Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

"Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" σε δρόμους της Κατερίνης και φέτος (ΦΩΤΟ)

Συμβολική η σημερινή ημέρα, στην προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση αυτοκινήτου και να προτιμηθεί το περπάτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο.

Τώρα αν στην Κατερίνη κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατό τους, είτε για οικονομία, είτε για άσκηση, είτε για να προστατέψουν το περιβάλλον, πώς θα το κάνουν σε μία πόλη «εχθρική» προς το ποδήλατο και τον ποδηλάτη; Και λέμε «εχθρική» γιατί ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν στην πόλη και το να κάνεις ποδήλατο στους στενούς, κακοφτιαγμένους και «βομβαρδισμένους» δρόμους της Κατερίνης από τα διάφορα έργα (ΟΤΕ, φυσικό αέριο), πρόκειται για μία πράξη υψηλής γενναιότητας! Για την μετακίνηση στο κέντρο της πόλης με ποδήλατο, ούτε συζήτηση φυσικά, μιας που το ποδήλατο... παραδοσιακά αποτελεί ορκισμένο εχθρό των οδηγών αυτοκινήτων, κάτι που και από προσωπική μας πείρα έχουμε διαπιστώσει και εμείς!

Έτσι λοιπόν τέτοιες δράσεις όπως η σημερινή, εκτός από κάποιες φωτογραφίες για κάποιους που θα δούμε το επόμενο διάστημα να παρελαύνουν στα δελτία τύπου και στα κοινωνικά δίκτυα, με το απαραίτητο... περιβαλλοντολογικό μήνυμα, δεν είναι κακές, αλλά δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην προσπάθεια να έχουμε μία πιο βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη, που θα είναι και φιλική για το περιβάλλον.

Αν δεν προβούν οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες σε στοχευμένες ενέργειες και δεν παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να σταματήσει το αυτοκίνητο να είναι το βασικό μας μέσο μετακίνησης, θα δούμε στο μέλλον πολλές ακόμα "Ημέρες χωρίς αυτοκίνητο"...

Και επειδή δεν κρίνουμε μόνο, αλλά κάνουμε και προτάσεις, τι θα μπορούσε να γίνει;

➤ Δημιουργία άμεσα ποδηλατόδρομων από τους Δήμους και τις περιφέρειες και επιδότηση αγοράς ποδηλάτων και του κατάλληλου εξοπλισμού από το κράτος, θα ήταν μία πρώτη και πολύ σημαντική κίνηση που θα έδειχνε ότι υπάρχει σχεδιασμός και κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ελπίζουμε μετά από ένα χρόνο, στην επόμενη "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" να μπορούμε να πούμε ότι κάτι άλλαξε και η πόλη έγινε πιο φιλική για τον ποδηλάτη και πιο ανθρώπινη για όλους όσους χρησιμοποιούν τους δρόμους της.


* Συγχαρητήρια στους συλλόγους και τους εθελοντές για την σημερινή προσπάθεια τους να ενημερώσουν τους πολίτες της πόλης μας και κυρίως τα μικρά παιδιά για τις ωφέλειες της χρήσης άλλων μέσω μετακίνησης και για την πολύ ωραία εικόνα που προσέφεραν σε όλους μας. Είναι πράγματι όμορφο να βλέπεις μικρά παιδάκια να παίζουν παιχνίδια στους δρόμους, παρά ένα θορυβώδες αυτοκίνητο με χαλασμένη εξάτμιση να σε πνίγει με τα καυσαέρια του...