Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

ΑΓΧΟΣ - ΦΟΒΟΣ και ΥΓΕΙΑ:

Αρθρογραφεί ο παιδίατρος Απόστολος Ζέρβας*










Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε μία συνεχή κατάσταση άγχους - έντασης και αγωνίας (stress) η οποία είναι χρήσιμη μόνον σε περίπτωση άμεσου κινδύνου της ζωής.

Απαισιοδοξία - έλλειψη κριτικής σκέψης - απογοήτευση - καχυποψία και αρνητισμός είναι κυρίαρχα αισθήματα, τα οποία έχουν αλλοιώσει τις αξίες μας και έχουν μετατρέψει την όμορφη ζωή μας σε κόλαση.

Κατά την διάρκεια του stress υπάρχει ηυξημένη έκκριση γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλη) - και κατεχολαμινών (αδρεναλίνη).

Η κορτιζόλη σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ρυθμιστική του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ όταν οι τιμές της είναι αυξημένες έχει ανοσοκατασταλτική δράση.

Η αδρεναλίνη έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή διέγερση του συμπαθητικού συστήματος που εκδηλώνεται με υπέρταση - ταχυκαρδία - εφίδρωση, ενώ προκαλεί υπερένταση.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι προκαλείται μείωση των killer cells, των οποίων ο ρόλος είναι η εξολόθρευση καρκινικών κυττάρων, αλλά και εκείνων που έχουν μολυνθεί από ιούς (υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνονται τα Τ - Λεμφοκύτταρα, τα οποία αυτόνομα συμμετέχουν στην καταστροφή παθολογικών κυττάρων και μικροοργανισμών ή διεγείρουν την έκκριση κυτοκινών ή ενεργοποιούν τα Β - Λεμφοκύτταρα που παράγουν τα πολυπόθητα αντισώματα).

Αποτέλεσμα είναι αυξημένος κίνδυνος σε ιώσεις και εξάρσεις παλαιότερων μικροβιακών λοιμώξεων (πνευμονία) καθώς επίσης και σε καρκινογενέσεις.

Επομένως οφείλουμε να αποφεύγουμε τοξικά συναισθήματα και σκέψεις, όπως τα επεξεργασμένα ή κακής ποιότητας τρόφιμα.

Να εκτιμάμε την καθημερινότητα - να διασκεδάζουμε - να ακούμε μουσική - να χορεύουμε και να αγαπάμε τους ανθρώπους.

--------------------------

* Ο Απόστολος Ζέρβας είναι Παιδίατρος, πτυχιούχος Ιατρικής ΑΠΘ, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ επί 7 έτη (1991-1997) και Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή (2004-2009). Είναι υποψήφιος βουλευτής στην Πιερία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Κυριάκου Βελόπουλου.