Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Εκπαιδευτικό ταξίδι του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης στην Βιέννη

Μια ακόμη στάση στο ευρωπαϊκό ταξίδι του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης, αυτήν τη φορά στη Βιέννη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.













Ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από τρεις καθηγήτριες και έξι μαθητές/μαθήτριες, συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη την εβδομάδα 7 με 11 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ KA229 “Reset Today or Game Over Tomorrow”. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Δανία και το Βέλγιο. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν: από την Ελλάδα το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης και το 3ο Γυμνάσιο Γέρακα, από την Αυστρία το Pazmanitengasse και από το Βέλγιο το Athenee Royal de Jambes.

Ο στόχος της κινητικότητας ήταν η συνάντηση των συντονιστών του προγράμματος ώστε να κάνουμε τον απολογισμό των έως τώρα δράσεων, να συζητήσουμε την εξέλιξη του προγράμματος και να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Βιέννη, εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετείχαμε σε μια σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.

7-11-2022: Οι οικοδεσπότες Αυστριακοί μας καλωσόρισαν θερμά. Μετά τις εναρκτήριες ομιλίες, μαθητές του αυστριακού σχολείου τραγούδησαν τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ύμνο του σχολείου τους και στη συνέχεια οι μαθητές όλων των αντιπροσωπειών παρουσίασαν τα σχολεία τους και τις εργασίες τους πάνω σε θέματα ανακύκλωσης και καταναλωτικών συνηθειών, καθώς και τις στρατηγικές που ανέπτυξαν για την επίλυση προβληματικών θεμάτων. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου, όπου μπορέσαμε να συγκρίνουμε τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών. Ακολούθησε ένας διεθνής μπουφές, με εδέσματα από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης και παρακολουθήσαμε ένα εντυπωσιακό διαδραστικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της, με ξεχωριστή αναφορά στην ιστορία της οικογένειας των Αψβούργων και της Ελισάβετ (Σίσσυ), αγαπημένης πριγκίπισσας των Αυστριακών, μέσα από 5D ξενάγηση και επίδειξη εικονικής πραγματικότητας.

8-11-2022: Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη σε ένα Κέντρο Διαχείρισης Αποβλήτων της Βιέννης, όπου μάθαμε ποια υλικά ανακυκλώνονται και πώς τα επεξεργάζονται, ώστε να παραχθούν προϊόντα χρήσιμα ξανά, όπως κομπόστ για την παραγωγή φυσικών λιπασμάτων. Ταυτόχρονα, μάθαμε για την καύση, βάσει νόμου, των οικιακών απορριμμάτων, η τέφρα των οποίων, μετά από επεξεργασία, τοποθετείται σε στρώσεις για να δημιουργηθούν λόφοι που σε τίποτα δε θυμίζουν Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ιδιαίτερα διασκεδαστική ήταν για τους μαθητές η συμμετοχή τους σε escape rooms, όπου, επιλύοντας γρίφους, έμαθαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την ανακύκλωση.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε από τους οικοδεσπότες μας στα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της Βιέννης: τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, τον Ναό του Αγίου Πέτρου, τη Στήλη της Πανώλης και ,φυσικά, τον Ορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδας , η οποία χτίστηκε το 1858 από τον γνωστό Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν , χάρη στη δωρεά του Βαρώνου Σίμωνος Σίνα – μεγάλου ευεργέτη της χώρας που διέμενε στη Βιέννη. Κάναμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο περπατώντας στη «Griechengasse», δηλαδή στην Ελληνική οδό, που πήρε το όνομά της το 1862 από τους περίπου 4.000 Ελληνορθόδοξους εμπόρους που έζησαν στην περιοχή μετά την ειρήνη του Passarowitz το 1718. Περπατήσαμε στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης και περιηγηθήκαμε στο ανάκτορο Χόφμπουργκ και στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας της Βιέννης . Μετά το τέλος της περιήγησης, η ομάδα μας επισκέφτηκε και πραγματικά εντυπωσιάστηκε από το Κάστρο Μπελβεντέρε, όπου θαυμάσαμε έργα του γνωστού αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt, καθώς και άλλων. Συνεχίσαμε τη βόλτα μας ως την Κρατική Όπερα της Βιέννης, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης και, βέβαια, δεν μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα, το γνωστό βιεννέζικο σνίτσελ!

9-11-2022: Την επόμενη μέρα όλοι οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν κυκλικά σε εργαστήρια κατασκευής προϊόντων. Κάθε χώρα ανέλαβε την αξιοποίηση υλικών που θεωρούνται «άχρηστα» και μοιράστηκαν τις ιδέες τους για το πώς μπορούν να γίνουν χρηστικά. Στη συνέχεια, αναζήτησαν στο διαδίκτυο πληροφορίες για μια κοινή παρουσίαση ως τελικό προϊόν της συνάντησής μας, ενώ το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί έκαναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του προγράμματος και οργάνωσαν την επόμενη κινητικότητα. Άλλο ένα βράδυ μας τελείωσε με μια βόλτα στην πόλη και επίσκεψη στο κτίριο, όπου στεγαζόταν το τυπογραφείο των αδερφών Πούλιου και ο Ρήγας Φεραίος τύπωσε το 1797 τα επαναστατικά του έργα «Χάρτα» και « Θούριος».

10-11-2022: Χρησιμοποιώντας το τραμ, ένα μεταφορικό μέσο πολύ διαδεδομένο στη Βιέννη, μαθητές και εκπαιδευτικοί θαυμάσαμε τα υπέροχα δημόσια κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος του μεγάλου οδικού άξονα Ringstrasse, όπως το αυστριακό Κοινοβούλιο, έργο και αυτό του Θεόφιλου Χάνσεν, με πολλά στοιχεία νεοκλασικά και αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων,αλλά και τα μεγάλα πάρκα, με τα αγάλματα των πασίγνωστων συνθετών κλασικής μουσικής Μότσαρτ και Στράους. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον φορέα Recycling Cosmos, όπου ασχοληθήκαμε με εργαστήρια δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους και να κάνουν δικά τους πρωτότυπα έργα από χρησιμοποιημένα υλικά.

11-11-22: Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση όλων των εργασιών, και τον τελικό απολογισμό . Έγινε η επίδοση των βεβαιώσεων συμμετοχής και η καθιερωμένη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών. Τέλος, διοργανώθηκε μια μικρή γιορτή, όπου τα παιδιά χόρεψαν και διασκέδασαν με τους νέους τους φίλους, με τους οποίους υποσχέθηκαν να κρατήσουν επαφή, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαμε συνάντηση για τη διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων του προγράμματος.

Η μέρα τελείωσε με τη συμμετοχή μας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και μια μικρή εξόρμηση στη «Γειτονιά των Μουσείων» για να γνωρίσουμε τον πολιτισμό της πόλης. Η επίσκεψή μας στη Βιέννη έκλεισε με γιορτινή διάθεση, με μια βόλτα στις χριστουγεννιάτικες αγορές που ξεκίνησαν σιγά σιγά να λειτουργούν.

Σίγουρα ήταν μια εβδομάδα γεμάτη με πρωτόγνωρες εμπειρίες για όλους και όμορφες εικόνες από την πόλη, μια εβδομάδα που δημιούργησε τις καλύτερες αναμνήσεις σε όλους!

Καθηγητές και μαθητές ήρθαν σε επαφή με άλλες μορφές εκπαιδευτικού συστήματος , με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, πλούτισαν τις γνώσεις τους στο θέμα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών και, παράλληλα, εξάσκησαν τις δεξιότητές τους σε μια ξένη γλώσσα, καθώς όλη η επικοινωνία μας γινόταν στα Αγγλικά.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της κινητικότητας : τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου, που πάντα στηρίζουν και βοηθούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων, τους γονείς που μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας, το Γραφείο Προγραμμάτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας για τη συνεχή υποστήριξη και, βέβαια, τους μαθητές μας που ήταν άψογοι κάθε στιγμή.

Η παιδαγωγική ομάδα