Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

«Η εξοικείωση με το έγκλημα»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ


Στις μέρες μας το έγκλημα έχει πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό που τείνει να γίνει ένας αποδεκτός τρόπος συμπεριφοράς.

Καθημερινά τα ΜΜΕ, με προεξάρχουσα την τηλεόραση, μας βομβαρδίζουν με πληροφορίες διάπραξης ειδεχθών εγκλημάτων κατά της ζωής, σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας και της τιμής συνανθρώπων μας, προβάλλοντας μάλιστα αποτρόπαιες εικόνες, που περνούν από τις οθόνες μας με απάθεια και αδιαφορία σαν να πρόκειται για κάποια συνηθισμένα γεγονότα. Και ενδέχεται ορισμένα πρωτοφανή για την βιαιότητα και τον στυγερό τρόπο διάπραξης τους εγκλήματα να συγκλονίζουν και να εξοργίζουν τους ευαίσθητους τηλεθεατές, όμως μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος, που το επιμηκύνουν η βραδυπορία απονομής της δικαιοσύνης, εισέρχονται στον κάλαθο της λήθης.

Με άλλες λέξεις έχει επέλθει ένα είδος «εθισμού» στις ειδήσεις διαπραττομένων εγκλημάτων, τα οποία οιονεί αποδεχόμαστε ως συνυφασμένα με την καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα όμως ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της εμπλοκής στη διάπραξη εγκληματικών πράξεων εκπροσώπων της πολιτικής, της εκκλησίας, του πολιτισμού, της τέχνης, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα. Τέτοια εξοικείωση με την εγκληματικότητα ανυποψίαστων ανθρώπων, υπεύθυνων για την ποδηγέτηση της νεολαίας μας στιγματίζει μελανά την ελληνική κοινωνία.

Απόρροια της σαθρής και ανοίκειας συμπεριφοράς των προαναφερομένων ατόμων και συνάρτηση της είναι η έξαρση της νεανικής παραβατικότητας. Οργανωμένες συμμορίες ανηλίκων διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα, ενώ μεμονωμένα άτομα επιδίδονται σε ληστείες, βιασμούς, φθορές δημοσίων και ιδιωτικών περιουσίων, εμπρησμούς, διακίνηση ναρκωτικών και διάπραξη ηλεκτρονικών εγκλημάτων μέσω του διαδικτύου, καθώς η «εκπαίδευση» τους στη χρήση των Smartphone’s κινητών, tablet και Η/Υ ξεκινά εξ απαλών ονύχων. Η ανεξέλεγκτη είσοδός τους σε επικίνδυνες ιστοσελίδες εγκληματικού, πορνογραφικού και σκληρής βίας περιεχομένου, εθίζουν τους νέους στην απερίσκεπτη αντιγραφή και διάπραξη παρόμοιων παραβατικών πράξεων, χωρίς ωστόσο η Πολιτεία να λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης και καταστολής.

Σε μια χώρα γενικευμένης ανομίας, διαφθοράς, χλευασμού και εξοβελισμού των παραδοσιακών αξιών, κατάρρευσης της οικογένειας, απουσίας της πνευματικής ηγεσίας και του αξιακού σχολείου η εξοικείωση με το έγκλημα είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα.