Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

KIDS ATHLETICS / ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΒΟΥ

γράφει ο Χάρης Βαρυτιμίδης *

Είναι πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του Στίβου, World Athletics (πρώην I.A.A.F.), για τη μύηση των παιδιών στον αθλητισμό.

Φορέας υλοποίησής του στην Ελλάδα είναι ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την World Athletics (I.A.A.F.) και έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά των ευαίσθητων ηλικιών των Δημοτικών Σχολείων κοντά στον αθλητισμό, να καλλιεργήσει την ενασχόληση τους με αυτόν, να τονίσει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητισμό και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αρχές του αθλητισμού μέσω του παιχνιδιού που προσφέρει το Kids’ Athletics.

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να καταστήσει όσο πιο δημοφιλή γίνεται τα αγωνίσματα του Κλασσικού Αθλητισμού στα παιδιά, μέσα από ένα συνδυασμό ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα σε μορφή παιχνιδιού, το “Team event for children” (Oμαδικό παιχνίδι για παιδιά).

Αποτελείται από ένα σύνολο κινητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.

Συμπεριλαμβάνει τρεις ομάδες αγωνισμάτων :

α) τους δρόμους
β) τις ρίψεις
γ) τα άλματα

και απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες : Κ12, Κ10, Κ8

Στο τέλος του προγράμματος επιβραβεύεται τόσο η προσπάθεια όσο και η συμμετοχή όλων των παιδιών και τους προσφέρονται αναμνηστικά διπλώματα.

Με εισήγησή του το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) δέχεται ότι είναι ο ενδεδειγμένος και παιδαγωγικός τρόπος προσέγγισης των φυσικών ικανοτήτων (ταχύτητα, αντοχή, δύναμη, έκρηξη, αλτικότητα, ριπτική ικανότητα) των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου.

Την Σχολική Χρονιά 2014-15 εντάχτηκε στις δράσεις του "Κοινωνικού Σχολείου".

Την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβαν πιστοποιημένοι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, συνεργάτες του ΣΕΓΑΣ.

Στην Πιερία πέρα από το καθαρά αθλητικό και παιδαγωγικό μέρος του προγράμματος στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής έγιναν και οι εξής δράσεις :

α) σειρά επισκέψεών στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κατερίνης και στο Ειδικό Τ.Ε.Ε. Κατερίνης.

β) επισκέψεις σε 2/θέσια Δημοτικά Σχολεία τα οποία δεν είχαν, και εξακολουθούν να μην έχουν Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Η μόνη τους επαφή με τη Φυσική Αγωγή ήταν με το Kids’ Athletics.

γ) πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε Νηπιαγωγείο, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται για ένταξη της Φυσικής Αγωγής αλλά λίγα βήματα έχουν γίνει.

Δυστυχώς έκτοτε και παρά την τεράστια αποδοχή του προγράμματος από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν κατέστη δυνατή η συνέχισή του στην Α’/θμια εκπαίδευση.

Ο ΣΕΓΑΣ συνέχισε και συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με τις ΕΑΣ, τα σωματεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

Το 2019 μάλιστα εξέδωσε εγχειρίδιο με πολυμελή συγγραφική ομάδα επεκτείνοντας το πρόγραμμα από την μύηση, σε προπονητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα, εντάσσοντας σε αυτό και ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια ως πρόδρομο αγωνιστικών δραστηριοτήτων.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι : «Προπονητικές και αγωνιστικές δραστηριότητες κλασικού αθλητισμού για τις κατηγορίες Κ12, Κ10, Κ8 με εφαρμογή του Kids’ Athletics».

Στο βιβλίο περιγράφονται οι δραστηριότητες, προπονητικές και αγωνιστικές, δίνονται κατευθύνσεις και οδηγίες για την υλοποίησή του και αναλύονται οι ψυχοσωματικές και παιδαγωγικές παράμετροι για την καλύτερη εφαρμογή του από προπονητές και καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Εν κατακλείδι, με την προσεχή έναρξη λειτουργίας των Ακαδημιών και την αναζήτηση από τους γονείς δραστηριότητας για τα παιδιά τους, είναι ευκαιρία σε συνδυασμό με τις επιτυχίες των αθλητών & αθλητριών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στις άλλες διοργανώσεις, να «διαφημίσουμε» το Kids’ Athletics, να το εντάξουμε στην προπονητική και αγωνιστική διαδικασία και να πιέσουμε για την εκ νέου ένταξή του στην εκπαίδευση.


* Βαρυτιμίδης Χάρης
Ομοσπονδιακός Προπονητής ΣΕΓΑΣ
Πρώην Τεχνικός Ανάπτυξης ΣΕΓΑΣ
Πιστοποιημένος στο Kids’ Athletics από την World Athletics