Και όταν σε ένα ενημερωτικό δελτίο κυριαρχούν έννοιες όπως "υποχρεωτικότητα" και "αυστηρά πρόστιμα", αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση σου...
Με την αιτιολογία ή την πρόφαση -όπως το δει κανείς- της λεγόμενης "κλιματικής αλλαγής" και της "προστασίας" του περιβάλλοντος, ένα νέο χαράτσι περιμένει τους πολίτες αν δεν συμμορφωθούν στις οδηγίες "ορθής" διαχείρισης των "βιοαποβλήτων".
Μετά ποιος ξέρει, μπορεί να πληρώνουμε πρόστιμο και για τον όγκο των σκουπιδιών που παράγουμε, πρόστιμο για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μας (αυτό ήδη ξεκίνησε με την αναιτιολόγητη αύξηση της τιμής των καυσίμων), καραντίνα στα σπίτια μας για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον με το περπάτημα και την αναπνοή μας, και διάφορα άλλα ωραία και ευφάνταστα σενάρια προσαρμογής μας σε ένα κατασκευασμένο για λίγους "εκλεκτούς" περιβάλλον.
Το είχε πει το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός μας, ότι για τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η "κλιματική αλλαγή", ποτέ η ανικανότητα των κυβερνήσεων θα συμπληρώσουμε εμείς...
Για την "εκπαίδευση" μας, η ιστορία του κορονοϊού ήταν ότι πρέπει. Καραντίνες, απαγορεύσεις, περιορισμοί, έλεγχοι, μάσκες και φυσικά... πρόστιμα. Και οι πιο πολλοί συνήθισαν! Αφού τελείωσε -προς το παρόν- η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να τις φορούν. Αν δεν μπορείς να πείσεις τον 14χρονο που κάνει ποδήλατο μόνος του και φοράει μάσκα, ότι αυτό που κάνει πρώτον δεν τον προστατεύει από τίποτα και δεύτερον κάνει κακό στην υγεία του, αν δεν μπορείς να πείσεις τον οδηγό που φοράει μάσκα και είναι μόνος του μέσα στο αυτοκίνητο του και αν δεν μπορείς να πείσεις τον οποιοδήποτε ότι το να φοράει μάσκα μόνος του αργά το βράδυ σε ένα μοναχικό δρόμο, είναι βλακώδες, τότε δεν μπορείς να τους πείσεις για τίποτα άλλο.
Περιβάλλον. Θα πρέπει οι πολίτες θέλουν δεν θέλουν να νιώσουν ενοχές ότι αποκλειστικά αυτοί είναι υπεύθυνοι για την ρύπανση, την μόλυνση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κ.α. Και πώς το κάνεις αυτό; Μέσα από διάφορα "προγράμματα", περιορισμούς και πρόστιμα. Ποτέ δεν φταίει το μεγάλο εργοστάσιο, η μεγάλη πολυεθνική, τα μεγάλα κράτη που βομβαρδίζουν με τόνους (ποιος ξέρει τι περιέχουν) βομβών, αδύναμα κράτη δείχνοντας έτσι την δύναμη τους, τα "έξυπνα" όπλα τους και οτιδήποτε άλλο. Πάντα πρέπει να φταίει ο απλός πολίτης!
Φαντασμαγορικοί τίτλοι, δυσνόητες έννοιες, "επιθετική διαφήμιση" και πολύχρωμα πόστερ, αρκούν για να σε μπερδέψουν, να σε αποπροσανατολίσουν και στο τέλος να σε πείσουν...
Δικός μας σκοπός δεν είναι να σας πείσουμε ότι η δικιά μας η "αλήθεια" είναι η μία η μοναδική και οτιδήποτε άλλο είναι απλά ψέμματα -κάτι το οποίο κάνουν οι κυβερνήσεις- αλλά να σκεφτείτε, να αναρωτηθείτε, να ερευνήσετε και ν΄ανακαλύψετε την δικιά σας αλήθεια. Την αλήθεια που εντέχνως σας κρύβουν οι άλλοι. Και μετά να πάρετε τις αποφάσεις σας, για την ζωή σας εσείς και όχι οι άλλοι...
--------------------------------
Δικός μας σκοπός δεν είναι να σας πείσουμε ότι η δικιά μας η "αλήθεια" είναι η μία η μοναδική και οτιδήποτε άλλο είναι απλά ψέμματα -κάτι το οποίο κάνουν οι κυβερνήσεις- αλλά να σκεφτείτε, να αναρωτηθείτε, να ερευνήσετε και ν΄ανακαλύψετε την δικιά σας αλήθεια. Την αλήθεια που εντέχνως σας κρύβουν οι άλλοι. Και μετά να πάρετε τις αποφάσεις σας, για την ζωή σας εσείς και όχι οι άλλοι...
--------------------------------
Αφορμή για τις σκέψεις μας ήταν το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο τύπου του Δήμου Κατερίνης:
Δήμος Κατερίνης: Ενημερωτική συνάντηση δήμων της Πιερίας με Φο.Δ.Σ.Α. για το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων
Για το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, καθώς και για τα οφέλη της ορθής διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, ενημερώθηκαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών δήμων της Πιερίας, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημαρχείο Κατερίνης, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο σχεδιασμός έχει στο επίκεντρό του την τοποθέτηση «καφέ κάδων» για τη συλλογή βιοαποβλήτων (οργανικά απορρίμματα που προέρχονται από την κουζίνα οικιών και επαγγελματικών χώρων, καθώς και υπολειμμάτων κλαδέματος κήπων και πάρκων), ενώ την ευθύνη για την αποκομιδή θα έχουν οι δήμοι. Τα βιοαπόβλητα, θα τα διαχειρίζεται ο Φο.Δ.Σ.Α., ο οποίος έχει προγραμματίσει να εξοπλίσει τους 37 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με περισσότερους από 40.000 καφέ κάδους και 48 απορριμματοφόρα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο εξοπλισμός θα έχει φτάσει σε όλους τους Δήμους έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου 2022 η συλλογή βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους, θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έως το τέλος για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εστίασης.
Από τα μέσα του 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, το οποίο θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί πλήρως από τους δήμους, έως το τέλος του 2022. «Πρόκειται για εθνικό στοίχημα, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τους Δήμους», είπε στη σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Μιχάλης Γεράνης, εκτιμώντας ότι πλέον οι συνθήκες είναι κατάλληλες από πλευράς Δήμων και πολιτών. Όπως είπε ο κ. Γεράνης τα οργανικά απορρίμματα είναι περίπου τα μισά της ποσότητας που καταλήγουν στους πράσινους κάδους, ενώ ο Φορέας έχει ξεκινήσει την καμπάνια με τίτλο «Βρές το νέο καφέ της γειτονιάς σου».
«Το έτος 2022 είναι έτος ορόσημο. Έως το τέλος του, η συλλογή ξεχωριστά των βιοαποβλήτων γίνεται υποχρεωτική, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρά πρόστιμα (1.000 ευρώ για νοικοκυριά και έως 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις εστίασης ή συναφών επαγγελμάτων), που δεν εφαρμόζουν ορθή διαχείριση «βιοαποβλήτων κουζίνας», τόνισε ο πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α..
Η ολοκληρωμένη και ορθή διαχείριση των βιοαποβλήτων, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το σημαντικότερο οικονομικό όφελος, αναμένεται να προέλθει από τη μείωση του τέλους ταφής απορριμμάτων. «Όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταλήγει στους καφέ κάδους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή του τέλους ταφής», είπε ο κ. Γεράνης, ζητώντας από τους δήμους να αναλάβουν την εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών τους, ώστε με τη συμμετοχή τους τα περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα να είναι άμεσα.
«Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και στον δημότη», δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης. Ο κ. Κουκοδήμος τόνισε ότι η διαχείριση βιοαποβλήτων στο Δήμο Κατερίνης έχει ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Ανδρομάχης και την τοποθέτηση κομποστοποιητών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και στο Γηροκομείο της Μητρόπολης, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Από το Δήμο Κατερίνης, στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γραμματικόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φο.Δ.Σ.Α. αντιδήμαρχος Κοινοτήτων και Αυτεπιστασίας Γιώργος Κυριακίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης. Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πατσιαρίκας.