Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Τα blogs είναι το «αποκούμπι» του απλού πολίτη


Από την αρχή της δημιουργίας των blogs (προσωπικά ιστολόγια) έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για την ελευθερία του διαδικτύου, το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου κ.α.


Υπάρχουν πολλών ειδών blogs. Ενημερωτικά, μουσικής, τέχνης, πολιτισμού, ιστορικά, μαγειρικής κ.α. Εμείς στο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τα ενημερωτικά blogs.

Τα blogs δίνουν την δυνατότητα του διαλόγου, της επικοινωνίας και γιατί όχι και της διαφωνίας. Πολίτες που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να ακουστεί ή άποψη τους, οι προβληματισμοί τους, η κραυγή αγωνίας τους για κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά αλλά και τοπικά θέματα, μπορούν να ακουστούν μέσα από τα blogs. Επιστήμονες, συγγραφείς, ιστορικοί, άνθρωποι με ανησυχίες, που η φωνή τους δεν θα ακουγόταν σε μεγάλα μέσα, μπορούν να ακουστούν. Τα blogs αγαπήθηκαν από την κοινωνία γιατί είναι αυθεντικά και μιλάνε την γλώσσα της αλήθειας. Είναι ο φίλος που θα ακούσει, ο γείτονας που θα ενδιαφερθεί, ο «συμπαραστάτης» του πολίτη, η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στο αδηφάγο, απρόσωπο και ψυχρό κράτος, που μπορεί να είναι τα χαμηλότερα στρώματα π.χ. της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι ακόμα και τις υψηλότερες βαθμίδες του. Τα blogs όμως «βοηθάνε» και το κράτος, αφού του δίνουν την δυνατότητα να μαθαίνει την γνώμη της κοινωνίας και τα προβλήματα της, να μαθαίνει αν αυτά που πράττει έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, κυρίως σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά.

Τα blogs προσφέρουν αυτό που δεν μπορούν τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, την ανεξάρτητη και μη κατευθυνόμενη ενημέρωση! Γιατί αυτοί που γράφουν στα blogs δεν παίρνουν κρατικές επιχορηγήσεις, ούτε κρατικές διαφημίσεις. Δεν διεκδικούν κομμάτι από την «πίτα» για αυτό και δεν ελέγχονται εύκολα από την κεντρική ή τοπική εξουσία. Οφείλουν φυσικά να υπακούν στους νόμους και το σύνταγμα. Και αν το παραβιάζουν, είτε διασπείροντας ψευδές ειδήσεις, είτε συκοφαντούν, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες του νόμου όπως και κάθε πολίτης που κατοικεί σε αυτή τη χώρα.

Συχνά «κάποιοι» βλέποντας την δημοφιλία και την απήχηση που έχουν τα blogs στην κοινωνία, προσπαθούν είτε να τα επηρεάσουν είτε να περάσουν μέσα από αυτά την δικιά τους γραμμή. Αυτοί οι «κάποιοι» μπορεί να είναι πολιτικοί, υποψήφιοι πολιτικοί, ή ακόμα και οικονομικοί παράγοντες. Άλλες φορές τα καταφέρνουν, άλλες φορές όχι. Στην πορεία τους κάποια από τα blogs χάνουν τον δρόμο τους και «εξαργυρώνουν» την επιτυχία τους με διάφορους τρόπους και χάνουν αυτό το αληθινό που είχαν όταν ξεκινήσανε την πορεία τους. Προτιμούν τον εντυπωσιασμό και ξεχνούν την ουσία. Γίνεται αυτοσκοπός η δημοφιλία και όχι η ενημέρωση. Είναι όμως στην κρίση του πολίτη να διακρίνει ποια blogs αξίζει να διαβάζει ή όχι, ποια blogs είναι ανεξάρτητα ή όχι. Στο πέρασμα του χρόνου, ο πολίτης πάντα διακρίνει ποια blogs αξίζει να ακολουθήσει. Ο χρόνος είναι αμείλικτος κριτής...

Οι bloggers στην πλειοψηφία τους διακρίνονται από την αγάπη που έχουν για το αντικείμενο που γράφουν. Αυτό μπορεί να είναι τα εθνικά θέματα, η οικονομία, η θρησκεία κ.α. Οι bloggers πολλές φορές ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα blogs τους. Χρόνο, μέσα από ατελείωτες ώρες έρευνας στο διαδίκτυο και χρήμα για τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται. Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι ταυτοχρόνως, δημοσιογράφοι (ερασιτέχνες, μη επαγγελματίες), φωτογράφοι, να ασχολούνται με βιντεοσκοπήσεις κ.α.

Πολύς λόγος γίνεται για την ανωνυμία των blogs και των bloggers. Πολλές φορές η ανωνυμία δίνει δύναμη, δίνει το θάρρος να πουν την άποψη τους για σημαντικά θέματα, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα το έκαναν φοβούμενοι τις «πιέσεις» που μπορεί να έχουν τόσο οι ίδιοι όσο και δικά τους πρόσωπα. Στις τοπικές κοινωνίες βέβαια, οι περισσότεροι bloggers είναι γνωστοί στους πολίτες που ξέρουν ποιος έχει το τάδε blog, ποιος γράφει κ.α. Βέβαια η ανωνυμία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για προσωπικές ή συκοφαντικές επιθέσεις σε ανθρώπους ή θεσμούς.

Ο blogger δίνει την δυνατότητα στον πολίτη να σκεφτεί, να αναρωτηθεί και εντέλει να ερευνήσει και ο ίδιος μόνος του, αν η πληροφορία που έμαθε είναι αληθής ή ψευδής. Τα blogs λειτουργούν σαν ένα «ντοπάρισμα» του μυαλού του πολίτη. Του δίνουν την δυνατότητα να φιλτράρει ειδήσεις και πληροφορίες που δεν θα διάβαζε πουθενά αλλού. Του δίνουν την δυνατότητα να διαβάσει και μία άλλη άποψη εκτός από αυτήν που του πλασάρουν τα μεγάλα ΜΜΕ και η εξουσία. 

Για όλα τα παραπάνω η ύπαρξη των blogs και των bloggers αποτελεί «απειλή» για την εξουσία (πολιτική, οικονομική κ.α., τοπική ή κεντρική) και πολεμιούνται πολλές φορές λυσσαλέα. Τα blogs κατηγοριοποιούνται σε «γραφικά», σε «ψεκασμένα» κ.α., δίνονται οδηγίες ώστε να απομονωθούν, να μπουν στο περιθώριο, να μην στέλνονται ειδήσεις και αποκλειστικότητες σε αυτά για να μην τα διαβάζει ο κόσμος. Παρόλα αυτά, τα blogs συνεχίζουν να αποτελούν την κυριότερη πηγή αληθινής και αυθεντικής ενημέρωσης για τον απλό πολίτη και παραμένουν το «αποκούμπι» τους στην επιθετική και κατευθυνόμενη ενημέρωση που δέχονται κατά κύματα μέσα στο αχανές διαδίκτυο.