Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Τι κρατάμε από το 2023 – Ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει στον Δήμο Κατερίνης

Χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, χωρίς κάτι που θα μπορούσε να μας τραβήξει την προσοχή, αποχαιρετά σε λίγες ημέρες η Κατερίνη το 2023 και υποδέχεται τον νέο χρόνο.

Στασιμότητα σχεδόν στα πάντα, απουσία μεγάλων έργων και κυρίως απουσία οράματος για την πόλη μας, από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τις τύχες μας, από τις θέσεις εξουσίας που κατέχουν και εμείς τους τις δώσαμε με την ψήφο μας. 

Δημοτική αρχή, Αντιπεριφέρεια και οι βουλευτές μας, για μία ακόμη χρονιά κατανάλωσαν την ενέργεια τους, σε ανούσια δελτία τύπου, σε πολλές μα πάρα πολλές φωτογραφίες, γύρισαν όλα τα πανηγύρια στην Κατερίνη και στον Νομό, σε λίγο δεν θα αφήσουν κοπή για κοπή πίτας και κάποια στιγμή θα ζητήσουν ξανά την ψήφο μας για να συνεχίσουν το «έργο» τους!

Αρκετοί μάλιστα από τους παραπάνω θέλησαν να μας πείσουν, ότι έργο σημαίνει να κόβεις χόρτα, να καθαρίζεις ρέματα ή να βάφεις διαβάσεις! 

Μα δεν έκαναν τίποτα ρε παιδί μου, θα ρωτήσει κάποιος; Σωστή ερώτηση. Έκαναν αυτά που είναι στις αρμοδιότητες τους να κάνουν και όφειλαν να κάνουν. Το να αλλάξεις έναν σωλήνα νερού, να κλαδέψεις έναν πλάτανο και μερικές ακακίες, το να ρίξεις πίσσα σε έναν αγροτικό δρόμο, και άλλα παρόμοια δεν είναι κάτι που θα τους πεις και μπράβο! Είναι στις αρμοδιότητές τους. Αν δεν μπορούν να κάνουν και αυτά, τότε γιατί εκλέχτηκαν;

ΕΡΓΟ σημαίνει ότι αφήνω πίσω μου κάτι που θα αλλάξει την ζωή των πολιτών προς το καλύτερο και θα αποτελέσει ορόσημο για την πόλη και για τις επόμενες γενιές. Αν κάποιος από αυτούς που διαβάζουν το παρόν κείμενο είδαν κάποιο τέτοιο ΕΡΓΟ, ας το πουν και σε εμάς για να το γράψουμε!

Η στασιμότητα και η μετριότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς που σε λίγο μας αφήνει για τον Δήμο Κατερίνης:

Απαράδεκτοι δρόμοι στους οποίους βρίζουμε όλη την ημέρα, όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε λακκούβες και κακοφτιαγμένα φρεάτια και τελικά καταστρέφουμε τα αυτοκίνητα, αλλά και τα ποδήλατα μας!

Πεζοδρόμια και πεζόδρομοι με τρύπες-παγίδες, βαθουλώματα λες και πέρασε τανκς από εκεί, σε κάνουν να περπατάς στον δρόμο (από την μία λακκούβα στην άλλη...), αφού κατάντησαν να έχουν γίνει τα περισσότερα πεζοδρόμια, πάρκινγκ αυτοκινήτων!

Ήρωες όσοι χρησιμοποιούν τα ποδήλατα τους για μετακίνηση, αφού εκτός από το να αποφύγουν τις λακκούβες, θα πρέπει να έχουν το νου τους στα αυτοκίνητα πίσω τους στους θεόστενους δρόμους της πόλης! Το να φτιάξει κάποιος ποδηλατόδρομους στην Κατερίνη, συγκρίνεται μόνο με την δημιουργία διαστημικού σταθμού στην Σελήνη! Τόσο δύσκολο είναι...

Θα είναι σαν να έχεις αλλά δεν θα έχεις. Αυτό ταιριάζει φυσικά στον ποταμό Λεύκο (Πέλεκας), που αφού πέρασε κακοκαιρίες και καταστροφές, έχει έναν διαρκή λόξυγγα από τις κούφιες υποσχέσεις των αρμοδίων ότι κάποια στιγμή θα αναβαθμιστεί η περιοχή και ότι θα αποτελέσει αξιοθέατο της πόλης μας. Κάτι σαν τον Σηκουάνα ή τον Τάμεση! Όσο είδατε να γίνεται κάτι εκεί, άλλο τόσο είδαμε και εμείς!

Το βιωτικό επίπεδο μιας πόλης χαρακτηρίζεται και από την προσοχή που δίνουν οι "άρχοντες" της στον αθλητισμό. Η Κατερίνη δεν είναι σε αυτές τις πόλεις! Πεπαλαιωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, λιγοστές και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, παρέχουν κάκιστες υπηρεσίες στη νεολαία της πόλης μας, που ασφυκτιά στην προσπάθεια της να βρει έναν αξιοπρεπή χώρο να αθληθεί. Η ρήση να πάρουμε τα παιδιά μας από τις καφετερίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν έχει εφαρμογή εδώ!

Ακόμα και στην Τουρκία, στα γειτονικά μας Σκόπια και σε όλο τον κόσμο, ντρέπεσαι να αντικρίσεις τα γήπεδα τους. Άραγε οι πολιτικοί μας (αυτοδιοικητικοί και άλλοι) δεν έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες; Π.χ. στην Αυστρία και στην αδελφοποιημένη με εμάς πόλη (Klagenfurt) που πηγαίνουν κάθε χρόνο οι του Δήμου Κατερίνης για την αθλητική συνάντηση νέων από όλο τον κόσμο, δεν έχουν μπει σε κάποιο γήπεδο; Δεν είδαν πώς είναι εκεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις (ας μην πούμε για άλλες υποδομές); Όταν γύρισαν στην Κατερίνη και επισκέφτηκαν το Α' και το Β΄ ΔΑΚ (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο), δεν ντράπηκαν έστω και λίγο;

Πάρα πολλοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα μειώνουν ή καταργούν τα δημοτικά τέλη για όλους ή για ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας (πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.α.). Στην Κατερίνη, πανηγυρίζουν στον Δήμο γιατί δεν τα αύξησαν! Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά...

Βρισκόμαστε σε έναν Δήμο που έχει την τύχη να περιβάλλεται από θάλασσα και δύο πανέμορφα βουνά (Όλυμπος και Πιέρια Όρη). Όσο είδατε εσείς κάποιο έργο υποδομής, άλλο τόσο είδαμε και εμείς. Στο εξωτερικό θα τα είχαν σαν κάποιο από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Χιλιάδες, εκατομμύρια θα ήταν οι τουρίστες που θα τα επισκέπτονταν. Ανυπολόγιστα τα κέρδη για την τοπική οικονομία. Εδώ συζητάμε αν θα μπει... εισιτήριο στον Όλυμπο και ανεμογεννήτριες στα Πιέρια Όρη.

Για μία ακόμη χρονιά, τα διόδια στο Αιγίνιο και την Λεπτοκαρυά, παραμένουν αγέρωχα εκεί να μας θυμίζουν ότι δεν έχουμε πολιτικούς και φυσικά για να μας αδειάζουν τις τσέπες!

Περιμένοντας το 2024, τα όνειρα μας για μία πόλη πρότυπο, παράδειγμα και σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες, ξεθωριάζουν χρόνο με τον χρόνο. Όχι δεν είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της πόλης μας. Κάποιους από τους λόγους σας τους αναφέραμε παραπάνω. Οι άνθρωποι που χειρίστηκαν, χειρίζονται ή περιμένουν στην ουρά για να χειριστούν την τύχη της Κατερίνης, στερούνται οράματος και σχεδιασμού. Είναι απλά διαχειριστές της εξουσίας, των δημοτικών τελών μας, των φόρων μας και των ελπίδων μας. Είναι οι ίδιοι με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις, τα ίδια πρόσωπα κάθε χρόνο, κάθε τέσσερα χρόνια. Μάθαμε τα ονόματά τους καλύτερα και από αυτά των συγγενών μας. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε στα ψηφοδέλτια του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας και των πολιτικών κομμάτων τα ίδια ονόματα, τα ίδια πρόσωπα! Βαρεθήκαμε τις ίδιες υποσχέσεις και τα ίδια "θα", από τους ίδιους ανθρώπους. Αν όλα αυτά δεν τα καταλάβουν κυρίως οι ντόπιοι, οι κάτοικοι αυτής της πόλης, του χρόνου και τα επόμενα χρόνια θα γράφουμε πάλι τα ίδια. Για την μιζέρια, την μετριότητα και την ανικανότητα...

Χριστός Ετέχθη και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος σε όλους εσάς που μας διαβάζετε και στις οικογένειες σας!!!


➤ Το άρθρο που διαβάσατε είναι ακριβώς ίδιο με το περσινό (2022). Τα μόνα που αλλάξαμε είναι οι ημερομηνίες και η... φωτογραφία. Δυστυχώς δεν υπήρχε τίποτε το 2023 που θα μας έβαζε σε σκέψεις να αλλάξουμε το κείμενο μας προς το καλύτερο...

* Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay