Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Μηνύματα φορέων, συλλόγων, παρατάξεων κ.α. για την σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Ανανεώνεται).

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα θλίψης και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τον απανταχού Ελληνισμό και για την ανθρωπότητα αλλά και επέτειος στοχασμού πάνω στα ιστορικά διδάγματα.

Όσα χρόνια και αν περάσουν δε σβήνει από τη μνήμη μας η «μαύρη» αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία έχει διαπιστωμένα πάνω από 353.000 θύματα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα και δεν μπορεί να λησμονείται. Πρέπει να αφυπνίζει την παγκόσμια συνείδηση και να οδηγεί σ’ ένα κόσμο καλύτερο, ειρηνικό και δίκαιο με πανανθρώπινες αξίες.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, όλα αυτά τα χρόνια, παρά την προσφυγιά του, κατάφερε και έμεινε ενωμένος, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και με αξιοπρέπεια, εργατικότητα και δύναμη ψυχής, διατήρησε άσβεστη την παράδοση, τη γλώσσα και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.

Μετά από δέκα περίπου δεκαετίες, που κύλησαν από τον ξεριζωμό των προγόνων μας Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, οφείλουμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον πρέποντα σεβασμό στους μάρτυρες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παράλληλα, έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα μηνύματα της αναγέννησης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας, που πηγάζουν από τη «διαδρομή επιβίωσης» των Ελλήνων του Πόντου διότι σύμφωνα και με το γνωστό στίχο Δημοτικού του Πόντου «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

------------------------


Νίκος Μακρίδης : «19 Μαΐου ... έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να θυμόμαστε... να διατηρήσουμε άσβεστη την εθνική μας μνήμη».

Η 19η Μαΐου κάθε έτους είναι ημέρα Μνήμης και φόρου Τιμής, για όλους τους προγόνους μας, Έλληνες του Πόντου, που υπήρξαν θύματα μιας απάνθρωπης Εθνοκάθαρσης από τους Μογγολότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Πάνω από 353.000 Έλληνες - ανάμεσά τους και οι προγονοί μου- σφαγιάστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζώθηκαν εκείνη την ημέρα του 1919. Με την κίνηση τους αυτή, οι Τούρκοι θέλησαν να δώσουν τέλος στην πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού, έχει οριστεί και τοποθετηθεί μέσα στη συλλογική μας μνήμη και την ιστορική μας συνείδηση. Έχει αποτυπωθεί μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων μας που γνώρισαν τον ξεριζωμό, έχασαν τα σπίτια τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή τη ζωή τους στη μητρική Ελλάδα.

Όλοι εμείς, οφείλουμε να προχωρούμε μπροστά, όμως ταυτόχρονα έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να θυμόμαστε, τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις και υπέφεραν - να διατηρήσουμε άσβεστη την εθνική μας μνήμη.

Δεν Ξεχνώ!
Πόντος – Μ. Ασία – Αν. Θράκη – Κωνσταντινούπολη – Β. Ήπειρος ….
Γη πάντα Ελληνική !

Μακρίδης Νίκος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κατερίνης

---------------------

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ για την Γενοκτονία των Ποντίων

353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορία μας!
Δημοτική Παράταξη
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

---------------------

Κίνημα Αλλαγής Πιερίας για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε ομόφωνα την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων και μισού εκατομμυρίου Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες από τους Νεότουρκους σε μιά θηριώδη μανία εθνοκάθαρσης από το 1916 έως το 1923.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα απόδοσης τιμής στο πιο ζωντανό κύτταρο της οικουμενικότητας του Ελληνισμού το οποίο προσπάθησαν να αφανίσουν οι Κεμαλικοί με εκτοπισμούς και σφαγές.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα απόδοσης σεβασμού στα θύματα και στα πάθη όσων ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους με μόνο τους αμάρτημα την εθνικότητά και τη θρησκεία τους.

Η 19η Μαΐου είναι υπενθύμιση του χρέους που έχουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια,

του χρέους που έχουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον εθνικισμό και ρατσισμό καθώς και για διαρκή απαίτηση για παγκόσμια ειρήνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την αποτροπή παρόμοιων εγκληματικών πράξεων,

του χρέους που έχουμε να διεκδικήσουμε την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Για την Νομαρχιακή Επιτροπή
Κωνσταντίνος Κιτιξής
Γραμματέας ΝΕ
Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

---------------------

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


19 Μαΐου η Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα, εκατόν δύο χρόνια μετά, τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν, που αποτέλεσαν τα θύματα της αποτρόπαιης βάρβαρης πράξης, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού.
Το υψηλό φρόνημα και η ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, αποδεικνύει ότι είναι ευθύνη και χρέος μας να μεταδώσουμε την ιστορική μνήμη καθώς και να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Χρέος και η τιμή η διαφύλαξη της μνήμης των θυμάτων του Πόντου!
Χρέος και τιμή για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου που αναζητούν δικαίωση!

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΔ