Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

«Να λειτουργήσει εδώ και τώρα η μαιευτική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Nα παρθούν επειγόντως μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας της μητρότητας»

Ανακοίνωση της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

Τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις και κενά, έτσι όπως διαμορφώθηκαν λόγο της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη ούτε πριν από την εμφάνιση της πανδημίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας ανά το νομό Πιερίας. Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε πολλές ειδικότητες, οι ελλείψεις σε ιατρικά μηχανήματα κλπ, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μόνιμο πρόβλημα που είναι φυσική συνέπεια μιας πολιτικής που δεν δίνει δεκάρα για τις λαϊκές ανάγκες, μιας πολιτικής που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για την Υγεία, για γιατρού, νοσηλευτές, αναπνευστήρες, στολές για το ΕΚΑΒ, ΜΑΠ, ιχνηλάτηση και μαζικά τεστ, η κυβέρνηση βρίσκει πολλά εκατομμύρια για τα κανάλια, τους εφοπλιστές, τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες διοδίων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να μην λειτουργούν τα τακτικά ιατρεία, συνεχίζει η χειρουργική να είναι συγχωνευμένη με την μαιευτική, από την αρχή του 2ου κύματος της πανδημίας. Η μαιευτική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργούσε με 2 γιατρούς και χωρίς διευθυντή, ενώ ακόμα και σήμερα το προσωπικό που υπάρχει είναι περιορισμένο και δεν επαρκεί, για αυτό το λόγο και δε λειτουργεί ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργεί. Για να γίνει σωστή και ασφαλή η λειτουργία της μαιευτικής στο ΓΝΚ, χρειάζεται να υπάρξει διεύθυνση, ενίσχυση με γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό.

Τραγικό επίσης είναι ότι στην συγχωνευμένη πλέον χειρουργική – μαιευτική παρατηρήθηκε το φαινόμενο να νοσηλεύονται εμπύρετα περιστατικά που θα έπρεπε να βρίσκονται στην παθολογική και όχι μαζί με τους χειρουργημένους. Όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες κι αν καταβάλει το προσωπικό, δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει αν δεν παρθούν τώρα μέτρα για να ξεπεραστούν οι τεράστιες ελλείψεις.

Η Τ.Ο. Πιερίας του ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτο, ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού, να μην μπορεί να διασφαλίσει στις γυναίκες της Πιερίας το αυτονόητο, να μπορούν να γεννήσουν με ασφάλεια, απολαμβάνοντας υψηλές παροχές υγείας, χωρίς να τις παραπέμπει σε άλλα νοσοκομεία κοντινότερων νομών, χωρίς να στρέφονται σε επιλογές ιδιωτικών κλινικών με βαρύ οικονομικό κόστος.

Σε λίγες μέρες, πλησιάζοντας την 8η Μάρτη, ημέρα της γυναίκας, θα ακούσουμε άλλη μια φορά για εκείνες τις γυναίκες οι οποίες δήθεν απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους πλήρη, για τις γυναίκες που δήθεν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε οικογένεια και καριέρα, τις γυναίκες διευθύντριες και επιχειρηματίες και άλλα ωραία λόγια, που στην ουσία είναι κούφια λόγια. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, στερούνται μια σειρά από δικαιώματα και ανάγκες οι οποίες θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Αντί να προστατευτεί η μητρότητα, τσαλαπατιέται, αντί να διασφαλιστεί όχι μόνο η γέννα αλλά και όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που προηγούνται της γέννας, αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική υγεία και να την πληρώσουν
πανάκριβα. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα με τους άντρες. Αντιμετωπίζουν μια πολιτική όπου, στο ζύγι μεταξύ των αναγκών τους από τη μία και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου από την άλλη, πάντα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Απαιτούμε:

- Να λειτουργήσει άμεσα η μαιευτική κλινική του ΓΝΚ. Να πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που προηγούνται της γέννας.

- Να λειτουργήσουν τα τακτικά ιατρεία, τα χειρουργεία και όλες οι κλινικές. Να πάψει να είναι το ΓΝΚ, νοσοκομείο μιας νόσου.

- Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως, όλες οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ΓΝΚ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλο το νομό Πιερίας.

- Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης όλου του προσωπικού.