Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Έχουν επιστρατεύσει θεούς και δαίμονες. Εδώ και δύο εβδομάδες έχουν ξαμοληθεί σε όλα τα ΜΜΕ και προσπαθούν χωρίς ντροπή να περάσουν στους εργαζόμενους και στον κόσμο ότι το αντεργατικό αυτό έκτρωμα είναι για το καλό των εργαζόμενων.

Αυτά που ούτε οι μνημονιακοί νόμοι δεν τόλμησαν να θίξουν και να καταργήσουν έρχεται η σημερινή κυβέρνηση πονηρά και με ‘’ελαφρά τη καρδία’’ να πραγματοποιήσει. Εν ονόματι της ανάπτυξης και σύμφωνα με το πόρισμα του νομπελίστα Πισσαρίδη θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα. Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Το ωράριο, οι συλλογικές συμβάσεις, οι Κυριακές, οι υπερωρίες, το ΣΕΠΕ, το ευαγγέλιο των εργαζόμενων ο ν.1264/82, το δικαίωμα της απεργίας, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων είναι οι «εγκληματικές αλλαγές»που δεν γίνονται για το καλό των εργαζομένων -όπως λένε ξεδιάντροπα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός κ.Χατζηδάκης- αλλά γίνονται εναντίον και σε βάρος των εργαζομένων.

Θέλουν να βάλουν και να έχουν στο χέρι τους εργαζόμενους και συνδικάτα. Θέλουν φοβισμένους εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Όποιος εργαζόμενος δεν δουλεύει τζάμπα «για τη ψυχή της μάνας του» 2 ώρες την ημέρα, όποιος τολμήσει να φέρει αντίρρηση, όποιος εργαζόμενος θέλει να συνδικαλισθεί, όποιος διαμαρτύρεται και δεν «προσκυνάει» τον αφέντη απολύεται χωρίς καμιά δικαιολογία και χωρίς καμιά δικαστική συνέπεια. Όποιος εργαζόμενος «σηκώνει κεφάλι» και διεκδικεί και του χαλάει την ησυχία του, απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ο εργοδότης να δώσει λόγο πουθενά. Πληρώνει μια μικρή επί πλέον αποζημίωση και απαλλάσσεται από τους «ενοχλητικούς» εργαζόμενους, τους ενοχλητικούς συνδικαλιστές, στέλνοντας έτσι και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το τι περιμένει όποιον θελήσει να φέρει αντίρρηση και να μιλήσει για δικαιώματα, συνδικαλισμό και σωματείο. Είναι ένα νομοσχέδιο που αν εξαιρέσουμε τις ρυθμίσεις που υποχρεώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν, όλα τα υπόλοιπα του απαράδεκτου αυτού εκτρώματος φέρουν καθαρά την υπογραφή του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Θέλουν ακόμη πιο φτηνή εργασία. Θέλουν περισσότερα κέρδη. Τα θέλουν όλα. Και η κυβέρνηση απλόχερα τους τα δίνει όλα.

Ας αφήσουν τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν πρέπει καν να κατατεθεί με αυτή τη μορφή στη Βουλή.

Δηλώνουμε τη σαφή μας αντίθεσή σε αυτό το νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προωθεί την ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζόμενου μέσα από «διαπραγμάτευση» με τον εργοδότη, καταργώντας επί της ουσίας το 8ωρο, θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί την Κυριακάτικη αργία και ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, αποδυναμώνει τα σωματεία, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το δικαίωμα στην απεργία.

Ένα νομοσχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο την εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, με αποτέλεσμα να μένουν οι εργαζόμενοι ακόμα περισσότερο έκθετοι απέναντι στους εργοδότες, σε μια περίοδο ήδη οξυμένης παραβατικότητας στην αγορά.

Διαφωνούμε ριζικά με όλα αυτά που θέλουν να νομοθετήσουν σε βάρος μας και καλούμε ολους τους βουλευτές και ειδικά τους βουλευτές του Νομού μας να αντιδράσουν, να μη δεχθούν να ψηφίσουν αυτό το τερατούργημα. Γιατί πραγματικά είναι ένα τερατούργημα, επιβάλλει τη χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Το επόμενο σταδιο είναι η δουλεία.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχθεί πλήρως τις προτάσεις μας στη διαβούλευση για τις άθλιες διατάξεις του νομοσχεδίου και να μην τολμήσει να τις καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νομού μας σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι καθολική, δυναμική και πρωτόγνωρη. Δεν θα τους αφήσουμε να μας εξαθλιώσουν. Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις με κάθε συνδικαλιστικό, δημοκρατικό και αγωνιστικό μέσο, ώστε να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του νομοσχεδίου που υποβαθμίζει περαιτέρω τους εργαζόμενους, αποδυναμώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα και καταστρέφοντας την αγορά εργασίας, αλλά και να υιοθετηθεί κάθε θετική και ευεργετική διάταξη των προτάσεων μας που είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Κατερίνη, 25-05-2021
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ