Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Νέα κόμματα με «παλαιούς» πολιτικούς…

Δίνουν και παίρνουν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στα νέα κόμματα (και της πόλης μας), ονόματα ακούγονται, συμμαχίες γίνονται για τον πολυπόθητο στόχο, που είναι η είσοδός τους στο κοινοβούλιο.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα κόμματα, είναι η στελέχωση τους με ανθρώπους σε διάφορες νευραλγικές θέσεις, οργανωτικές, ακόμα και για τα ψηφοδέλτια τους. Φυσικά ανυπέρβλητα προβλήματα είναι η μη προβολή τους στα ΜΜΕ (πανελλαδικά και τοπικά) και η έλλειψη οικονομικών πόρων που καθιστούν άνισο το πολιτικό «παιχνίδι» και πάντα δίνουν πλεονέκτημα στα «μεγάλα» κόμματα εξουσίας. Αυτά όμως είναι γνωστά, πάντα ίσχυαν και πάντα θα ισχύουν και το γνωρίζουν και οι νέοι πλέον «παίχτες», που επιθυμούν να δώσουν τον αγώνα τους για να εισέλθουν στην βουλή.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρεθούν άξιοι και ικανοί που θα στελεχώσουν αυτά τα κόμματα. Δεν μπορεί ο επικεφαλής του συνδυασμού να βρίσκεται σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό και να γνωρίζει ποιος είναι ο τάδε, ποιος είναι ο δείνα. Δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει, όσο καλές προθέσεις και αν έχει. Αυτό είναι πρόβλημα. Γιατί όταν πας να φέρεις κάτι νέο στην πολιτική σκηνή και χρησιμοποιήσεις λάθος «υλικά» την πάτησες. Μία λάθος επιλογή κάποιου π.χ. που αλλάζει κόμματα σαν τα πουκάμισα και όπου βλέπει φως μπαίνει μέσα, μπορεί να στοιχίσει. Γιατί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν και κρίνουν αυστηρότερα από ότι στις μεγαλουπόλεις όπου η κακή επιλογή υποψηφίου μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από το σύνολο του κόσμου. Αν και η κακή επιλογή πάντα στο τέλος κάνει την διαφορά και δεν μπορεί να μείνει κρυφή. Στις μικρές πόλεις όπως π.χ. είναι η Κατερίνη, γνωριζόμαστε όλοι μας, όλοι ξέρουμε πάνω κάτω το ποιόν του καθενός μας, το παρελθόν του. Εδώ η λάθος επιλογή κοστίζει ακριβά.

Είναι κρίμα για νέα κόμματα που έχουν σωστή ιδεολογία, που θέλουν να φέρουν το κάτι το διαφορετικό, που θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην κυριαρχία του κατεστημένου, να κάνουν λάθος επιλογές στην στελέχωση τους με ανθρώπους που δεν θα εκφράζουν όλα τα παραπάνω και στην ουσία δεν θα διαφέρουν από αυτό που θέλουν να αλλάξουν.

Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι επιλογές των νέων κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας να είναι προσεγμένες, να περάσουν από κόσκινο και να μην περιλαμβάνουν ανθρώπους τύπου "Γκρούεζα"…