Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι πολίτες για το πρόβλημα της ρύπανσης των ρεμάτων και της δυσοσμίας στην Κατερίνη

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλαν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών "I Can’t Breathe", με την οποία ενημερώνουν τον αρμόδιο υφυπουργό για το ιστορικό της υπόθεσης και ζητούν να συναντηθούν μαζί του.

Το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι έντονο, σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης  (Εγγλέζικος, Ευαγγελικά, και στις γειτονικές περιοχές), κυρίως τις βραδυνές ώρες. Όπως διαπιστώσαμε (μυρίσαμε...) και εμείς, τις βραδυνές ώρες η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και μοιάζει σαν κάτι από... χαλασμένη κοπριά. Όπως έχουμε γράψει στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και εκ του αποτελέσματος και αφού συνεχίζει να υφίσταται, δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι όποιες ενέργειες έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή δεν ήταν αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα, ή δεν ήταν οι απαιτούμενες.



➤ Η επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών "I Can’t Breathe"


Κατερίνη, 26 Απριλίου 2021
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Περιβάλλοντος & Ενέργειας
1) Γραφείο Υφυπουργού Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος
Υπόψη Υφυπουργού κου Ν. Ταγαρά
ΚΟΙΝ.:
1) Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος,
Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων
Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος
Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος
2) Γεν. Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής
Δ/νση Βιοποικιλότητας, Εδάφους &
Διαχείρισης Αποβλήτων
Εθνική Αρχή Διαφάνειας
3) Ειδικό Γραμματέα ΕΑΔ
4) Σώμα Επιθεωρητών/Ελεγκτών Δ.Δ.
Περιφερειακή Υπηρεσία
Θεσσαλονίκης
5) Βουλευτές ν. Πιερίας

ΘΕΜΑ: Πρόβλημα ρύπανσης των ρεμάτων και έντονης δυσοσμίας στην πόλη της Κατερίνης και αίτημα συνάντησης.

ΣΧΕΤ.: 
Α) Η ερώτηση (1012/7-9-2020) της Βουλευτού Πιερίας κ. Ελισάβετ Σκούφα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συζητήθηκε στη Συνεδρίαση ΣΗ΄ της Βουλής την 21.9.2020.
Β) Οι ερωτήσεις των βουλευτών Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Δελή και κ. Λεωνίδα Στολτίδη.

Αξιότιμε Υφυπουργέ, κύριε Ταγαρά

Σε συζήτηση στη Βουλή επί της υπό στοιχείο (Α) σχετικής ερώτησης, σας ακούσαμε με χαρά και ανακούφιση, να συναινείτε στις επισημάνσεις της ερωτώσας βουλεύτριας και να διαβεβαιώνετε ότι, «το Σώμα Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδας θα επιληφθεί το ίδιο για περαιτέρω ελέγχους και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών» και ότι, από πλευράς υπουργείου «θα κινηθεί, ό,τι χρειάζεται προκειμένου αυτό το θέμα να ελεγχθεί».

Είχαμε την ελπίδα ότι, ο λόγος σας, θα γινόταν σεβαστός, από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του θέματος (επιχειρηματίες και αρμόδιες υπηρεσίες). Δυστυχώς, όμως, τους μήνες που ακολούθησαν δεν βελτιώθηκε η κατάσταση, με την ΟΠΠ να έχει καταγγείλει τέσσερις φορές, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πιερίας, τη ρύπανση και παράνομες ενέργειες στην αντιπλημμυρική τάφρο (βλ. Ενότητα ΙΙ του συνημμένου ιστορικού). Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, η εικόνα της τάφρου έχει αλλάξει και η στάθμη του νερού έχει μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, η δυσοσμία έχει ήδη αρχίσει περιστασιακά να διαχέεται και πάλι.

Επιπλέον, μελετώντας την ιστορία της υπόθεσης από δημόσια έγγραφα και έχοντας την εμπειρία της ατελέσφορης προσπάθειας της ΟΠΠ για συνεργασία με την αιρετή περιφερειακή αρχή και τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας, έχουμε την πεποίθηση ότι, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουμε όμοια φαινόμενα και στο άμεσο μέλλον, και αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που ευθύνεται για τη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος στις παρυφές της πόλης μας. Σας επισυνάπτουμε αναλυτικό ιστορικό της υπόθεσης, από το 2013 έως και σήμερα.

Αναγνωρίζουμε το γεγονός της υποστελέχωσης των υπηρεσιών που δυσχεραίνουν τη διενέργεια των, εκ του νόμου οφειλόμενων, τακτικών και έκτακτων ελέγχων. Δεν κατανοούμε, όμως, όταν οι πολίτες, καλύπτουν το κενό αυτό, με τις καταγγελίες τους, τη διαφαινόμενη απροθυμία των αρμόδιων υπηρεσιών για άμεσες ενέργειες και επιβολή κυρώσεων καθώς και την έλλειψη συντονισμού και τη σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες και τα όρια τους (βλ. Ενότητα ΙΙ(Α) & Ενότητα ΙV του ιστορικού). Μας προβληματίζει η αμυντική στάση και η διαχείριση των αιτημάτων της ΟΠΠ, όχι στην ουσία τους αλλά στα πλαίσια μιας στείρας διεκπεραίωσής τους, καθώς επίσης και το ανοίκειο, θα λέγαμε επιθετικό ύφος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας (Ενότητα V, Υποενότητα «Απαντήσεις Π.Ε. Πιερίας….») μη αναγνωρίζοντας το συνταγματικό δικαίωμά μας, να απαιτούμε τη διευθέτηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων από τα αρμόδια κρατικά όργανα με τον νομοθέτη να αναγνωρίζει σε νομικά κείμενα και το δικαίωμα της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και κατάλληλων για το σκοπό αυτό μέτρων. Αγανακτούμε, με τη βεβαιωθείσα πλημμέλεια της υπηρεσίας, που αποβαίνει ωφέλιμη ακόμα και στην περίπτωση υπότροπων επιχειρήσεων, σε παραβιάσεις των όρων και προϋποθέσεων που διέπουν τη λειτουργία τους (βλ. Ενότητα V – Υποενότητα «Ακύρωση Απόφασης…»).

Απελπιζόμαστε, με το σύστημα αδειοδότησης που επιτρέπει το άνοιγμα επιχειρήσεων με το «τεκμήριο της νομιμότητας», με τη διοίκηση να μην αναλαμβάνει το βάρος απόδειξης της συμμόρφωσης τους, ακόμα και όταν υπάρχει βεβαρυμμένο παρελθόν μη σύννομης λειτουργίας τους (βλ. Ενότητα VI).

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Γνωρίζουμε ότι, ο κλάδος της πτηνοκτηνοτροφίας αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Γίνεται, όμως, αντιληπτό ότι, πολλές επιχειρήσεις, εξακολουθούν να θεωρούν ότι, η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς τους, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με άλλους επιχειρηματικούς στόχους. Από την άλλη, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας προς τη Διοίκηση για την επίλυση του προβλήματος. Οι δυσμενείς συνέπειες, όμως στο περιβάλλον είναι εκτεταμένες, μακράς διάρκειας και δύσκολα αναστρέψιμες ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία - την υγεία όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις. Έτι περαιτέρω, το μολυσματικό φορτίο μέσω των υδάτινων αποδεκτών του, μοιραία καταλήγει στη θάλασσα, πλήττοντας τον έτερο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, αυτόν του τουρισμού. Ξενοδόχοι μας ανέφεραν ότι, οι περσινές αποτροπιαστικές εικόνες της θάλασσάς μας, έχουν «ταξιδέψει» στο διαδίκτυο, αξιολογώντας δυσμενώς την περιοχή μας, ως τουριστικό προορισμό.

Ζητούμε απλά, την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Θέλουμε να μπορούμε να ορίζουμε τις ζωές μας στα σπίτια μας, τις αυλές μας, τον τόπο μας. Έναν τόπο ευλογημένο από τον Θεό αλλά καταραμένο από ασεβείς συμπολίτες μας. Θέλουμε όχι απλά τη βελτίωση, αλλά την αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής μας. Θέλουμε την Υγεία μας σε κάθε έκφανσή της.

Επίσης, παρακαλούμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα, ώστε να δεχθείτε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΟΠΠ "I Can’t Breathe" παρουσία και των βουλευτών του ν. Πιερίας.

Εν αναμονή της απάντησής σας.

Με τιμή

Για τη Συντονιστική Επιτροπή
της ΟΠΠ “I Can't Breathe”
Σημέλα Ελευθεριάδου

----------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ “I Can’t Breathe”

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, κ. Κουκοδήμος, διαβεβαίωσε ότι, στηρίζει την προσπάθεια της ΟΠΠ (εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου για τη συνάντηση από τον Δήμο Κατερίνης). Ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Νταντάμης, όμοια χαιρέτησε την προσπάθεια της ΟΠΠ και ενημέρωσε τα μέλη της για την προσφυγή του Δήμου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης.

Παράλληλα και ορμώμενοι από την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά, απευθυνθήκαμε δύο φορές με επιστολές3 και στους τέσσερις βουλευτές του ν. Πιερίας. Ενδιαφέρον υπήρξε και από την παράταξη «Κοιτάμε μπροστά» του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέλη της οποίας ζήτησαν συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή της ΟΠΠ και έθεσαν δύο φορές ερωτήματα προς τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας κ. Γιουτίκα.

Ακολούθησαν συναντήσεις της συντονιστικής Επιτροπής της ΟΠΠ, με τα μέλη των Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, του Παραρτήματος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και των Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας & Ολυμπιακής Ακτής. Σε όλες τις συναντήσεις μας υπήρξε συμφωνία ότι, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο.

Επιπλέον, η Ένωση Ξενοδόχων μας ενημέρωσε για τις παλαιότερες καταγγελίες της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών καθώς και για την πρόσφατη προσφυγή της στον Άρειο Πάγο.

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΟΠΠ, προσκλήθηκε αρκετές φορές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα επί των ενεργειών της σε όλα τα τοπικά ειδησεογραφικά blogs αλλά και σε τοπικές εφημερίδες (βλ. ΣΥΝ_11_ΜΜΕ της Ενότητας ΙΙ του Ιστορικού της Υπόθεσης). Στην πορεία, βλέποντας να μην υπάρχει βελτίωση της κατάστασης, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, το οποίο εισήχθη από τον ίδιο ως μηνυτήρια αναφορά και σχηματίστηκε η με αριθμό ΑΒΜ Α21/219/2021 δικογραφία. Ο ίδιος, ενημέρωσε τα μέλη της ΟΠΠ, ότι, υπάρχει πληθώρα δικογραφιών για το θέμα.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αποτελούνται από τις/τους: Νόπη Βαρυτιμίδου, Σημέλα Ελευθεριάδου, Κυριακή Ευμορφίδου, Βίκυ Ζάχου, Πόπη Παναγιωτίδου, Αλέκο Σιδηρόπουλο, Σούζαν Σιδηροπούλου και Κωνσταντίνο Χατζηιωαννίδη.