Επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις , αυτή είναι η κατάσταση σε πολλά κτήματα, η οποία βέβαια αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες (φωτ.)
Είναι εμφανή τα προβλήματα στην άρδευση, λόγω διαχείρισης, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Δίου, με το μεγαλύτερο σε Βροντού και Άγιο Σπυρίδωνα. Η επάρκεια νερού καλύπτει λιγότερο από το 50% των αναγκών των καλλιεργειών, στην περιοχή 458 -ξηροκάμπι, Ρόγκια και Τσαπουρνιά. Πρωτοφανές, το πρόβλημα, εμφανίζεται ακόμη και σε περιοχές με μεγάλη επάρκεια καθώς χρησιμοποιούνται οι δημοτικές γεωτρήσεις με μεγάλα αποθέματα νερού και συνεισφέρουν ακόμη και ιδιωτικές.
Απαιτούνται άμεσες ενέργειες όπως : Μίσθωση υδροφόρων από τον Δήμο , συνδρομή Περιφέρειας και Στρατού για την μεταφορά νερού στους ταμιευτήρες και στις καλλιέργειες , επίσπευση των διαδικασιών και εργασιών ανόρυξης γεώτρησης, συνδρομή και υποστήριξη από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας με καταγραφή και επιβεβαίωση των ζημιών.
Έμμεσες ενέργειες : Απαλλαγή από τα τέλη άρδευσης και αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών για ζημιές που έχουν υποστεί . Μείωση τουλάχιστον 50% των αρδευτικών τελών σε όλες τις καλλιέργειες, για τις προβληματικές προαναφερόμενες περιοχές .
Μέχρι σήμερα ή τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έγινε από πλευράς μου καμία δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος γιατί πραγματικά μέσα σε μια οξυμένη και τεταμένη κατάσταση, δεν ήθελα να ρίξω λάδι στη φωτιά. Σεβόμενη την ταλαιπωρία των αγροτών, που προέχει αυτή τη στιγμή , πέρα από τις διαφωνίες και αντιθέσεις για το χειρισμό που οδήγησε στην εκτός ελέγχου κατάσταση και σε ένα χάος , περιμένουμε από τη Δημοτική Αρχή πραγματικά να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση.
Οι αγρότες σε απόγνωση και ανυπεράσπιστοι προσπαθούν να σώσουν τις παραγωγές τους(καπνό , σταφύλια ακτινίδια κ.α.) μισθώνοντας ακόμη και υδροφόρες. Η οικονομική τους επιβάρυνση και απώλεια είναι μεγάλη καθώς και η ταλαιπωρία και η αγανάκτησή τους φτάνει στα όρια ,όταν ταλαντευόμενοι μεταξύ υδρονομέων και αιρετών προσπαθούν να εξοικονομήσουν έστω λίγο νερό για τις παραγωγές τους. Οι εξαγγελίες για περιβόητα έργα της τελευταίας στιγμής, που σκοπό έχουν να συγκρατήσουν την έντονα οξυμένη κατάσταση, αρχές Αυγούστου, αλλά και ο εκφοβισμός με την επιβολή προστίμων και το χειρότερο ο έντεχνος εκβιασμό για τυχόν διαμαρτυρίες, θυμίζουν πολιτική μιας άλλης εποχής. Συνετό θα ήταν αυτή τη στιγμή η Δημοτική Αρχή να μην ωραιοποιεί την κατάσταση, «προβάλλοντας αυτά που έκανε» αλλά να αναλάβει τις ευθύνες για αυτά που δεν πρόβλεψε εγκαίρως, ως όφειλε. Να σταματήσουν λοιπόν οι λεονταρισμοί από τους υπεύθυνους.
Για να πούμε τι έγινε και τι δεν έγινε, γιατί η αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου, υποχρέωση της κάθε Διοίκησης είναι, η όσο το δυνατόν καλύτερη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών ώστε να μην θίγεται το εισόδημα των δημοτών. Φυσικά σ΄ αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλοι, καθένας από τη θέση του , με γνώμονα τη χρηστή διαχείριση του νερού , το σεβασμό προς τους θεσμούς αλλά και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο βιοπαλαιστή.
Η διαφάνεια, η ίση και δίκαιη μεταχείριση των αγροτών, το δικαίωμα της πρόσβασης στην χρήση του νερού χωρίς διακρίσεις , είναι τα στοιχεία που θα περιορίσουν κάθε φαινόμενο που μπορεί να βλάψει την λειτουργία της αρδευτικής περιόδου και μπορεί να θίγει τον κόπο και μόχθο των είδη ταλαιπωρημένων και αγανακτισμένων αγροτών.
Για να δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα:
Γνωστή είναι, τα τελευταία χρόνια, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η αυξητική τους τάση. Αποτέλεσμα αυτού, η Δημοτική Αρχή προεκλογικά να εξαγγέλλει μεγάλα έργα και άμεσες παρεμβάσεις. Βέβαια αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι α. στην πλειοψηφία των εκτάσεων έγινε αλλαγή καλλιέργειας από καπνό σε δενδρώδης, άρα εδώ έχουμε μικρή διαφορά στην αύξηση της αναγκαίας ποσότητα νερού β. οι επιπλέον νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που προστέθηκαν είναι πολύ λιγότερες από αυτές που επικαλούνται οι υπεύθυνοι, με στόχο να καλύψουν την αδράνειά τους, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ αλλά και των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής. γ. Επιπλέον η αύξηση των καλλιεργειών που επικαλούνται (χιλιάδες στρέμματα)αφορά όλη την καλλιεργήσιμη έκταση της Δ.Ε. Δίου και όχι μόνο την επίμαχη περιοχή. Και εν πάση περιπτώσει, ποιος ο σχεδιασμός και η πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη περιοχή ; Το απόλυτο τίποτα.
Ποια είναι η κατάσταση μέχρι σήμερα
Παραιτήσεις, διαφωνίες, παρεμβάσεις, έλλειψη νερού και παράνομη χρήση του.
Από το ξεκίνημα της αρδευτικής περιόδου είδαμε να εξελίσσεται μια άναρχη κατάσταση. Οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των αιρετών αλλά και μεταξύ αιρετών και αγροτών, οι επιλεκτικές παρεμβάσεις των αιρετών στη διανομή του νερού(σύμφωνα με μαρτυρίες των αγροτών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών,) που στόχο έχουν τη δημιουργία υποστηρικτών, οι διαδοχικές παραιτήσεις των υδρονομέων και οι συχνές αλλαγές προσώπων -διαχειριστών των αρδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η ιδιωτική φύλαξη και αστυνόμευση των παραγωγών, δημιούργησαν μια χαώδη κατάστασης που τελειωμό δεν έχει. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, αλλά και του γεγονότος ότι κατά περιόδους, δεν ήξερε κανείς σε ποιόν έπρεπε να απευθυνθεί, είναι η χρήση του αρδευτικού δικτύου από αρκετούς αγρότες εκτός προγράμματος . Εδώ δεν πρόκειται για υδατοκλοπή όπως την εννοεί η Δημοτική Αρχή, αλλά ως επείγουσα ανάγκη σωτηρίας. Φυσικά και είμαι αντίθετη σε όποιο φαινόμενο υδατοκλοπής, το οποίο δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος αλλά εντείνει αυτό, εις βάρος του συνόλου. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται περιπτώσεις αθέμιτης ή καταχρηστικής κατανάλωσης εκτός τακτικής προτεραιότητας. Ανέκαθεν εξάλλου υπάρχουν οι επιτήδειοι.
2.Κανένας προγραμματισμός , ξεκρέμαστη η Βροντού , χωρίς σχεδιασμό για το 458, Ρόγκια-Τσαπουρνιά. Στο έλεος χιλιάδες παραγωγές .
Στο όνομα της οικονομίας , η εν λόγω μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση 458, κάλυπτε για αρκετό καιρό τις αρδευτικές της ανάγκες από τον ταμιευτήρα . Οι υπεύθυνοι, χωρίς να λάβουν υπόψη την αύξηση των αρδευτικών αναγκών σε Ρόγκια και Τσαπουρνιά , περιοχές για όσους δεν γνωρίζουν, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης γεωτρήσεων ,θεώρησαν απαραίτητο να μην λειτουργήσουν εξαρχής τις γεωτρήσεις για τις ανάγκες τμήματος του 458- ξηροκάμπι αλλά τη χρήση του ταμιευτήρα . Ο λανθασμένος αυτός χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα , να κατέβει επικίνδυνα η στάθμη του ταμιευτήρα , δεδομένου ότι αυτή την εποχή κάθε χρόνο όπως γνωρίζουμε , μειώνεται η φυσική ροή του νερού από την πηγή της Αγίας Τριάδας, η οποία είναι η μοναδική πηγή από την οποία μεταφέρεται νερό στον ταμιευτήρα. «Όποιος λυπάται το καρφί χάνει και το πέταλο»
3.Καθαρισμός ανοιχτής δεξαμενής στη Βροντού από την οποία αρδεύονται οι περιοχές « 458» και «500».
Εργασίες καθαρισμού της δεξαμενής πραγματοποιούνται στην αρχή του έτους και κατ΄ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της άρδευσης. Τη φετινή χρονιά, ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στη μέση της αρδευτικής περιόδου. Με αποτέλεσμα, τη δύσκολη αυτή περίοδο όπου ο χρόνος είναι πολύτιμος, να διακοπεί η άρδευση για μια τουλάχιστον μέρα και να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στον αγωγό. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καθαρισμός της ανοιχτής αρδευτικής δεξαμενής και στην Τ.Κ. Δίου, όπως πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Κατασκευή αγωγού στο «458» .
Το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου άρχισε να κατασκευάζεται παράλληλος αγωγός στον είδη υπάρχον , ένα έργο που είναι ημιτελές μέχρι και σήμερα και για τον οποίο ακούστηκαν διάφορα σενάρια. Φυσικά χωρίς καμία πρόβλεψη μεταφοράς επιπλέον ποσότητας νερού και χωρίς καμία μελέτη η οποία να διασφαλίζει τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του. Αποτυχημένες δοκιμές, τοποθέτηση και χρήση πιεστικού χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα. Σπασμωδικές κινήσεις, άστοχες και βεβιασμένες ενέργειες, αποφάσεις και ιδέες που υποδηλώνουν πανικό. Ευελπιστούμε μετά από την παρέμβαση και παρακολούθηση του έργου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, για τη σωστή του λειτουργία στο μέλλον. Βέβαια αυτό που είναι πρωτίστως αναγκαίο α. η κατασκευή του αγωγού να συνεχιστεί μέχρι τον 4ο άξονα του 458 , εκεί δηλαδή που υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην έλλειψη νερού και β. η σύνδεσή του φυσικά με νέα γεώτρηση.
Μετά από όλα αυτά, ευχής έργο θα είναι να κλείσουμε την αρδευτική περίοδο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για την αγροτική μας παραγωγή και την τοπική μας οικονομία.
Σε μια περιοχή όπως είναι η Δ.Ε. Δίου που σε όλη την έκτασή της διαθέτει πλούσιο υδάτινο δυναμικό , λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, κρίνετε αναγκαίο ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο εξοικονόμησης υδάτινων πόρων και βιώσιμης διαχείρισης, χωρίς να απεμπολήσει βέβαια το δημόσιο χαρακτήρα και που θα εξασφαλίζει και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων αλλά και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.
Οι ήδη υπάρχουσες αρδευτικές υποδομές συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής , η οποία κατατάσσεται σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας, με υψηλά ποιοτικά γεωργικά προϊόντα. Η αυξανόμενη ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα είναι πολύ ενθαρρυντική, επιβάλλει όμως τον σταδιακό εκσυγχρονισμό των γεωτρήσεων και των δικτύων, την κατασκευή νέων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, καθώς και την κατασκευή ταμιευτήρων συλλογής νερού. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποτελούν άμεση προτεραιότητα του αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου.