Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Χρ. Τζιουβάρας: Το «σχέδιο» είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας

Συνέντευξη στο ράδιο Flash 99.4 και στον Γιάννη Μαγκριώτη παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας της Παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Τζιουβάρας.

Αρχικά, ερωτώμενος ο κος Τζιουβάρας αναφέρθηκε στις επιδόσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους δείκτες του κατά κεφαλήν ΑΕΠ - όπου βρίσκεται στην 9η θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, στο ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας - που ανέρχεται στο 30% και στην 3η θέση, στην ανεργία - που αγγίζει το 20% και βρίσκεται στην 3η θέση, ενώ σημείωσε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές της Περιφέρειας να καταστούν «άγονες».

Με βάση τα παραπάνω ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας διερωτήθηκε αν πρέπει να θεωρούμε την Π.Κ.Μ. απλώς μια γεωγραφική ενότητα όπου κανένας δεν έχει ευθύνη, ή εάν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Περιφέρεια πλέον διοικείται από μία αιρετή διοίκηση και η οποία έχει οργανωτική δομή, έχει υπηρεσίες, έχει προϋπολογισμό, έχει δηλαδή όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε να σχεδιάσει την ανάπτυξη, αφήνοντας σαφή υπαινιγμό για την απουσία σχεδίου από την μεριά της διοίκησης.

«Απουσία σχεδίου, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας που είναι η στρατηγική της θέση κινδυνεύει να γίνει μειονέκτημα, όπως έχει αποδειχθεί από την αδυναμία μας να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην πρόκληση του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής και με τις οποίες συνορεύουμε» σημείωσε ο κος Τζιουβάρας, για να τονίσει ότι το «σχέδιο» είναι η μόνη αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε η εύφορη γη της Πιερίας και της Π.Κ.Μ. να αποδώσει καρπούς.

Προσβολή προς τους πολίτες και τις κρατικές διαδικασίες περί εκτέλεσης έργων η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας ρωτήθηκε και για θέματα που αφορούν την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, και πιο συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Οδό Κατερίνης. Αναφέρθηκε στην κατά πολύ υπέρβαση του χρονοδιαγράμματος, την υπέρβαση του κόστους του έργου όταν ο εργολάβος έχει πάρει ήδη το σύνολο του προϋπολογισμού που προβλεπόταν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε συμβατικές υποχρεώσεις που δεν τηρούνται όπως η περιβαλλοντική αποκατάσταση του ποταμού Πέλεκα που διασχίζει την Περιφερειακή Οδό.

Τέλος, αναφερόμενος στην Πιερία, ο κος Τζιουβάρας τόνισε επίσης ότι ούτε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας διαθέτει σχέδιο, ενώ αναφέρθηκε στο μικρό εύρος των δραστηριοτήτων που γίνονται από την πλευρά της διοίκησης. «Από τα Δελτία Τύπου που εκδίδει η Αντιπεριφέρεια, καθώς και από τις δημοσιεύσεις της ίδιας της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο προσωπικό της ιστολόγιο γίνεται σαφές ότι τα κύρια έργα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο είναι συντηρήσεις οδών, καθαρισμοί ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων και διαγραμμίσεις οδικών τμημάτων. Τα οποία είναι μεν χρήσιμα, δεν θα δούμε όμως έργα, δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που να αφορούν την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας», κατέληξε ο Χρήστος Τζιουβάρας.