Ένα όμορφο ταξίδι, πλούσιο σε εμπειρίες και επαγγελματικές γνωριμίες έφτασε στο τέλος του. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας και όχι μόνο η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος που συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις, ωφελήθηκε και είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει μέσα από συνεχείς ενημερώσεις και ενδοσχολικές ημερίδες νέα διαδραστικά εργαλεία διδασκαλίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε ουσιαστικά το σχολικό έτος 2018-2019 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, το Μάιο του 2021 με διαδικτυακή εκπαίδευση των συμμετεχόντων μέσω του λογισμικού Zoom, λόγω της αναβολής της εκπαιδευτικής μετακίνησης στην Braga της Πορτογαλίας.
Το βασικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος ήταν η αύξηση του επιπέδου της ψηφιακής ικανότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με αυτοπεποίθηση, αποτελεσματικότητα, και κριτικό τρόπο. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή εμπειριών στη χρήση της ηλεκτρονικής μάθησης και στην εύρεση νέων δυνατοτήτων για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων των μαθητών και εκπαιδευτικών.
Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών με επίκεντρο τη χρήση των ΤΠΕ για τη διδασκαλία και τη μάθηση.
2. Ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τη δημιουργία διαδραστικών και πλούσιων σε κίνητρα υλικών μελέτης και σχεδίων μαθημάτων και τη χρήση πλατφορμών και εργαλείων ηλεκτρονικής μάθησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιεχομένου.
3. Προετοιμασία των μαθητών για καλύτερη εκμετάλλευση της δυναμικής και χρήσιμης μάθησης των ΤΠΕ.
4. Προετοιμασία των εκπαιδευτικών για αποτελεσματική και πλούσια σε κίνητρα χρήση των ΤΠΕ στην τάξη και τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης.
5. Βοήθεια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών που σχετίζονται με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης που υποστηρίζει τις ανάγκες όλων των εκπαιδευομένων
Αναμέναμε και πράγματι καταφέραμε μετά από άριστη συνεργασία με όλους τους εταίρους αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της σχολικής μας μονάδας να έχουμε τα ακόλουθα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και παραδοτέα :
1. Έρευνα σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών ακολουθούμενη από προτάσεις σχετικά με το τι / πώς να βελτιωθούν οι ψηφιακές ικανότητες των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα συνεργατικά σχολεία. Κοινοποίηση καλών πρακτικών των συνεργατών σχολείων.
2. Δημιουργία οδηγού για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη χρήση ιστότοπων, διαδραστικών υλικών και εργαλείων.
3. Συλλογή σχεδίων μαθημάτων με διαδραστικό υλικό, ψηφιακές ικανότητες στις Επιστήμες, στα Αγγλικά, στις ΤΠΕ.
4. Διαγωνισμός για μαθητές που δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους στις ΤΠΕ και τις γενικές γνώσεις τους σε βασικά μαθήματα.
5. Υλικό που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές (περιοδικά ιστού, βίντεο, ιστοσελίδες, κ.λπ.) σε κάθε σχολείο συνεργατών.
6. Etwinning Twin Space και σχολικές ιστοσελίδες όπου όλα τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν και θα διαδοθούν.
7. Άρθρα για εφημερίδες ή διαδικτυακά μέσα, ενημερωτικά δελτία / φυλλάδια για γονείς και άλλα σχολεία για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.
8. Πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης που χρησιμοποιούνται στα συνεργαζόμενα σχολεία.
9. Ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και μαθητών απαραίτητων για τις σπουδές και την καριέρα τους.
10. Βελτιωμένο σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης και πλατφόρμες μάθησης στα σχολεία.
11. Γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης.
12. Αυξημένη ικανότητα σε ξένες γλώσσες.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων του προγράμματος είναι διαθέσιμο στο κοινό με πολλές λεπτομέρειες καθώς και με πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό αλλά και τα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν μέσα από την σελίδα του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης στην ακόλουθη διεύθυνση:
https://2epal-kater.pie.sch.gr/2epal/index.php/el/drastiriotites/europaika-programmata/erasmus-2018-2020/ees-erasmus
Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος αλλά και την πορεία των εργασιών που υλοποιήθηκαν στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://2epal-kater.pie.sch.gr/2epal/images/erasmus-ees/dissemination/ees-final-presentation.pptx