Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Το όνομά του είναι λαξεμένο στο μάρμαρο του Ηρώου Πεσόντων Κατερίνης

Ο Μιχαήλ Γ. Κανταρτζής (με καταγωγή από τα Κοτύωρα) έπεσε μαχόμενος στην ιστορική μάχη του Σκρα το 1918. Το όνομά του είναι λαξεμένο στο μάρμαρο του Ηρώου Πεσόντων Κατερίνης στην κεντρική είσοδο του πάρκου της πόλης μας.

Είχε πάει εθελοντής και πολέμησε με ηρωισμό και στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους. 


Τιμή και Δόξα σε όλα τα παλικάρια που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία της πατρίδος μας


Διαβάζουμε από το αρχειακό υλικό του Συνταγματάρχη Ε.Α. Γεωργίου Θ. Βαρδάκα και από το βιβλίο του "Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο" (Οι ιστορικές μάχες της περιοχής του Κιλκίς): «Η Μάχη του ΣΚΡΑ έγινε την 17 Μαΐου 1918 με το παλαιό ημερολόγιο ή την 30 Μαΐου 1918 με το νέο ημερολόγιο κατά τη διάρκεια του Α΄παγκοσμίου πολέμου (Α΄ΠΠ). Την 17/30 Μαΐου 1918 και ώρα 04:55' τα Ελληνικά τμήματα εξόρμησαν και επιτέθηκαν με σφοδρότητα - θάρρος - ορμή και αποφασιστικότητα παρά τα καταιγιστικά πυρά των Βουλγάρων προς τους αντικειμενικούς σκοπούς των ανατρέποντας τους Βούλγαρους και πετυχαίνοντας περίλαμπρο νίκη. Συνολικά έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την πατρίδα, 441 αξιωματικοί και στρατιώτες νεκροί, 2204 τραυματίες και 164 αγνοούμενοι.»


«Γιατί σ’ αυτή τη πλαγιά οι παπαρούνες είναι πιο κόκκινες; Δεν έχω δει τόσο έντονο χρώμα σε παπαρούνες ποτέ. Σ’ αυτά τα μέρη οι παπαρούνες είναι κατακόκκινες γιατί ανθίζουν σε έδαφος όπου το χρώμα έχει ποτισθεί με το αίμα των αγωνιστών, μαζί με αυτές ανθίζει η μνήμη και η γενναιότητά τους».