Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το τυρί το είδαμε, την φάκα;

Ψηφιακό πορτοφόλι, ενιαίος αριθμός πολίτη, ψηφιακές ταυτότητες με βιομετρικά στοιχεία, υπόσχονται να κάνουν καλύτερη την ζωή του ανθρώπου, που μπορεί να μην έχει ρεύμα, καύσιμα και γάλα να αγοράσει, αλλά θα έχει έξυπνο κινητό και εξυπνότερη ταυτότητα!

Και ενώ ο πολίτης βλέπει αυτά που του προσφέρουν, δεν μπορεί να δει που τον οδηγούν τελικά όλα αυτά. Και δεν είναι τίποτα άλλο από την απόλυτη εξάρτηση και τον έλεγχο του. Αν δεν διαθέτει όλες αυτές τις "έξυπνες" και "ασφαλείς" παροχές, ο πολίτης δεν θα μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Δεν θα μπορεί ούτε να αγοράζει ούτε να πουλάει. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Και το κράτος με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να σε "εξαφανίσει" και να σε βάλει στο περιθώριο.

Και οι πολίτες, οι άνθρωποι παρακολουθούν αδιάφορα και παθητικά ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ήδη. Και τα δέχονται όλα με προθυμία και χαίρονται που θα έχουν αυτές τις σύγχρονες "υπηρεσίες". Το κλάμα βέβαια θα έρθει μετά, αλλά τότε θα είναι αργά. Τότε θα είναι απλά μία ασήμαντη κουκκίδα στον παγκόσμιο ιστό που θα είναι παγιδευμένοι και ότι κάνουν στην ζωή τους θα παρακολουθείται, θα ελέγχεται και θα τιμωρείται.

Όσοι πολίτες θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από αυτόν τον "ιστό" θα τεθούν στο περιθώριο, θα βιώσουν την εξαθλίωση και θα δουν την ζωή τους να μετατρέπεται σε κόλαση. Θα είναι αργά πλέον για οτιδήποτε. Το "σύστημα" δεν θα κάνει ανεκτή καμία επανάσταση, καμία διαφωνία.

Και ενώ βλέπουμε το τυρί, δεν μπορούμε να δούμε την φάκα στην οποία πάμε να πέσουμε. Είναι όλα αριστοτεχνικά σχεδιασμένα με μαθηματική ακρίβεια. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει αυτή την "συμμετρία" που θέλουν να μας επιβάλλουν είναι το απρόβλεπτο. Και το απρόβλεπτο είναι ο άνθρωπος εκείνος που αναζητεί την γνώση και την αλήθεια και δεν τρώει αμάσητο ότι του προσφέρουν. Είναι ο μορφωμένος άνθρωπος -όχι με δεκάδες πτυχία- αλλά αυτός που καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του και ορθώνει το ανάστημα του και γίνεται ασπίδα για την οικογένειά του, τους φίλους του, τους γείτονές του και όλων όσων είναι ανήμποροι και αδύναμοι. Είναι ο άνθρωπος που θα μεταδώσει στους γύρω του την γνώση και θα ανάψει την σπίθα της ελευθερίας και θα μεταδώσει σε αυτούς τον "ιό" της αμφισβήτησης.

Η "μάχη" γίνεται τώρα. Αν δεν «πολεμήσεις» τώρα, δεν θα υπάρχει μετά "πεδίο μάχης" για να παλέψεις...

* Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay