Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Θέλει να τσατίσει τους ανεμβολίαστους...

«Θα τους τσατίσω. Και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι τέλους. Αυτή είναι η στρατηγική.»

«Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Για αυτό πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο».

«Σε μια δημοκρατία, οι χειρότεροι εχθροί είναι το ψέμα και η βλακεία. Ασκούμε πίεση στους μη εμβολιασμένους περιορίζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες στην κοινωνική ζωή».

«Μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία είναι που αντιστέκεται. Πώς θα μειώσουμε αυτή τη μειοψηφία; Την μειώνουμε –συγγνώμη για την έκφραση– εξοργίζοντάς τους ακόμα περισσότερο».

Τα παραπάνω είναι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα leparisien.fr.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Μακρόν για τους ανεμβολίαστους προκάλεσε έντονη αντίδραση από πολιτικούς της αντιπολίτευσης στην Γαλλία:

«Καμία έκτακτη ανάγκη για την υγεία δεν δικαιολογεί τέτοια λόγια», δήλωσε ο Μπρούνο Ρετάιγ, ηγέτης των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι έχει μάθει να αγαπά τους Γάλλους, αλλά φαίνεται ότι του αρέσει ιδιαίτερα να τους περιφρονεί».

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έγραψε στο Twitter: «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να λέει αυτά τα πράγματα... ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ανάξιος για το αξίωμά του».

Εν τω μεταξύ, ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν περιέγραψε τις δηλώσεις ως "εκπληκτική ομολογία". «Είναι σαφές, το δελτίο εμβολιασμού είναι μια συλλογική τιμωρία κατά της ατομικής ελευθερίας», πρόσθεσε.

* Φωτογραφία από PublicDomainPictures από το Pixabay