Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Πετάξτε το VAR στα σκουπίδια!

Μπαίνει γκολ και δεν ξέρουμε αν πρέπει να πανηγυρίσουμε ή να... κλάψουμε. Ούτε να μαλώσουμε δεν μπορούμε με τον διπλανό μας!

Το VAR, βοηθός διαιτητή βίντεο (video assistant referee) είναι όντως κάποιος βοηθός διαιτητή εκτός αγωνιστικού χώρου που κρίνει αν ο διαιτητής πήρε σωστές αποφάσεις ή όχι. Ενώ μπορεί να παρέμβει και να γυρίσει χρονικά τις φάσεις αρκετά δευτερόλεπτα πίσω, στην αρχή της προσπάθειας των παικτών αν διαπιστώσει κάποια παράβαση. Όλη η διαδικασία γίνεται μέσω επαναλήψεων (replay) που έχουν στην διάθεση τους οι τεχνικοί του VAR και με την χρήση της ενδοεπικοινωνίας ενημερώνουν τον διαιτητή του αγώνα που είναι υποχρεωμένος να πάρει πίσω την απόφαση του αν αυτή και σύμφωνα με το VAR είναι λανθασμένη.

Αλλά...

Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό που βλέπουμε. Είναι κάτι σαν προσομοίωση αγώνα σε οθόνη υπολογιστή! Μπαίνει γκολ και αντί να πανηγυρίσουμε, να πετάξουμε την... σκούφια μας στον αέρα, κοιτάμε ο ένας τον άλλο και περιμένουμε την απόφαση του VAR. Και αυτό που μπαίνει γκολ και αντί οι ποδοσφαιριστές να πανηγυρίζουν, κοιτάνε ψηλά στο δωμάτιο που είναι ο "βοηθός" διαιτητή περιμένοντας την απόφαση του, μας ξεπερνάει... Πανηγυρίζουμε με... χρονοκαθυστέρηση!!!

Και ναι, ήταν καλύτερα παλαιότερα όταν ο διαιτητής έκανε λάθος! Μπορούσαμε να μαλώσουμε και να μαλώνουμε όλη την ημέρα με τους κολλητούς μας, να κάνουμε καζούρα στα κοινωνικά δίκτυα. Συζητούσαμε επί μέρες, βδομάδες, μήνες το... «σκάνδαλο» με την απόφαση κάποιου διαιτητή που μας στοίχισε τη νίκη, το κύπελλο, το πρωτάθλημα. Και να οι αναλύσεις, οι κριτικές, οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες.

Αυτό ήταν το ποδόσφαιρο, γιατί ήταν ζωντανό! Η αδρεναλίνη ανέβαινε και κατέβαινε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Το αίμα μας έβραζε. Τώρα απλά περιμένουμε την απόφαση ενός τεχνικού υπολογιστή για να δούμε αν θα πανηγυρίσουμε ή όχι.

Δεν θέλουμε το VAR, γιατί μας αρέσει να κάνουμε... λάθη! Γιατί η ζωή μας αποκτά αξία μέσα από τα λάθη που κάνουμε και γιατί μαθαίνουμε μέσα από αυτά και νιώθουμε ζωντανοί!

Για αυτό ας πετάξουμε το VAR στα σκουπίδια και ας γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που τα λάθη μετρούσαν!