Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Για την δημιουργία ή μη αιολικών πάρκων στην τοποθεσία "Βουλγάρα" του Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Κατερίνης. Τι απαντάνε Υπουργεία, Αντιπεριφέρεια Πιερίας, Δήμος Κατερίνης, κ.α.

Eρώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Αντιδράσεις και απορίες για την δημιουργία αιολικών πάρκων στην τοποθεσία "Βουλγάρα" του Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Κατερίνης» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.




ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 12/04/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Αντιδράσεις και απορίες για την δημιουργία αιολικών πάρκων στην τοποθεσία “Βουλγάρα” του Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Κατερίνης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Κατερίνης, απορίες εύλογες και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση ιδιωτικής εταιρείας εκμετάλλευσης «ΑΠΕ» να προβεί στην δημιουργία τριών αιολικών πάρκων, ισχύος 4,2 MW έκαστου, στην τοποθεσία «Βουλγάρα», στη έξοδο του χωριού Άγιος Δημήτριος και στα νοτιοδυτικά των Στενών της Πέτρας, αριστερά του δρόμου Κατερίνης-Ελασσόνας. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν στην ΡΑΕ στις 10/2/2021, βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και αφορούν στις θέσεις Τρόχαλος 1, Τρόχαλος 2 και Σκοπιά. Ο έντονος προβληματισμός των κατοίκων έγκειται, επιπρόσθετα και στην περιβαλλοντική μελέτη, καθώς και στο περιεχόμενο αυτής, εφόσον κατατέθηκε, από την οποία τα όποια πρακτέα πρέπει να προκύπτουν κατόπιν διαβούλευσης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων εκπροσώπησης αυτής, διότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι όποιες ζημιογόνες και σωρευτικές επιπτώσεις, τόσο των ιδίων των έργων, όσο και των συνοδών τους στις δασικές εκτάσεις και εν γένει, στα ευρύτερα τοπικά οικοσυστήματα, εντός των οποίων προτίθενται να αιτηθούν εγκατάσταση ανεμογεννητριών οι ως άνω ενδιαφερόμενοι.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να μας ενημερώσετε εάν σας έχει κατατεθεί περιβαλλοντική μελέτη, είτε για το σύνολο των συγκεκριμένων ως άνω αιτήσεων, είτε ξεχωριστά για έκαστη εξ αυτών και ποια είναι η εκπεφρασμένη θέση των εμπλεκομένων δημοσίων Αρχών αλλά και ιδιωτικών εμπλεκόμενων φορέων επί του θέματος (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δασαρχείο, Φορέων σχετιζόμενων με τις αιτούμενες περιοχές δημιουργίας αιολικών πάρκων, πολιτών), εφόσον σας έχει κατατεθεί;

2. Οι θέσεις που αιτείται η ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης «ΑΠΕ» προς δημιουργία αιολικών πάρκων ανήκουν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους, χαρακτηριζόμενες ως «NATURA» ή πρόκειται για θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

---------------------

Η απάντηση:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπηρεσία Συντονισμού
Γρ. Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, κοινοποιούμε:

Το με α.π. Ο-87921/28-5-2021 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Το με α.π. 47572/1989/25-5-2021 έγγραφο της Δ/νσης ΑΠΕ & Εναλλακτικών Καυσίμων/ΥΠΕΝ
Το με α.π. 47572/3157/28-5-2021 έγγραφο της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης/ΥΠΕΝ
Το με α.π. 95581/2-6-2021 έγγραφο της Α.Δ. Μακεδονίας - Θράκης

Επισημαίνουμε ότι:

Ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υλοποιώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο ο φιλόδοξος στόχος, ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ.

Παρότι θεωρούμε ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με στόχους την ενεργειακή αναβάθμιση της Χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, και τη διασφάλιση δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο.

Ο Υπουργός
Σκρέκας Κωνσταντίνος

--------------------------


ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αθήνα, 28.05.2021
Προς Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε σχέση με την ανωτέρω Ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Βάσει του Μητρώου της ΡΑΕ στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Κατερίνης έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2 άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,6 MW. Από τα ανωτέρω, ένα έργο ισχύος 21,6 MW έχει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και ένα έργο ισχύος 18 MW βρίσκεται σε αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής του διαδικασίας. Αναλυτικά στοιχεία του κάθε έργου παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα 1:

ΑΠ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΕΚΔ. ΑΔ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΘΕΣΗ

ΙΣΧΥΣ (MW)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

ΑΔ-02004

07-10-10

ΠΙΝΔΟΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΠΑΡΚΑ ΟΕ

Κ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΕΤΡΑΣ

ΛΙΜΝΙΑ

18.00

ΑΠ

ΑΔ-03219

24-05-12

ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ Ο.Ε

Κ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΕΤΡΑΣ

ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ

21.60

ΕΠΟ



Πέραν των ανωτέρω, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στις θέσεις Τρόχαλος 1, Τρόχαλος 2 και Σκοπιά έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ τρεις αιτήσεις αιολικών σταθμών για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 12,6 MW. Αναλυτικά στοιχεία των υποβληθέντων αιτήσεων παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα 2:

ΑΡ. ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΗΜ/ΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΘΕΣΗ

ΙΣΧΥΣ (MW)

Γ-012659

10/02/2021

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΕΤΡΑΣ

ΤΡΟΧΑΛΟΣ 1

4.2

Γ-012660

10/02/2021

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΕΤΡΑΣ

ΤΡΟΧΑΛΟΣ 2

4.2

Γ-012657

10/02/2021

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΕΤΡΑΣ

ΣΚΟΠΙΑ

4.2



Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η ΡΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, χορηγεί Βεβαιώσεις Παραγωγού (πρώην Άδειες Παραγωγής) εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του Νόμου 4685/2020. Ειδικότερα, εξετάζεται η χωροθέτηση των προτεινόμενων έργων έτσι ώστε να μην υφίσταται υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των ΟΤΑ εγκατάστασης καθώς και να μην βρίσκονται σε περιοχές αποκλεισμού εγκατάστασης ΑΠΕ σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως αυτό ισχύει.

Οι ανωτέρω περιοχές αποκλεισμού, καθώς και όλα τα ανωτέρω έργα απεικονίζονται στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr/).

Επιπλέον, η Βεβαίωση Παραγωγού χορηγείται εφόσον δεν έχουν γνωστοποιηθεί στην Αρχή θέματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και εφόσον τηρούνται οι περιορισμοί χωροθέτησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Νόμου 4685/2020, εφόσον η σύνδεση του έργου δεν αφορά περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο και εφόσον υποβληθεί το αποδεικτικό καταβολής του τέλους σύμφωνα με του άρθρο 17 του Νόμου 4685/2020.

Περαιτέρω ζητήματα που αφορούν ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας που δεν σχετίζονται με τα ανωτέρω, καθώς και ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, του αρχαιολογικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της περιοχής εξετάζονται σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο σε μεταγενέστερο στάδιο, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ
Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας

---------------------


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΕ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ


Σε απάντηση της ερώτησης του θέματος που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, και όσον αφορά σε θέματα αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ΑΠΕ αποτελεί εθνικό ενεργειακό στόχο, καθώς συμβάλλει τόσο στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μίγματος όσο και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, για την Ελλάδα ο στόχος της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020 έχει τεθεί στο 18%, ενώ με τον ν. 3851/2010 ορίστηκε στο 20%. Από τα στοιχεία της 5ης Έκθεσης Προόδου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ (NREAP) προκύπτει ότι το 2018 το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 18,05% της τελικής ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ επί της τελικής ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στο 25,99%.

Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης από ανανεώσιμες πηγές, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεσμεύονται ότι το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 32% για το 2030, στόχος που για τα ελληνικά δεδομένα έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Β' 4893/31.12.2019). Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναθεώρησε το στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το έτος 2030 από το 31% που είχε δηλωθεί στο αρχικό σχέδιο ΕΣΕΚ σε τουλάχιστον 35% μέχρι το έτος 2030, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας βρίσκεται περίπου στο 16,95% για το έτος 2017 σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία και με εκτίμηση μεριδίου μέχρι σήμερα περίπου 18%.

Βάσει των ανωτέρω στόχων, για την επίτευξη, με το βέλτιστο οικονομικά τρόπο, των ενεργειακών στόχων του 2030 εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθούν μέχρι το 2030, επιπλέον των λειτουργούντων σταθμών, περίπου 9.000 MW νέων έργων ΑΠΕ. Σε επίπεδο τεχνολογίας αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί από νέους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς (περίπου 8.100 MW), ενώ λιγότερο από το 10% της προβλεπόμενης νέας εγκατεστημένης ισχύος θα αφορά έργα των υπολοίπων τεχνολογιών ΑΠΕ (βλέπε Πίνακας 9: Εξέλιξη εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, σελ. 55514 ΦΕΚ Β' 4983/2019).

Για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με τον ΕΣΕΚ, δημοσιεύτηκε προσφάτως ο ν. 4685/2020 "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις." (ΦΕΚ Α' 92/07.05.2020). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ελλάδα, παρά τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στη νομοθεσία, εξακολουθεί να αποτελεί χρονοβόρα διοικητική διαδικασία και ως εκ τούτου σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση των επενδύσεων. Ο ν. 4685/2020 (κεφάλαιο Α') συντομεύει, απλουστεύει και εκσυγχρονίζει, στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας, τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εισάγοντας ένα ταχύτερο, ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο αδειοδότησης.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης και επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την Υπουργική Απόφαση υπ' αρ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/74463/4562/29.07.2020 (ΦΕΚ Β' 3291/2020) τροποποιήθηκε το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο κατάταξης σταθμών Α.Π.Ε. στις κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με αύξηση των σχετικών ορίων ισχύος εξαίρεσης από περιβαλλοντική αδειοδότηση και υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμέυσεις, όπου αυτό κρίθηκε σκόπιμο, ανά τεχνολογία Α.Π.Ε.

Επιπλέον, ο ν. 4685/2020 (κεφάλαιο Β') εισάγει ένα διαφανές αποτελεσματικό και απλοποιημένο πλαίσιο, που εκσυγχρονίζει και επιταχύνει την Α' φάση αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, την άδεια παραγωγής, αντικαθιστώντας την με την Βεβαίωση Παραγωγού η οποία προκύπτει σε μεγάλο βαθμό μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία του νέου Ηλεκτρονικού Μητρώου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ΗΜΠΗΕ ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ). Στόχος της αντικατάστασης, είναι η δραστική μείωση του χρόνου, με στόχο να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με την ευρωπαϊκή οδηγία που επιτάσσει ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ΑΠΕ σε διάστημα δύο ετών για την πλειονότητα των έργων και τριών ετών σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η απελευθέρωση δεσμευμένων εκτάσεων που δεν αξιοποιούνται και η αξιολόγηση εκκρεμών αιτήσεων, με σεβασμό στους περιορισμούς χωροθέτησης και στα θέματα τα οποία άπτονται στους τομείς της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Σε δεύτερο χρόνο θα απλοποιηθούν τα επόμενα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας, μέχρι και το τελευταίο που είναι οι Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών Α.Π.Ε., τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια και λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι για την εγκατάστασή τους, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικές και χωροταξικές. Ειδικότερα, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΠΧΣΑΠΕ) που ισχύει από το 2008 (Αρ. Απ. 49828/2464/12.11.2008, ΦΕΚ Β' 2464/3.12.2008) δίνει κατευθύνσεις για τη ρύθμιση των ζητημάτων χωροθέτησης και εγκατάστασης έργων Α.Π.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο προβλέπει κριτήρια χωροθέτησης σταθμών, ελάχιστες αποστάσεις εγκατάστασης από περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ προσδιορίζονται ρητά περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας για ορισμένες κατηγορίες σταθμών.

Ειδικότερα όσον αφορά στα αιολικά πάρκα, στο ισχύον ΕΠΧΣΑΠΕ γίνεται ειδική μνεία στη φέρουσα ικανότητα των Ο.Τ.Α., δηλαδή στο μέγιστο αριθμό τυπικών ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε μια ενότητα χώρου, δημιουργώντας έτσι δικλείδες ασφαλείας για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χώρο, στο τοπίο και στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΕΠΧΣΑΠΕ, «1. Για τη χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων ο εθνικός χώρος, με βάση το εν δυνάμει εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό του και τα ιδιαίτερα χωροταξικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, διακρίνεται στις ακόλουθες μείζονες κατηγορίες:

α. Στην ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας.

β. Στην Αττική, που αποτελεί ειδικότερη κατηγορία της ηπειρωτικής χώρας λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα της.

γ. Στα κατοικημένα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

δ. Στον υπεράκτιο θαλάσσιο χώρο και τις ακατοίκητες νησίδες.

2. Η ηπειρωτική χώρα διακρίνεται περαιτέρω σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (Π.Α.Π.) και σε Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (Π.Α.Κ.)»

Το ΥΠΕΝ μετά από διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, έχει προχωρήσει στη σύναψη δημόσιας σύμβασης μελέτης, προκειμένου να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο ΕΠΧΣΑΠΕ. Στόχος της αναθεώρησης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας και η διασφάλιση δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση λαμβάνει χώρα, μετά τη χορήγηση αδειών παραγωγής ( ή Βεβαίωσης Παραγωγού) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή και την Έγκριση των σχετικών Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) για την εγκατάσταση και λειτουργία. Σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία, εφόσον ο φάκελος της Μ.Π.Ε. κριθεί πλήρης, η Μ.Π.Ε. διαβιβάζεται στα οικεία Περιφερειακά Συμβούλια για δημοσιοποίηση και ενημέρωση του κοινού καθώς και στις συναρμόδιες Υπηρεσίες για κατάθεση των απόψεών τους, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η οριστική απόφαση της Διοίκησης για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων, λαμβάνεται μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το κοινό και τις Υπηρεσίες και με την έκδοση ή μη των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των έργων.

Στη συνέχεια της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων Α.Π.Ε., μετά την έκδοση της Απόφασης Ε.Π.Ο. ακολουθεί η χορήγηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας. Τα θέματα χορήγησης των ανωτέρω αδειών ρυθμίζονται λεπτομερώς με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.3468/2006 (ΦΕΚ Α' 129), όπως ισχύει. Ήδη στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται η απλοποίηση της Β' φάσης αδειοδότησης που αφορά στη διαδικασία χορήγησης Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου «..αποκλείεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός: ... ε. Των οικοτύπων προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί ως τόποι κοινοτικής σημασίας στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 259 της 21.9.2006, σ. 1).» Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων αυτών διέπεται από τις διατάξεις του ν. 4014/2011. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 «Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura, η περιβαλλοντική αδειοδότηση διενεργείται με βάση τις σχετικές πρόνοιες των ειδικότερων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων προστασίας. Σε περίπτωση ελλείψεως σχετικών προβλέψεων: α) για έργα κατηγορίας Β υποβάλλεται ειδική οικολογική αξιολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 11 και β) για έργα κατηγορίας Α υποβάλλεται, ως τμήμα της ΜΠΕ, ειδική οικολογική αξιολόγηση στην αρμόδια, κατά περίπτωση, υπηρεσία, σύμφωνα με τις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου 11.»

Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτει ότι έχει διαμορφωθεί το γενικό πλαίσιο χωροθέτησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων Α.Π.Ε. σε κάθε περιοχή της χώρας, και έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις για την εναρμόνιση όλων των τοπικών ή υπερτοπικών χωροταξικών σχεδίων που θα ορίζουν λεπτομερώς τις βέλτιστες περιοχές χωροθέτησης των έργων, όπως ορίζεται στο άρθρο 21 του ΕΠΧΣΑΠΕ. Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, παράλληλα με τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Ειδικότερα όσον αφορά στην αναφερόμενη περιοχή της ερώτησης του θέματος, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το ΕΠΧΣΑΠΕ, ο Δήμος Κατερίνης ανήκει στις περιοχές αιολικής καταλληλότητας (ΠΑΚ).

Από την εξέταση των στοιχείων του γεωπληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ (διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://geo.rae.gr/), προκύπτει ότι η ερώτηση αφορά, σε τρεις (3) Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρείας Μακεδονίας Απόδοση Ενεργειακή Κοινότητα Π.Ε., οι οποίοι βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης και έχουν στοιχεία καταχώρησης :

ΑΑ

Γ-012659

Γ-012660

Γ-012657

Θέση

ΤΡΟΧΑΛΟΣ 1

ΤΡΟΧΑΛΟΣ 2

ΣΚΟΠΙΑ

Δήμος (Καλλικράτης)

ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Δημοτική Ενότητα (Καλλικράτης)

ΟΛΥΜΠΟΥ,ΠΕΤΡΑΣ

ΟΛΥΜΠΟΥ,ΠΕΤΡΑΣ

ΟΛΥΜΠΟΥ,ΠΕΤΡΑΣ

Περιφ. Ενότητα (Καλλικράτης)

ΛΑΡΙΣΑΣ,ΠΙΕΡΙΑΣ

ΛΑΡΙΣΑΣ,ΠΙΕΡΙΑΣ

ΛΑΡΙΣΑΣ,ΠΙΕΡΙΑΣ

Περιφέρεια (Καλλικράτης)

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ισχύς (MW)

4,2 MW

4,2 MW

4,2 MW


Σε σχέση με την κάλυψη σε ποσοστό επί τοις εκατό (100%) της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας βάσει του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Αρ. Απ. 49828/2464/12.11.2008, ΦΕΚ Β' 2464/3.12.2008), από τα στοιχεία του γεωπληροφοριακού συστήματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (https://geo.rae.gr/?tab=panel-1393 - ημερομηνία ανάρτησης 21.05.2021), για την περιοχή στην οποία αναφέρεται το έργο προκύπτει :

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΚΤΑΣΗ (ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ)

ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΛΥΨΗ (ΤΥΠ. ΑΓ/1000 ΣΤΡ.)

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡ. ΤΥΠΙΚΩΝ Α/Γ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ Α/Γ ΜΕ ΑΔ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ Α/Γ ΜΕ ΕΠΟ ΣΕ ΠΑΠ ΠΕΡΙΟΧΗ

°/ο ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

 

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

ΕΛΑΦΙΝΑΣ

0

0

0

0

0

0,00

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

0

0

0

0

0

0,00

 

ΚΟΡΙΝΟΥ

0

0

0

0

0

0,00

 

ΠΑΡΑΛΙΑΣ

0

0

0

0

0

0,00

 

Γ

ΠΕΤΡΑΣ

218.890,78

0,66

144,47

25,21

0,00

17,45 1

 

ΠΙΕΡΙΩΝ

112.960,61

0,66

74,55

16,82

0,00

22,57 1




Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθ. 11 του ν. 4685/2020, η μη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του ΟΤΑ εγκατάστασης του προτεινόμενου έργου, αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού.
Σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και συμμετοχής των οικείων ΟΤΑ στη λήψη αποφάσεων, σας ενημερώνουμε ότι προβλέπεται σχετική διαδικασία κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Όσον αφορά σε ειδικότερα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροταξικής πολιτικής, αρμόδιες να απαντήσουν είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού αντίστοιχα.

O Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Δημήτριος Αντωνόπουλος

----------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ)
Τμήμα Β'


Απαντώντας στην Ερώτηση του θέματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

I. Διευκρινίζεται, καταρχήν, ότι οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας, αναφορικά με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αφορούν την τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για όσα εξ αυτών κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1 του άρθρου 1 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ Α' 209), όπως τροποποιημένος ισχύει, η οποία τηρείται κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τον Φορέα κατασκευής ή λειτουργίας του εκάστοτε έργου ή δραστηριότητας, συνοδευόμενου από την αντίστοιχη Μελέτη Περιβάλλοντος (ΜΠΕ, Φάκελο Τροποποίησης ή Φάκελο Ανανέωσης, κατά περίπτωση), που εκπονείται με ευθύνη του ως άνω Φορέα. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ΑΠΕ.

II. Από έρευνα στις υποθέσεις της Υπηρεσίας μας, δεν εντοπίσθηκε υποβολή, σ' αυτήν, Μελέτης Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην εν θέματι περιοχή ούτε συνακόλουθα έκδοση σχετικής Απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το ΥΠΕΝ.

III. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 4 σχετικής Ερώτησης, τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ είναι μικρής ισχύος ( τριών αιολικών πάρκων, ισχύος 4,2 MW έκαστου), οπότε σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην ανωτέρω Ι. παράγραφο, η Περιβαλλοντική τους αδειοδοτηση δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΔΙΠΑ. Ενημερωτικά, σας γνωρίζουμε ότι αυτά τα έργα, είτε εμπίπτουν στην υποκατηγορία Α2 (εάν υποβληθούν εν συνόλω ως ένα έργο) και η περιβαλλοντική τους αδειοδοτηση αποτελεί αρμοδιότητα της Δ/σης ΠΕ.ΧΩ. της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 4014/2011 είτε εμπίπτουν στην κατηγορία Β' (ως ξεχωριστά έργα) και η υπαγωγή τους σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις ακολουθεί τις διατάξεις της υπ' αριθ. πρωτ. 3791/2013 Υ.Α (οπότε αρμόδια Υπηρεσία είναι η Δ/νση ΠΕ.ΧΩ της οικείας Περιφέρειας ή η Υπηρεσία χορήγησης της άδειας εγκατάστασης των έργων αυτών).

IV. Κατά συνέπεια, η Υπηρεσία μας είναι αναρμόδια να απαντήσει στα επιμέρους ερωτήματα που τίθενται στην 4. σχετική Ερώτηση. Σε κάθε περίπτωση, κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, που κατατίθενται στην Υπηρεσία μας, λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές νομοθετικές προβλέψεις, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων των έργων.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Κ. ΝΙΚΑ

---------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΡΑΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ


Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω Ερώτηση του Βουλευτή, κου Κυριάκου Βελόπουλου, σας αποστέλλουμε τα εξής: 1) Το υπ'αριθμ. πρωτ. 92577/31-5-2021 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της ΑΔΜΘ και το συνημμένο του, 2) Το υπ'αριθμ. πρωτ. 90721/28-5-2021 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας της ΑΔΜΘ, 3) Το υπ'αριθμ. πρωτ. Οικ.14803/26-5-2021 έγγραφο του Δήμου Κατερίνης και 4) Το υπ'αριθμ. πρωτ. 320249(1611)/31-5-2021 έγγραφο της ΠΚΜ και το συνημμένο του.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

----------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Μ-Θ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


Σε απάντηση της υπ.αριθμ. 6530/14-05-2021 ερώτησης, του Προέδρου του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Κυριάκου Βελόπουλου, αναφορικά με την δημιουργία αιολικών πάρκων στην τοποθεσία "Βουλγάρα" του Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Κατερίνης, σας ενημερώνουμε η τοποθεσία "Βουλγάρα" του Αγίου Δημητρίου ανήκει στην χωρική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος, καθώς επίσης ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση των υπηρεσιών μας σχετικό αίτημα για γνωμοδότηση.

Ο Γενικός Δ/ντης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων
Δρ. Νικήτας Φραγκισκάκης

Επισυναπτόμενα 
Το από 31-05-2021 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Πιερίας

--------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΗΜ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ


Σε εκτέλεση της ανωτέρω, η οποία αφορά την με αρ. 6530/14-05-2021 ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο Πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, κος Κυριάκος Βελόπουλος, σας αναφέρουμε ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει εκδώσει γνωμοδότηση για την δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης.

Επιπλέον σας αναφέρουμε ότι η θέση «Βουλγάρα» δεν ανήκει στην περιοχή ευθύνης μας, καθώς βρίσκεται στον Ν. Λάρισας.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Γεώργιος Μαυρίδης
Δασολόγος με Α' βαθμό

-------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ


Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι στην Υπηρεσία μας δεν έχουν κατατεθεί αιτήματα για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην τοποθεσία “Βουλγάρα” του Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Κατερίνης.

Με εντολή Συντονιστή Α.Δ.Μ.-Θ.
Η Αναπληρώτρια Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ.
Δέσποινα ΤζαΒέλλα
Αρχιτέκτων Μηχανικός

--------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης δεν έχουν λάβει καμία σχετική αίτηση για δημιουργία αιολικού πάρκου στην τοποθεσία «Βουλγάρα» του Αγίου Δημητρίου, Δήμου Κατερίνης.
Επίσης δεν έχει κατατεθεί ούτε έχει υποβληθεί αίτημα-ενημέρωση από κατοίκους του Αγίου Δημητρίου για το θέμα που αναφέρεται στο σχετικό ερώτημα (6530/14-5-2021) του Προέδρου του Κόμματος, Ελληνική Λύση, Βουλευτή Λάρισας Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ

------------------


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω υπ’ αριθμ. 2 σχετικό έγγραφο, που αφορά στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6530/14-05-2021 Ερώτηση του Προέδρου του Κόμματος “Ελληνική Λύση” Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων στην Κατερίνη.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία

Η Αντιπεριφερειάρχης
Σοφία Μαυρίδου

----------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ

Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών εγγράφων σχετικά με Αιολικό πάρκο στην περιοχή Αγίου Δημητρίου Πιερίας, σας γνωρίζουμε ότι ύστερα από έλεγχο στο αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για αδειοδότηση οποιουδήποτε είδους δραστηριότητας εντός της εν λόγω περιοχής

Με Εντολή Αντιπεριφερειάρχη
Η ΑΝ. ΠΡ/ΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
καα
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

------------------

* Φώτο αρχείου