Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Άννα, πες μου πώς;

γράφει ο Λευτέρης Σταγκίδης *

Πολλές φορές προσπαθώντας να μην στεναχωρήσουμε κανέναν άθελα μας, να μην θεωρήσει κάποιο παιδί ότι αδικείται έναντι κάποιου συναθλητή του, από αυτά που γράφουμε εδώ στο fb του τμήματος στίβου του ΓΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, είμαστε φειδωλοί σε χαρακτηρισμούς και επαίνους.


Περιοριζόμαστε στα αυτονόητα συγχαρητήρια σε όλους μετά τους αγώνες ή στο “καλή επιτυχία” που ευχόμαστε σε όλους πριν τους αγώνες. Αυτή τη φορά όμως θα γράψω αυθόρμητα.

Πολλές φορές επίσης παρακολουθώντας τις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών μας στο στάδιο, σε προπονήσεις ή σε αγώνες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, γεννιέται ένα ερώτημα  “Πώς αντέχετε”; Από που αντλείτε τις δυνάμεις σας; Ναι είστε δυνατά παιδιά, η φύση σας προίκισε με σπάνια σωματική δύναμη και οι προπονητές σας φρόντισαν να την καλλιεργήσουν με ξεχωριστή επιμέλεια, αλλά είναι μόνο αυτό αρκετό για να σας κάνει να αντέχετε τόσο;

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν παντού εμπόδια και εστιάζουν πάνω σε αυτά μεμψίμοιρα. Εσείς εστιάζετε στο πέρασμα τους. Πετάτε πάνω από τα εμπόδια, που η ζωή φροντίζει να συσσωρεύει φράζοντας το δρόμο σας. Αγόγγυστα, με την κούραση να μην μπορεί να σβήσει τα χαμόγελα σας ή να σας κάνει να χάσετε την έμφυτη ευγένεια που σας διακρίνει.

Οπότε ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΠΟΥΡΓΑΝΗ, θέλω όταν με το καλό γυρίσεις από το Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου θα συμμετέχεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Α/Γ Κ20 (17-22/8), να σε ρωτήσω να μου πεις στο όνομα όλων των συναθλητών σου ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΕΤΕ; Από που αντλείτε τη δύναμη σας; Είναι αρκετές οι σωματικές δυνάμεις και οι ικανότητες για να σας κάνουν πρωταθλητές; Ξέρω με τη σεμνότητα που σε διακρίνει θα μου πεις κάτι σαν “εμείς απλά περνάμε τα εμπόδια γιατί μας αρέσει, δεν κάνουμε τίποτα σπουδαίο “ .

Ο “κύριος Νίκος “ , ο λακωνικός και ακούραστος προπονητής μας Νίκος Μαντζόλης, μου είπε ότι είσαι σε καλή κατάσταση. Ότι μέσα στον καύσωνα, μετά την Οδύσσεια της φετινής χρονιάς των lockdown του φόβου, των πανελληνίων εξετάσεων και του τραυματισμού σου (απόρροια της προπόνησης όλο το χειμώνα έξω στην παγωνιά;) τους ελάχιστους λόγω των καταστάσεων αγώνες, από κάπου βρήκες τη δύναμη να είσαι σε καλή κατάσταση και έτοιμη για τον μεγαλύτερο αγώνα ως τώρα στη ζωή σου. Βέβαια ξέρω ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλοι σπουδαιότεροι αγώνες και σου το εύχομαι . Αλλά πώς το έκανες αυτό το μικρό θαύμα, εσύ ένα κορίτσι 18 χρονών, που πηγαινοέρχεσαι δυο φορές τη μέρα στο στάδιο για προπόνηση από το Μακρύγιαλο, με παγωνιές ή με καύσωνες μεταξύ σχολείου και φροντιστηρίων, πάνω σε ένα ταρτάν τσιμέντο σχεδόν μετά 40 χρόνια από την κατασκευή του. Βρέξει χιονίσει να είσαι εκεί , έτοιμη να δεχτείς την προπόνηση που έχει σχεδιάσει ο Νίκος.

Γνωρίζω πολύ καλά την πολύτεκνη οικογένεια που είναι αρωγός σε κάθε μικρή πτήση σου πάνω από κάθε εμπόδιο και τους γυμναστές εκπαιδευτικούς γονείς σου. Αυτοί σου ενέπνευσαν την μεγάλη αγάπη για το στίβο; Ή μήπως ο προπονητής σου; Ή μήπως η μεγάλη και όμορφη παρέα των συναθλητών σου στις προπονήσεις; Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί με τόση ενέργεια το σώμα και την ψυχή σου, ώστε να αντέξεις να φτάσεις μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που όλη η Ελλάδα κάνει διακοπές ή καίγεται εσύ να προσπαθείς, με τόσο ιδρώτα και πόνο, να είσαι έτοιμη για τον πιο μεγάλο αγώνα της ζωής σου; Αφού επιστρέψεις και με την ευκαιρία της έναρξης της νέας προπονητικής, εν όψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς θα μαζευτούμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε και θα σας ρωτήσω να μου πείτε όλοι... Τι είναι αυτό που σας οδηγεί να είστε αθλητές του στίβου;

Καλή επιτυχία σε όλη την ομάδα, καλή επιτυχία στην Άννα μας.

Λευτέρης Σταγκίδης
Έφορος Στίβου 
ΓΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ