Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Διάλογος με την Τουρκία μόνο με ελληνικούς όρους

του Στέλιου Παπαθεμελή*


Εύστοχη η δήλωση τού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου:

«Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι τού πολέμου, της εξαπλώσεως. Αυτό είναι χαρακτηριστικό τού Ισλάμ. Το λέει και η διδασκαλία τού Μωάμεθ». Αυτοί είναι οι εξ ανατολών παγκάκιστοι γείτονες με τους οποίους βέβαια, εκόντες-άκοντες συρόμεθα για άλλη μια φορά σε διάλογο.

Είχαμε επαινέσει προ καιρού τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για όσα σωστά κατελόγιζε στους τούρκους. Όμως «πριν αλέκτορα φωνήσαι» τα ξέχασε και τώρα ψάχνει για να κάνει διάλογο με τον Ερντογάν. Ξέχασε επίσης όσα έσυρε τού ιδίου ο Τούρκος. Τον προσφωνεί «değerli»(=αγαπητέ).

Η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι συζητά μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία επιμένει ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν για όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν «διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών, και συνεχώς εμπλουτίζει τον κατάλογο αυτό. Φτάνει, μάλιστα, μέχρι το σημείο να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών τα οποία απειλεί, αλλά και πλήθος άλλων θεμάτων».

Ευελπιστούμε πως η Κυβέρνησή μας δεν θα ενδώσει στις παράλογες αξιώσεις τής Άγκυρα.

Υπήρξε αναγκαία η δήλωση τού Έλληνα ΥπΕξ: «Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία» (...) «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Αλαζονικός και αμετροεπής ο (ψευδο)σουλτάνος έφτασε να κορδώνεται ότι: «στη διεθνή σκηνή η χώρα του μεταμορφώθηκε από χώρα τής οποίας τα λόγια δεν λαμβάνονταν υπόψη, τα αιτήματα δεν εισακούονταν και τα δικαιώματα παραβιάζονταν διαρκώς, σε χώρα που αλλάζει πορεία σε κάθε τομέα».

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αυτού τού είδους οι δηλώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι σαφές ότι στοχεύουν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας «αήττητης» Τουρκίας και, κυρίως, να ενισχύσουν τον ρεβανσισμό που, εκτός τού τουρκικού βαθέος κράτους, υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό της τουρκικής γνώμης, την οποία χειραγωγεί.

Οι υπερφίαλες δηλώσεις του (ψευδο)σουλτάνου θα προκαλούσαν μια δυναμική αντίδραση της Ελλάδος που θα απέβλεπε πιθανότατα στη ματαίωση της συνάντησης αλλά, η Κυβέρνηση δεν είναι σίγουρα προετοιμασμένη για μια δυναμική αναμέτρηση. Αναβάλλεται εν ευθέτω χρόνω!..

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ένα ισχυρό μάθημα Πίεσης βουτώντας στα παγωμένα νερά την ημέρα των Θεοφανίων (παλαιό ημερολόγιο), για να πιάσει το Σταυρό που έριξε ο Πατριάρχης τής Μόσχας.

Έχουμε ευτυχώς περιπτώσεις που δείχνουν σεβασμό και πίστη της ηγεσίας στις παραδόσεις της Εκκλησίας.

Κλείνουμε με ένα απόσπασμα τού Νικολάου Πολίτη “Εκλογαί από τα τραγούδια τού ελληνικού λαού”:

«Τῆς Ἀραβίνας τὰ βουνά, τῆς Σύρας τὰ λαγκάδια,
ποῦ κεῖ συνδυὸ δὲν περπατοῦν, συντρεῖς δὲν κουβεντιάζουν,
παρὰ πενῆντα κ’ ἑκατό, καὶ πάλε φόβο νἔχουν,
κ’ ἐγὼ µονάχος πέρασα πεζὸς κι’ ἁρματωμένος,
μὲ τετραπίθαµο σπαθί, μὲ τρεῖς ὀργυιαῖς κοντάρι».
“Εκλογαί από τα τραγούδια τού ελληνικού λαού”



* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης