Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Νίκος Τσιαμπέρας: Απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη και τέλη κοινοχρήστων χώρων

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.

Ως Δήμος Κατερίνης από την απαρχή της κρίσης της πανδημίας, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε όσους έχουν πληγεί από τις συνέπειες αυτής της καινοφανούς κατάστασης.

Ύστερα από συζητήσεις με αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, δηλαδή του πλέον πληττόμενου επαγγελματικού κλάδου αυτής της κρίσης, διαπίστωσα πως υπάρχει δυσαρέσκεια από πλευρά τους, ως προς την στήριξη που απολαμβάνουν από το δήμο.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Κατερίνης με δελτίο τύπου προσπαθεί δυστυχώς να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά το όλο θέμα. Ειδικότερα παρουσιάζει ως απόφαση στήριξης της εστίασης την επιβεβλημένη από το κράτος και συγκεκριμένα από την υπ΄ αριθ. Π.Ν.Π. ΦΕΚ 68/Α/20.03.2020 απαλλαγή των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα για το πρώτο τετράμηνο του έτους, χωρίς όμως την ταυτόχρονη απαλλαγή και των ανταποδοτικών τελών όπως ορίζει η προαναφερθείσα Π.Ν.Π.. Επίσης επικαλείται την μείωση του 40%, δηλαδή μία μείωση που υφίσταται από το 2016.

Ας αφήσει λοιπόν η δημοτική αρχή αυτή τη στείρα επικοινωνιακή πολιτική απέναντι σε ένα κλάδο που έχει πραγματικές ανάγκες.

Προτείνω λοιπόν προς τον Δήμαρχο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να αποφασιστεί, πέραν της απαλλαγής του πρώτου τετράμηνου του 2021 τα ακόλουθα:

1) O συμψηφισμός των τελών κοινοχρήστων χώρων με μελλοντικές απαιτήσεις δυνάμει των άρθρων 8 & 9 της Π.Ν.Π. 68/Α/20.03.2020, που αφορά τους μήνες του 2020 κατά τους οποίους τα καταστήματα εστίασης ήταν υποχρεωτικά κλειστά και παρά ταύτα τους χρεώθηκαν τα αντίστοιχα τέλη.

2) Η πλήρης απαλλαγή από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όλη την περίοδο του τρέχοντος έτους (2021), όπου οι επιχειρήσεις διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους λόγω του COVID – 19.

3) Ο συμψηφισμός των ανταποδοτικών τελών που καταβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις της εστίασης κατά το 2020 με μελλοντικές απαιτήσεις για όσους ήδη τα έχουν πληρώσει ή τα οφείλουν.

Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει από πλευράς του δήμου σε ένα κλάδο που προσπαθεί να βρει το βηματισμό του, μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Άλλωστε όλες οι παραπάνω προτάσεις προβλέπονται από την νομοθεσία και ήδη εφαρμόζονται σε πολλούς δήμους της χώρας.

Τέλος θέλω να σημειώσω πως ο Δήμος μας έχει ήδη λάβει έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες του COVID-19 περίπου 1.000.000 εύρω. Αντί λοιπόν να δαπανούνται σε μάσκες με κόστος 0.80 λεπτά ανά τεμάχιο είναι προτιμότερο να στηρίζονται οι συνδημότες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με τιμή
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Νίκος Τσιαμπέρας