όταν του παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, τότε στρώνεις τον δρόμο στον Τούρκο και μετά είναι πολύ αργά.

Και ενώ βρισκόμαστε όπως πάντα με την πλάτη στον τοίχο, η πολιτική ηγεσία του τόπου συγχαίρει τον Μπάιντεν για την εκλογή του, επειδή τον ανακήρυξαν νικητή τα... ΜΜΕ, όταν Πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ο Ντόναλντ Τραμπ! Και μάλιστα όταν υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία στην εκλογική διαδικασία και θα υπάρχει συνέχεια στα δικαστήρια.

Μία λάθος κίνηση πίσω από την άλλη...

* Φωτογραφία από Nika Suchá από το Pixabay