Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Πανάκριβη μου λαγάνα. Για μία ακόμη χρονιά...

(Ανανεωμένο) 27/2/2023.

Κάθε πέρσι (πρόπερσι και βάλε...) και καλύτερα για να φας μια λαγάνα!

Στα 3,5 ευρώ (ζυγισμένη 750 γραμμάρια) είδαμε κάποιοι φούρνοι να πουλάνε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2023 Καθαρά Δευτέρα στην πόλη μας τις μεγάλες λαγάνες.

Στα 2 ευρώ (350 γραμμάρια) κάποιοι άλλοι φούρνοι.

Επισκεφτήκαμε λοιπόν φούρνους της Κατερίνης και ρωτήσαμε πόσο πουλάνε την λαγάνα. 

Οι μεγάλες λαγάνες είχαν από 3,50 ευρώ και πάνω το τεμάχιο, ενώ πωλούνται και μικρότερες λαγάνες από 1,5-2,00 το τεμάχιο.

Είναι ακριβές οι λαγάνες; Πανάκριβες για εμάς (το έχουμε ξαναπεί, είμαστε φτωχαδάκια...) Μπορεί οι φούρνοι να επικαλούνται την αύξηση των πρώτων υλών, κ.α. , αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την φτωχοποίηση όλων των υπόλοιπων που αποτελούν και την πλειοψηφία της κοινωνίας. Παλαιά λέγαμε ότι κάθε χρόνο τα οικονομικά μας είναι όλο και χειρότερα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Κάθε μήνας που περνάει τα οικονομικά μας είναι όλο και χειρότερα!

Η ακρίβεια και η φτωχοποίηση της ελληνικής οικογένειας έχει ονοματεπώνυμο. Την λένε κυβέρνηση της ΝΔ. Παλαιότερα την λέγανε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ... Ελπίζουμε όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Έλληνας και η Ελληνίδα να τα θυμηθούν όλα αυτά. Να θυμηθούν ότι έψαχναν στα συρτάρια τους μήπως και βρουν τίποτα λεπτά του ευρώ για να συμπληρώσουν να πάρουν μία λαγάνα στα παιδιά τους. Να μην ξεχάσουν πόσο ανέβηκε το ρεύμα και η βενζίνη. Να συγκρίνουν την ζωή τους με αυτή των βουλευτών μας. Φτάνει μόνο να μην πάθουν... αμνησία την ώρα που θα ψηφίζουν, γιατί του χρόνου και του παραχρόνου θα λέμε πάλι τα ίδια πράγματα και χειρότερα.

* Μια τετραμελής οικογένεια θέλει 1-2 λαγάνες και όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών της οικογένειας αυξάνεται και προς τα πάνω το κόστος αγοράς της λαγάνας.

Με τι υλικά γίνεται μία λαγάνα; Αλεύρι, νερό, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αλάτι και σουσάμι. Δηλαδή σχεδόν με τα ίδια υλικά που γίνεται ένα ψωμί. Βέβαια ο τρόπος ζυμώματος-πλασίματος είναι διαφορετικός, ίσως και το είδος του αλευριού.

Τώρα αν πούμε για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού, εκεί γίνεται χαμός. Χαλβάς, θαλασσινά (χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες, σουπιές), ελιές, κ.α. το κάνουν να εκτοξεύεται στα ύψη. Μόνο... ταραμά συμφέρει να αγοράσεις (εμάς πάντως μας αρέσει ο ταραμάς). Απλησίαστες οι τηγανιτές πατάτες!

Καλή Σαρακοστή!