Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Η πολιτεία στερεί στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου... (Επιστολή της ΑΣΠΕ)

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Κα ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ 9-ΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – Ανάγκη άμεσης παρέμβασης στο πλαίσιο οικογενειακών πολιτικών.



Αξιότιμη κα Υφυπουργέ,

με Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας τον Αύγουστο του 2020 (108357/Ε3/21-9-2020), οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδί άνω των 2 ετών δεν δικαιούνται πλέον την 9-μηνη άδεια ανατροφής τέκνου.

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας έως τώρα χορηγούσε την 9-μηνη άδεια ανατροφής τέκνου έως την ηλικία των 4 ετών, όπως συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο τομέα, στερεί το δικαίωμα αυτό σε εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη υπηρετήσει ως μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί για πολλούς μήνες ή έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του μέτρου.

Το μέτρο της 9-μηνης άδειας ανατροφής τέκνου εντάσσεται στη λογική της Συνταγματικής προστασίας του γάμου και της μητρότητας και ευθυγραμμίζεται με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές πρακτικές οικογενειακής πολιτικής.

Πρόκειται για ανάκληση ευμενούς μέτρου για τους εργαζόμενους και τίθεται ξανά θέμα εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση, η οποία, λίγες μέρες πριν τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών χωρίς κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια, και χωρίς να αλλάξει ο νόμος, δίνει με Εγκύκλιο μια διαφορετική ερμηνεία, δυσμενή προς τον εργαζόμενο που έρχεται σε σύγκρουση με προηγούμενες εγκυκλίους που υιοθετούσαν ευμενή προς αυτόν ερμηνεία.

Εάν η Πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί, για όλους τους εκπαιδευτικούς με παιδιά κάτω των 4 ετών, τα όσα μέχρι τώρα εφάρμοζε για χρόνια το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, με τις προηγούμενες εγκυκλίους του, αλλά και τα δικαστήρια, τουλάχιστον ας ανακουφίσει την κατηγορία των εκπαιδευτικών που πλήττονται περισσότερο από τη μη χορήγηση του συνόλου της 9μηνης άδειας ανατροφής έως τη συμπλήρωση του 4ου έτους ηλικίας των παιδιών τους, που δεν είναι άλλη από εκείνους που έχουν περισσότερα παιδιά στις ηλικίες αυτές, δηλ. τους πολυτέκνους, ορίζοντας ότι, τουλάχιστον αυτοί, θα δικαιούνται την εν λόγω άδεια όχι μέχρι τη συμπλήρωση του 2ου, όπως ορίζει η τελευταία εγκύκλιος, αλλά μέχρι τη συμπλήρωση του 4ου έτους ηλικίας του παιδιού, κατά τον ίδιο τρόπο που ορθότατα έπραξε πρόσφατα για τους υπαλλήλους που προβαίνουν σε υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου (βλ. άρ. 47 παρ. 4 Ν. 4674/2020).

Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας