Το θεατρικό κείμενο είναι πρωτότυπη δραματουργική σύνθεση που βασίζεται σε τρεις κειμενικές πηγές: στα ποιητικά σπαράγματα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και άλλων ποιημάτων του Διονυσίου Σολωμού, σε αποσπάσματα ποιημάτων διαφόρων νεοελλήνων λογοτεχνών και σε αφηγήσεις που συνέθεσαν τα μέλη του «Εργαστηρίου». Εννοιολογικός πυρήνας του έργου είναι η έννοια του «εγκλεισμού» ως κατάστασης συλλογικής και προσωπικής «πολιορκίας».
Η δραματουργική σύνθεση και επεξεργασία των κειμενικών πηγών έγινε σταδιακά στη διάρκεια ενός διετούς εκπαιδευτικού project (2019-2021) που σχεδιάστηκε με βάση τη μεθοδολογία της έρευνας-δράσης. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είχαν ανοιχτό και συμμετοχικό χαρακτήρα και ήταν συμβατές με τους ευρύτερους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ε.Π.Δ., που είναι η ολιστική προσέγγιση του έργου τέχνης και η ολοθυμική και ενσυναισθητική του αναπλαισίωση σε δράσεις καλλιτεχνικού και αξιακού περιεχομένου.
Η παράσταση εντάσσεται στις δράσεις αγωγής στις τέχνες «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» που οργανώνει για τέταρτη χρονιά του «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Το καθόλα αξιόλογο «Εργαστήρι Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» διευθύνει, επιμελείται και συντονίζει ο εκπαιδευτικός και ιστορικός τέχνης, Νικόλαος Γραίκος.