Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Η Κατερίνη χρειάζεται επειγόντως... "μετάγγιση" αθλητικών εγκαταστάσεων

Είναι κοινό μυστικό ότι η Κατερίνη έχει θέμα με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και όποιος το διαπιστώνει τώρα, μάλλον θα πρέπει να ήταν για δεκαετίες εκτός πόλης, μην πούμε και εκτός Ελλάδας.

Χιλιάδες παιδιά προπονούνται καθημερινά σε αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν να ανακαινισθούν για δεκαετίες, εγκυμονούν κινδύνους και φυσικά δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο να φιλοξενήσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες της πόλης μας.

Η Κατερίνη χρειάζεται -εκτός από την ριζική ανακαίνιση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων- νέα αθλητικά κέντρα, νέα γήπεδα, νέα προπονητήρια. Αποτελεί απορίας άξιο πώς τόσα χρόνια και ενώ υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι που τιμούν και διαφημίζουν την πόλη μας πανελλαδικά και στο εξωτερικό, συνεχίζουν να αθλούνται σε πεπαλαιωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και δυσκολεύονται να βρουν ώρες προπονήσεων. 

Επίσης αποτελεί "γολγοθά" για όσα παιδιά δεν ανήκουν σε συλλόγους ή ακόμα και σε μεγαλύτερους συμπολίτες μας, η προσπάθεια τους να βρουν κάποιες από τις λεγόμενες "ώρες κοινού" στα δημοτικά αθλητικά κέντρα, ώστε να χαλαρώσουν, να αθληθούν, να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα.

Δύο από τα μεγαλύτερα εφόδια που μπορούμε να δώσουμε στην νεολαία, είναι η εκπαίδευση και ο αθλητισμός. Και τα δύο έχουν κοινή συνιστώσα την Παιδεία. Δυστυχώς και στα δύο δεν πάμε καλά σαν χώρα. Θα πείτε σε τι πάμε καλά;

Τι σημαίνει έργο πνοής; Έργο υποδομών; Ποιος ο ορισμός του έργου;

Έργο είναι όταν δημιουργείς κάτι που η χρήση του θα ωφελήσει τους κατοίκους μιας πόλης και θα αποτελεί σημείο αναφοράς στο πέρασμα των χρόνων. Έργο είναι μια ριζική αναμόρφωση της εικόνας μιας περιοχής ή πολλών, μέσω αναπλάσεων, παρεμβάσεων και δημιουργίας. Η κατασκευή γηπέδων, αθλητικών κέντρων, χώρων μαζικής άθλησης, συγκαταλέγονται σε αυτά που λέμε μεγάλα έργα.

Και ο αθλητισμός της Κατερίνης δεν έχει δει μεγάλα έργα. Και αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, είναι το χάντμπολ, είναι η πάλη, είναι ο στίβος και πληθώρα άλλων αθλημάτων. Η Κατερίνη "αιμορραγεί" στις αθλητικές εγκαταστάσεις και χρειάζεται επειγόντως "μετάγγιση" ώστε να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλουργήσει.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά με τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας. Πάλι θα δούμε στα προγράμματα των υποψηφίων, υποσχέσεις και πολλά "θα". Κάποιοι θα θυμηθούν τα προβλήματα στον αθλητισμό και τις εγκαταστάσεις της πόλης μας. Περίεργο πράγμα. Μετά για 4 χρόνια τα ξεχνάνε... Κάποιοι θα τα εντοπίσουν τώρα για πρώτη φορά, λες και γεννήθηκαν σήμερα! Κάποιοι θα πουν ότι τα γνώριζαν χρόνια πριν, αλλά τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές αν τους ψηφίσουμε θα τα λύσουν, πριν δεν... μπορούσαν!

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξεις και θα γιατρευτεί επιτέλους η "αμνησία" ορισμένων, ιδίως όταν πρόκειται να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

* Φωτογραφία από David Schwarzenberg από το Pixabay