Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Επίσκεψη των σπουδαστών του τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης στη Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης επισκέφτηκαν τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους.

Η παρουσίαση ήταν προσαρμοσμένη στους κανόνες προστασίας που έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τις κατευθυντήριες οδηγίες του ERC. Τόσο η εκπαιδεύτρια, όσο και οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες τήρησαν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα που επισκέφτηκαν την ομάδα μας είναι τα ακόλουθα:

· Βοηθοί νοσηλευτικής
· Βοηθοί βρεφονηπιοκόμων
· Βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων
· Μεταλυκειακό έτος μαθητείας βρεφονηπιοκόμων
· Μεταλυκειακό έτος μαθητείας νοσηλευτικής

Αρχικά, οι εκπαιδευόμενοι/ες, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, ενημερώθηκαν από την εκπαιδεύτρια Μπέζα Χριστίνα σε θεωρητικό επίπεδο για τις Πρώτες Βοήθειες, για τη χρησιμότητα και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα και παράλληλα κατέρριψαν μαζί τους αρκετούς «μύθους».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εξάσκησή τους πάνω στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής, δηλαδή πάνω στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, στην Πλάγια θέση Ασφαλείας και στην Αφαίρεση ενός Ξένου Σώματος (Πνιγμονή) – Τεχνική Heimlich σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη.

Ευελπιστούμε η παρουσίαση μας να ήταν εποικοδομητική και να αποτέλεσε έναυσμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σπουδαστών/τριών πάνω στον τομέα των Πρώτων Βοηθειών. Άλλωστε, σύμφωνα με έναν Αρχαίο Έλληνα Ιστορικό και πιο συγκεκριμένα τον Πλούταρχο: «Οι γνώσεις είναι για το πνεύμα ό,τι τα μάτια για το σώμα, δηλαδή, το φως της διάνοιας. Αντίθετα, η άγνοια και η αμάθεια είναι το σκοτάδι».