Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

«Η δάδα της Ελευθερίας δεν θα σβήσει, ούτε τώρα ούτε ποτέ και σίγουρα όχι όσο την φυλάμε εμείς...»

«Τα "υγειονομικά διαβατήρια/πιστοποιητικά" φέρνουν ένα δυστοπικό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Αποτελούν το τελευταίο γρανάζι σε μια μηχανή που στήνεται εδώ και πολλά χρόνια και θα σημάνει το τέλος της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Δυστυχώς για όλους μας δεν είναι θεωρία συνωμοσίας και είναι ένα βήμα πριν την καθιέρωσή του.»

➤ Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μία διαφορετική άποψη σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία 2 χρόνια με αφορμή την πανδημία-επιδημία του κορονωιού, αλλά δεν παύει να είναι μία άποψη. Και είναι από τις απόψεις που δεν προβάλλονται στα λεγόμενα «μεγάλα μέσα ενημέρωσης» όπου επικρατεί η λογοκρισία και η προβολή συγκεκριμένων και μονόπλευρων απόψεων. Αυτό ακριβώς έχει λείψει από την ζωή μας. Η πολυφωνία, η συζήτηση και η διαφωνία. Η ανάγνωση του παρακάτω κειμένου θεωρούμε ότι προσθέτει περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά που όλοι μας βιώνουμε και σαν ελεύθεροι άνθρωποι θα έπρεπε διαρκώς να αναζητούμε, να τις αναλύουμε και μετά να αποφασίζουμε για το τι είναι σωστό και τι όχι. Κάτι που δυστυχώς δεν κάνουμε και αχρηστεύουμε το καλύτερο όργανο που έχουμε στο σώμα μας. Το μυαλό μας...


«Όλοι γνωρίζουμε πως ζούμε σε δύσκολους καιρούς γεμάτους προκλήσεις. Είμαστε στη μέση μιας πανδημίας, πόλεις και ολόκληρες χώρες βρίσκονται σε λοκντάουν για μήνες, χωρίς τέλος. Άνθρωποι χάνουν τις ζωές, τις εργασίες τους και κλείνουν τα μαγαζιά τους. Η ψυχική ασθένεια και οι αυτοκτονίες αυξάνονται και το χρέος που δημιουργείται θα πάρει γενιές για να μπορέσει να ξεπληρωθεί. Η λογοκρισία και η πόλωση φαίνεται να είναι η νέα τάση, ενώ ο πολιτισμένος διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός δίνουν την θέση τους σε μια νοοτροπία του υπέρ-κατά του είστε μαζί μας ή εναντίον μας, γεγονός που έχει μια τρομακτική και διχαστική επίδραση στις μέχρι τώρα ανοιχτές και δεκτικές μας κοινωνίες.

Όμως μακράν το πιο ανησυχητικό από όλα αυτά τα προβληματικά στοιχεία είναι ότι στεκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολιτισμικής αλλαγής, που έχει τόσο πολύπλευρες συνέπειες και τόσο βαθιές επιπτώσεις που λίγοι είναι σε θέση να διακρίνουν το κίνδυνο που πλησιάζει ή να κατανοήσουν πλήρως τον Ρουβίκωνα¹ που ετοιμαζόμαστε να διασχίσουμε και τον δυστοπικό κόσμο που μας περιμένει στην απέναντι πλευρά.

Πώς όμως αυτή η θεμελιώδης αλλαγή γίνεται πραγματικότητα, αναρωτιέστε;

Μέσα από ταχυδακτυλουργίες και τεχνάσματα, μέσα από την παραπλάνηση μέσα από την είσοδο του φαινομενικά αθώου «διαβατηρίου εμβολιασμού». Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι ασυνήθιστος και με το δίκιο σας να είστε δύσπιστοι, όμως επιτρέψτε μου να το εξηγήσω. Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε σε δημοκρατικές κοινωνίες γεννηθήκαμε μέσα στην ελευθερία, δεν γνωρίσαμε τίποτα διαφορετικό. Φυσικά, οι φιλελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες δεν είναι τέλειες, αλλά είμαστε ουσιαστικά ελεύθεροι να διαλέξουμε την ζωή που θέλουμε να ζήσουμε, να πηγαίνουμε όπου θέλουμε και να συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε με εξαίρεση τις συμπεριφορές που απαγορευόταν ρητά από το νόμο όπως είναι η κλοπή, η άσκηση βίας και η αφαίρεση μιας ζωής.

Όμως απολαμβάναμε μια ελευθερία, την οποία δεν κερδίσαμε. Παραδόθηκε διαδοχικά σε εμάς από τις προηγούμενες γενιές που αγωνίστηκαν για να την πάρουν μέσα από τα χέρια τυράννων και μοναρχών, που έκαναν κοινωνικούς αγώνες, πολέμησαν και έδωσα την ζωή τους ώστε εμείς σήμερα να χαιρόμαστε τις ελευθερίες που έχουμε και να ζούμε τη ζωή που επιλέγουμε.

Και όμως, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο, κομβικό σημείο όπου αυτές οι πολύτιμες ελευθερίες που αποκτήθηκαν με σκληρό αγώνα, κλέβονται από εμάς καθώς έχουμε στρέψει το βλέμμα μας αλλού, παραδίδονται χωρίς αντίσταση ή συζήτηση, επειδή απλά μας είπαν πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δεχθούμε τα διαβατήρια εμβολιασμού ένα θέλουμε να πάρουμε πίσω κάτι που να θυμίζει κάπως την παλιά μας ζωή.

Με μια πρώτη ματιά, το να δεχτούμε τα διαβατήρια εμβολιασμού στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να φαίνεται ως μια ασήμαντη αλλαγή, άλλωστε πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να σκανάρουμε QR κωδικούς ως απαίτηση για να μπούμε σε εστιατόρια και μαγαζιά. Αλλά ας μην γελιόμαστε, η καθολική υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολιασμού δεν είναι μια ασήμαντη αλλαγή. Αντίθετα, πρόκειται για μια θεμελιώδη αντιστροφή σε αυτό που εννοούμε ως ελευθερία στις δημοκρατικές κοινωνίες και θα διευκολύνει μια ριζική ανακατασκευή του πολιτισμού μας. Δεν θα έχεις πια τις ελευθερίες που είχες οι οποίες περιορίζονταν, μόνο από κοινά αποδεκτούς, θεσπισμένους νόμους με μακρά ιστορία. Αλλά αντίθετα, αυτό που θα απομείνει από την ελευθερία σου θα περιορίζεται σε εκείνα τα πράγματα για τα οποία θα σου δίνεται ρητή άδεια να κάνεις κι αυτό θα καθορίζεται από μια αόρατη, αλγοριθμική δύναμη μέσω της οθόνης του κινητού σου, ένα πράσινο τικ κάθε φορά.

Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ γιατί είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε.

Σήμερα, ουσιαστικά είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε να κάνουμε ότι θέλουμε, εκτός από εκείνες τις συμπεριφορές που απαγορεύονται από το νόμο. Ωστόσο, μετά το διαβατήριο εμβολιασμού, αυτή η έννοια της ελευθερίας θα θεωρείται πλέον παρελθόν. Θα αντικατασταθεί από ένα εντελώς νέο σύστημα στο οποίο θα επιτρέπεται να κάνεις μόνο εκείνα τα πράγματα για τα οποία σου έχει δοθεί ρητή άδεια. Αυτό εννοώ με την θεμελιώδη αντιστροφή στην ελευθερία. Σχεδόν εν μία νυκτί, οι κατοχυρωμένες και προστατευμένες ελευθερίες μας θα γίνουν μερικά απλώς προσωρινά προνόμια που θα παραχωρούνται για την καλή συμπεριφορά και τη συμμόρφωση. Μπορώ να πάω σε αυτό το εστιατόριο, σε αυτή την συναυλία ή σε αυτό το αθλητικό γεγονός; Μπορώ να μπω σε αυτό το λεωφορείο, το αεροπλάνο ή στο ταξί; Μπορώ να πάω σε αυτό το κατάστημα, μπορώ να κάνω αυτή την χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και να πάω στην εργασία μου; Η συμμετοχή σε τέτοιες τετριμμένες, καθημερινές δραστηριότητες θα εξαρτώνται από τις άδειες που θα χορηγούνται σε εμάς μέσω των κινητών μας, άδειες που θα μπορούν να αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Και μην σκεφτείτε ούτε λεπτό ότι, επειδή έχετε κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου, αυτό δεν θα ισχύει για εσάς. Η Αυστραλία, μια χώρα κάτω των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες για να εξασφαλιστούν άλλες 195 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, πέρα από τα εκατομμύρια των δόσεων που έχουν ήδη αγοραστεί. Πρόκειται για μία αναμνηστική δόση κάθε έξι μήνες, για τα επόμενα 4 χρόνια! Οπότε σε μερικά χρόνια από τώρα αν αργήσεις δύο μέρες, να κάνεις την αναμνηστική δόση για την πιο πρόσφατη παραλλαγή του covid τότε καλύτερα να ξεχάσεις εκείνο το δείπνο με τους φίλους σου στο αγαπημένο σου εστιατόριο, αφού αυτά τα προνόμια θα έχουν αυτόματα ανακληθεί.

Και φυσικά δεν θα σταματήσει εδώ.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι απλώς ο δούρειος ίππος. Πίσω από την φαινομενικά αθώα λειτουργικότητά τους, βρίσκεται ένα σχήμα Ψηφιακής Ταυτότητας που βασίζεται σε μια πλατφόρμα λογισμικού, η οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, λαμβάνεις απλώς είτε ένα πράσινο ή ένα κόκκινο τικ που δίνει εξουσιοδότηση για να ενταχθείς ή να αποκλειστείς από την καθημερινότητα της κοινωνίας. Όμως αύριο, θα βαθμολογείσαι σε κάθε πτυχή της ζωής σου, θα προστίθενται βαθμοί για τη συμπεριφορά που θεωρείται υποστηρικτική για την κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις, και θα αφαιρούνται βαθμοί για οτιδήποτε θεωρείται πως αποκλίνει από τους απαιτούμενους κανόνες.

Λοιπόν, πόσες φορές έσπασες άθελά σου αυτό το 1,5 μέτρο από τον κανόνα της κοινωνικής απόστασης, σήμερα; Τι γίνεται με αυτή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ασκεί ήπια κριτική σε κάποια κυβερνητική πολιτική; Τι γίνεται με αυτό το βίντεο που μοιράστηκες με έναν φίλο και θέτει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ισχύον αφήγημα που επικρατεί;

Θα βλέπεις την κοινωνική σου βαθμολογία να πέφτει και καθώς πέφτει, η πρόσβαση σου σε υπηρεσίες, απαραίτητες για την καθημερινότητα, θα ανακαλείται. Ένα προνόμιο τη φορά. Αυτό ακούγεται ακραίο, αλλά το σύστημα κοινωνικής πίστωσης είναι ήδη πραγματικότητα στην Κίνα, εκεί οι άνθρωποι δεν μπορούν καν να επιβιβαστούν σε τρένο, εάν η βαθμολογία τους πέσει κάτω από ένα όριο. Μην κάνετε λάθος. Αυτό πλησιάζει, σύντομα και σε ολόκληρο τον κόσμο και έρχεται κρυμμένο στου δούρειο ίππο του Διαβατηρίου Εμβολιασμού. Ενώ ένας τέτοιος κόσμος μπορεί να μας φαίνεται ασύλληπτος, αν σταματήσουμε και σκεφτούμε για μια στιγμή, γίνεται σαφές ότι ο COVID-19 μας έχει ήδη δώσει μια γεύση από έναν κόσμο όπου το τι επιτρέπεται και μαζί με αυτό και τα όρια της ελευθερίας μας αλλάζουν σε καθημερινή βάση.

Η απευαισθητοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Αν και αυτό το όραμα για το επικείμενο μέλλον μας είναι αρκετά συγκλονιστικό, η πραγματική δυστοπική δύναμη ενός τέτοιου σχήματος εμφανίζεται μόνο όταν δούμε το Διαβατήριο Εμβολιασμού, την πλατφόρμα της Ψηφιακής Ταυτότητας υπό το πρίσμα της υψηλής τεχνολογίας, της μεγάλης επιτήρησης στην οποία ήδη ζούμε μέσα. Δεν είναι μυστικό σε κανέναν ότι οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες παρακολουθούν και καταγράφουν κάθε διαδικτυακή μας δράση, κάθε ανάρτηση που έχει likes, κάθε άρθρο που μοιραζόμαστε, τα κλικ που κάνουμε σε διαφημίσεις, τα βίντεο που παρακολουθούμε, όλα χρησιμοποιούνται για την δημιουργία αναλυτικών προφίλ για εμάς. Αυτά τα ψυχογραφικά προφίλ που δημιουργούνται από πληθώρα δεδομένων δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να καθορίσουν ποια προϊόντα μπορεί να θέλουμε να αγοράσουμε αλλά, κι αυτό είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικό, για να συμπεράνουν ποιες είναι οι πολιτικές μας προτιμήσεις, οι απόψεις, οι στάσεις, τα πιστεύω μας, ακόμα και ποιες είναι οι πιο εσωτερικές μας ορμές και φόβοι μας. Πραγματικά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι, οπλισμένοι με μεγάλα δεδομένα, οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης και η σχεδόν άπειρη δύναμη των υπολογιστών, Google, Facebook, Amazon, μπορούν πραγματικά να μας γνωρίζουν καλύτερα από ότι γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Επίσης, μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden² σχετικά με τα παράνομα και πανταχού παρόντα προγράμματα επιτήρησης στις ΗΠΑ, που συνεργάστηκαν χέρι-χέρι όπως πράγματι έγινε, με εταιρίες όπως η Five Eyes³ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι περισσότεροι καλά ενημερωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις συλλέγουν και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τους πολίτες τους, συμπεριλαμβανόμενων σχεδόν όλων των τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων και email. Κάθε πτυχή της ζωής μας σήμερα παρακολουθείται, ελέγχεται εξονυχιστικά και κατηγοριοποιείται στα πλαίσια του μηχανισμού Εθνικής Ασφάλειας του κράτους ή του κερδοσκοπικού μηχανισμού των μεγάλων επιχειρήσεων. Σήμερα, η φαουστική₄ συμφωνία που κάναμε με τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας φαίνεται να κατέληξε σε κάτι παραπάνω από την περιστασιακή εμφάνιση διαδικτυακών διαφημίσεων ή κάποιας ιδιαίτερα στοχευμένης, ακριβής πρότασης της Amazon για να αγοράσουμε κάτι που δεν ξέραμε καν ότι χρειαζόμαστε.

Ωστόσο, όλα αυτά θα αλλάξουν και θα αλλάξουν για πάντα, εάν επιτρέψουμε να κυκλοφορήσουν τα διαβατήρια εμβολιασμού. Γιατί; Επειδή το διαβατήριο εμβολιασμού και το σύστημα κοινωνικής πίστωσης στο οποίο θα μετατραπεί γρήγορα είναι το τελευταίο κομμάτι που λείπει από την αυτοματοποιημένη αρχιτεκτονική της ολοκληρωτικής επιτήρησης και του κοινωνικού ελέγχου. Ο Τζορτζ Όργουελ₅ μας εξοικείωσε με εκείνη την πτυχή της επιτήρησης που σχετίζεται με «τον έλεγχο και την παρακολούθηση». Και όλοι γνωρίζουμε, διαισθητικά, ότι η πράξη της παρακολούθησης μας πιέζει να συμμορφωθούμε σε ορισμένους κανόνες και νόρμες. Φανταστείτε κάμερες ταχύτητας στους δρόμους και κάμερες σε καταστήματα και κέντρα πόλεων.

Όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά της επιτήρησης που πέρα από ένα περιστασιακό πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα που μπορεί να λάβουμε, λίγοι έχουμε βιώσει κι αυτή είναι η πειθαρχική πλευρά της επιτήρησης, η τιμωρία για τη μη συμμόρφωση που λαμβάνεται από το αιχμηρό άκρο του αρχιτεκτονικού οικοδομήματος της επιτήρησης. Μέχρι τώρα αυτό το κομμάτι του παζλ έλλειπε. Όμως, με την είσοδο των διαβατηρίων εμβολιασμού, ο μηχανισμός που αυτόματα θα πειθαρχεί όσους δεν υποτάσσονται στα προβλεπόμενα πρότυπα και τους υποχρεωτικούς κανόνες θα βρίσκεται στην τσέπη του καθενός, κάθε στιγμή της ημέρας.

Υπάρχει ένας όρος που χρησιμοποιείται στις ακαδημαϊκές συζητήσεις για την επιτήρηση, γνωστός ως «ολοκληρωτισμός με το κλειδί στο χέρι». Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, η υποδομή της επιτήρησης ενός ολοκληρωτικού συστήματος έχει κατασκευαστεί γύρω μας αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, το μηχάνημα είναι έτοιμο αλλά το κλειδί δεν έχει ακόμα γυρίσει. Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι το τελευταίο τμήμα αυτής της υποδομής, το τελικό γρανάζι στη μηχανή. Συνιστούν το πειθαρχικό αιχμηρό άκρο ενός ολοκληρωτικού συστήματος επιτήρησης και ελέγχου. Μόλις το επιτρέψουμε να συμβεί, κι αυτό το κρίσιμο τμήμα της υποδομής τοποθετηθεί στην θέση του, μόλις το αποδεχτούμε ως ένα κανονικό μέρος της καθημερινής μας ζωής, το κλειδί θα γυρίσει, θα έχουμε διασχίσει τον Ρουβίκωνα και δεν θα υπάρχει επιστροφή. Δεν θα υπάρχει χώρος για διαφωνία, καμία ευκαιρία για συζήτηση ή ντιμπέιτ, και κανένα περιθώριο παρέκκλισης από τους προδιαγεγραμμένους κανόνες ή τις επιβεβλημένες συμπεριφορές. Και καθώς ο ζωτικής σημασίας χώρος για δημόσια συζήτηση, διαφοροποίηση, μη συμμόρφωση και αντισυμβατικότητα θα εξαφανίζεται, μαζί του θα εξαφανιστεί και η δυνατότητα από εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους να δώσουμε συλλογικά μια κατεύθυνση προς τα πού θέλουμε οι κοινωνίες να οδηγηθούν. Το μηχάνημα θα είναι ενεργοποιημένο, θα παρακολουθεί αιώνια και αυτόματα, θα δημιουργεί προφίλ και θα βαθμολογεί, θα περιφρουρεί τις συμπεριφορές μας και όπου είναι αναγκαίο θα τιμωρεί. Θα είμαστε για πάντα, στο έλεος των κυρίων μας, αυτών που έχουν το κλειδί της μηχανής, αυτών που βάζουν τις βαθμολογίες και εκείνων που θέτουν τους κανόνες, όσων αποφασίζουν αν αξίζουμε ένα πράσινο τικ ή έναν κόκκινο Χ. Αυτών που αποφασίζουν αν μπορούμε να ενταχθούμε στην κοινωνία ή να εκδιωχθούμε από αυτή, στα επισφαλή περιθώρια της ύπαρξης. Εάν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, θα γίνει αυτό που ονόμασε ο Άλντους Χάξλεϋ₆ : «Η Τελική Επανάσταση». Δεν θα υπάρχει επιστροφή μετά από αυτό. Η Ελευθερία, όπως την ξέραμε σε όλη μας τη ζωή και για γενιές πριν από εμάς, θα σβήσει για πάντα και για όλους μας, εκτός από τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Με τον καιρό, ίσως σε μια ή δύο γενιές, θα είμαστε τόσο εξαρτημένοι από τη συνεχόμενη ματιά της επιτήρησης και από τις ανταμοιβές και τις τιμωρίες που θα εκδίδονται αυτόματα, που απλά από μόνοι μας θα αστυνομευόμαστε, θα θέτουμε τους εαυτούς μας σε αυτό-παρακολούθηση, θα αυτολογοκρινόμαστε και θα είμαστε υποταγμένοι. Η ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα, ακόμη και η ίδια η ιδέα της ελευθερίας όπως την αντιλαμβανόμαστε τώρα, θα γίνει εντελώς αδιανόητη για τα παιδιά μας και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Λέγεται ότι ο «ολοκληρωτισμός εστιάζει, πρωτίστως και κυρίως, στην ακραία επιτήρηση που αφοσιώνεται στο να διασφαλίσει πολιτικές σκοπιμότητες». Κάτω από την κάλυψη του covid-19 χωρίς καμία επαρκή συζήτηση, σφαιρική ενημέρωση η ντιμπέιτ, πρόκειται να αφήσουμε να εγκαινιαστεί ένας νέος κόσμος ολοκληρωτισμού, απόλυτης επιτήρησης, ελέγχου και συμμόρφωσης που πολλοί καλωσόρισαν στο όνομα του «να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αναλογεί» στην μάχη κατά του ιού.
Είναι δεαλιστικό να πιστεύουμε, ότι όσοι από εμάς ζούμε σήμερα σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας με την πληθώρα των μέσων ενημέρωσης, είμαστε πολύ ενημερωμένοι και πολύ έξυπνοι για να ξεγελαστούμε από ένα τέτοιο κόλπο που παίζετε εις βάρος μας. Ναι, οι άνθρωποι μπορεί να παραπλανήθηκαν από τον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό, στο παρελθόν αλλά είμαστε απλώς πολύ πιο εξελιγμένοι και μορφωμένοι για να πέσουμε σε μια τέτοια παγίδα. Αλλά ισχύει στα αλήθεια αυτό; Είσαι σίγουρος; Κοίτα γύρω σου. Δες τη λογοκρισία. Δες πόσες λίγες διαφοροποιημένες απόψεις προβάλλονται πέρα από το εγκεκριμένο αφήγημα, στα κύρια μέσα ενημέρωσης. Παρατήρησε πώς χρησιμοποιείται ο φόβος για να μας μαντρώσει και να μας ελέγχει. Κοίταξε πώς διχαζόμαστε γύρω από τις απόψεις για τις μάσκες, τα εμβόλια και τα lockdown. Δες τη νοοτροπία εντός ομάδας-εκτός ομάδας που αρχίζει να διαμορφώνεται. Κοίταξε πόσο μακριά έχουμε φτάσει σε λιγότερο από δύο σύντομα χρόνια. Όταν το πέπλο βγει από τα μάτια μας, η προπαγάνδα και ο έλεγχος γίνονται πολύ ξεκάθαρα και αποκαλύπτεται ποιος είναι ο προορισμός, για όσους θέλουν να δουν.

Δεδομένης της σοβαρότητας αυτού που προτείνω, σας ζητώ να σταματήσετε για λίγο και να σκεφτείτε αυτό. Για αιώνες, ίσως χιλιετίες, η δάδα της Ελευθερίας πέρασε από γενιά σε γενιά και συχνά πληρώθηκε με αίμα. Οι φλόγες αυτής δάδας ενδυναμώθηκαν από τα χέρια μέσα από τα οποία πέρασε. Εμείς που έχουμε την τύχη να ζούμε σε δημοκρατικές κοινωνίες, κρατάμε τώρα στα δικά μας χέρια αυτή την δάδα. Τώρα, φαντάσου τον εαυτό σου να κοιτάζει στα μάτια τους γονείς σου, τους παππούδες και όλους τους προγόνους σου που εκτείνονται στο βάθος του χρόνου. Κοίταξε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι, όλους όσους πολέμησαν, έκαναν κοινωνικούς αγώνες, διαμαρτυρήθηκαν και αντιμετώπισαν τους δεσπότες τους ώστε η ατομική ελευθερία να εξασφαλιστεί για αυτούς και για την επόμενη γενιά. Είσαι πρόθυμος να τους κοιτάξεις στα μάτια και να τους πεις ότι άφησες τη δάδα για πάντα εξαιτίας ενός ιού; Ότι άφησες να πεθάνει επειδή ήσουν πολύ φοβισμένος, πολύ απαθής, επειδή έδειξες πολλή εμπιστοσύνη ή επειδή σε χειραγώγησαν και δεν μπόρεσες να μείνεις σταθερός, να σηκώσεις το ανάστημα σου και να κρατήσεις την φλόγα ζωντανή; Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου να κοιτάζει προς το μέλλον και φέρε στο νου σου όλους τους απογόνους σου τα παιδιά και τα εγγόνια σου, είτε ζουν είτε πρόκειται να γεννηθούν και όλες τις γενιές που θα μας ακολουθήσουν. Κοίταξε τους στα μάτια και πες τους ότι το δώρο της Ελευθερίας παραδόθηκε σε εμάς αλλά επιτρέψαμε να το πάρουν, κι από εμάς κι από τις επόμενες γενιές γιατί δεν είδαμε το δόλιο κόλπο που με τεχνάσματα παιζόταν εις βάρος μας. Κι αν το είδαμε, δεν κάναμε τίποτα για να το σταματήσουμε. Μπορείς να νιώσεις το βάρος της ευθύνης που βαραίνει στους ώμους σου, τώρα; Θα μπορέσεις να ζήσεις με την ντροπή, γνωρίζοντας ότι ήσουν ένας από αυτούς που έμειναν αδρανείς, κλείστηκαν στο καβούκι τους, έμειναν δειλοί στο σπίτι, καθώς το πολύτιμο δώρο της Ελευθερίας μέσα από τον δόλο, την χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό το έκλεβαν από εσένα κι από όλες τις επόμενες γενιές; Δεν έχει σημασία πού βρισκόμαστε στο πολιτικό φάσμα, ποιες είναι οι απόψεις μας για τις μάσκες, τα εμβόλια και τα lockdown, αν είμαστε πλούσιοι ή φτωχοί ή ακόμα και αν είμαστε στην αστυνομία ή στο στρατό. Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα αλλά σίγουρα μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα. Η ελευθερία που χαιρόμαστε σήμερα είναι το πολυτιμότερο από τα δώρα που έχουμε και έχει δοθεί σε εμάς, και οφείλουμε να τη λατρεύουμε, να τη φροντίζουμε και να την υπερασπιζόμαστε πάση θυσία για τις επόμενες γενιές. Πλέον, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το διαβατήριο εμβολιασμού, το πάσο για τον covid, το πράσινο πάσο ή όπως το ονομάσουν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υγεία μας και άσχετα με όσα μας λένε και πώς το πλασάρουν, η παγκόσμια κυκλοφορία του δεν είναι ο τρόπος για να πάρουμε πίσω την παλιά μας ζωή. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι η τέλεια σχεδιασμένη πύλη για την δημιουργία μιας εντελώς νέου τύπου κοινωνίας ελέγχου και επιτήρησης, που παρόμοια της δεν έχουμε ξαναδεί. Γι΄ αυτό σε κάθε περίπτωση, όποια πίεση κι αν μας ασκηθεί, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εισαχθούν τα διαβατήρια εμβολιασμού. Ας μην κάνουμε λάθος, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κομβική στιγμή της ιστορίας, όπως οι Σπαρτιάτες στην Μάχη των Θερμοπυλών ή οι νέοι άνδρες και τα αγόρια στις ακτές της Νορμανδίας₇. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημασία αυτού που πραγματικά διακυβεύεται.

Αλλά αυτό δεν είναι ένα μήνυμα φόβου και διχασμού. Είναι ένα μήνυμα Ελπίδας και Ενότητας. Το μοιράζομαι μαζί σας ως τον δικό μου τρόπο να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και να επιστήσω την προσοχή στον επικείμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Γεννιόμαστε ελεύθεροι, δυναμικά όντα σε αυτή την όμορφη Γη, είμαστε όλοι αδέρφια, είμαστε μια ανθρώπινη οικογένεια ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας. Δεν χρειάζονται να βγουν τα όπλα, δεν χρειάζεται να γίνουν μάχες, ούτε να ασκηθεί βία. Χρειάζεται μόνο να σηκωθούμε, να σταθούμε όρθιοι, να μείνουμε ενωμένοι και να πούμε: ως εδώ, ΑΡΚΕΤΑ. Βλέπουμε μέσα από τα κόλπα σας, βλέπουμε καθαρά το σχέδιο τώρα και δεν θα επιτρέψουμε να αρπάξετε την ελευθερία μας. Η δάδα της Ελευθερίας δεν θα σβήσει, ούτε τώρα ούτε ποτέ και σίγουρα όχι όσο την φυλάμε εμείς. Ήρθε η στιγμή μας να την υπερασπιστούμε για όλες τις μελλοντικές γενιές, να δυναμώσουμε τις φλόγες της και να την παραδώσουμε άθικτη, αναζωογονημένη στις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν. Στους απόγονους μας, ας πούμε ομόφωνα, ενωμένοι: Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Εάν αυτό το μήνυμα σας άγγιξε, σας ζητώ να το μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας γιατί η ώρα για να δράσουμε είναι ΤΩΡΑ.»


Πηγή: https://rumble.com/vsr3cx--pivotal-moment-episode-1.html?fbclid=IwAR0UWdq8vf5tZ988QuhlaA9zVctOlCh36QY1JllfvERMeq7MdrtufkjXops

Επεξηγήσεις όρων και ονομάτων:

1. Ο Ρουβίκωνας (ιταλικά: Rubicone) είναι μικρός ποταμός στη βόρεια Ιταλία που χύνεται στην Αδριατική θάλασσα και βρίσκεται βόρεια του Ρίμινι και νότια της Τσεζένα. Η ελληνική φράση «διαβαίνω τον Ρουβίκωνα» αναφέρεται όταν κάποιο άτομο λαμβάνει εν γνώσει του μια ριψοκίνδυνη και συγχρόνως τελεσίδικη απόφαση. Στη ρωμαϊκή εποχή, κατά τη ρεπουμπλικανική περίοδο, ο νόμος απαγόρευε στους Ρωμαίους στρατηγούς να τον διαβούν με τις λεγεώνες τους. Το μέτρο αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την είσοδο στρατού στην Ιταλία, επομένως και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου. Όταν ο Ιούλιος Καίσαρ το 49 π.Χ. αποφάσισε να τον περάσει, πριν συγκρουστεί με τον Πομπήιο, αναφώνησε την περίφημη ιστορική φράση "Ο κύβος ερρίφθη"

2. Ο Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν είναι Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CIA. Το 2013, ο Σνόουντεν διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις. Οι πληροφορίες αποκαλύπτουν τα προγράμματα παρακολούθησης που τρέχει η NSA με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

3. Το Five Eyes είναι μια συμμαχία πληροφοριών της Αγγλόσφαιρας που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στην πολυμερή συμφωνία UKUSA, μια συνθήκη για κοινή συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών σημάτων.

4. Ο «Φάουστ» είναι το κλασικό αριστούργημα του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Γιόχαν φον Γκέτε. Ο σατανικός Μεφιστοφελής βάζει στοίχημα με το Θεό ότι θα καταφέρει να κερδίσει την ψυχή του σεβάσμιου Δρ. Φάουστ. Ο Μεφιστοφελής κατεβαίνει στη Γη, παίρνει αρχικά τη μορφή ενός σκύλου και εμφανίζεται μπροστά στο Φάουστ. Με πολλά μαγικά τεχνάσματα ο Μεφιστοφελής πείθει τον Φάουστ ότι μπορεί να του δώσει ξανά τα νιάτα και την ομορφιά του, με αντάλλαγμα να του πουλήσει την ψυχή του.

5. O Τζωρτζ Όργουελ, ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Είναι διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα 1984 (1949) και την αλληγορική νουβέλα Η Φάρμα των Ζώων.

6. Ο Άλντους Χάξλεϋ (Aldous Leonard Huxley, 26 Ιουλίου 1894 – 22 Νοεμβρίου 1963) ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος και σατιρικός συγγραφέας. Το περιφημότερο έργο του είναι ο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος, μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού μίας μελλοντικής κοινωνίας που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό.

7. Στη Νορμανδία έγινε η τελική μάχη που έκρινε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, και η συντριβή των Ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ στο Δυτικό μέτωπο.