Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Να «λατρεύουμε» τους άρχοντες μας...

Χριστούγεννα σε κάποια εκκλησία, δεν έχει σημασία που. Η Θεία Λειτουργία φθάνει στο τέλος της, και ο ένας από τους δύο ιερείς παίρνει τον λόγο... 

Αφού μιλάει για την σημασία της σημερινής μεγάλης ημέρας για τους χριστιανούς, συνεχίζει προτρέποντας το ποίμνιο να σέβεται και να «λατρεύει» τους... άρχοντες του τόπου μας που όπως χαρακτηριστικά είπε "κοπιάζουν και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για εμάς". 

Φανταζόμαστε ότι οι "άρχοντες" μας που κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της εκκλησίας, θα ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα με την προτροπή του ιερέα. Πού θα βρουν ξανά τέτοια προβολή, μπροστά μάλιστα σε εκατοντάδες ψηφοφόρους, τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές.

Όμως, το αν οι "άρχοντες του τόπου μας κοπιάζουν και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για εμάς" δεν είναι δουλειά του ιερέα για να το κρίνει. Μπορεί ο ίδιος να το πιστεύει και δικαίωμα του, αλλά όταν παίρνει τον λόγο μέσα στον Οίκο του Θεού, εκείνη την στιγμή είναι ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε εμάς τους αμαρτωλούς και τον παντοδύναμο Θεό, όχι κάποιος "image maker" πολιτικών. Σεβασμό και λατρεία δείχνουμε στον Χριστό και τους άγιους μας. Όσο για τους κάθε λογής "άρχοντες" θα τους κρίνουμε από το έργο που έκαναν ή όχι.

Αν μη τι άλλο, άστοχη η παρέμβαση του ιερέα, ιδιαίτερα την ημέρα των Χριστουγέννων.


* Και κάτι άλλο που όποτε συμβαίνει, μας χαλάει. Αυτό με τον δίσκο που βγαίνει μέσα στην εκκλησία κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Την ώρα που βρίσκεσαι σε θρησκευτική κατάνυξη, που μιλάς στον Θεό, να κυκλοφορεί ο δίσκος και να ψάχνουν όλοι για κέρματα στις τσέπες τους. Ο ήχος από τα κέρματα που κουδουνίζουν όταν πέφτουν μέσα στον δίσκο, ο ήχος από τα κέρματα στις τσέπες και τα πορτοφόλια των πιστών, η φασαρία που γίνεται, τι σχέση μπορεί να έχει με την θρησκεία; Άλλου να του πέφτουν τα κέρματα στο πάτωμα, άλλος να ρωτάει τον διπλανό του αν έχει κάνα 50λεπτο και πάει λέγοντας... Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό εκτός του ιερού ναού; Πρέπει να γίνει μέσα; Όπως και αυτό το παζαράκι με τα κομποσχίνια, τα λάδια και τις εικονίτσες στους πάγκους μέσα στην εκκλησία. Πότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι η εκκλησία δεν είναι ούτε πανηγύρι, ούτε μίνι μάρκετ. Ας τα στήσουν όλα αυτά εκτός του ιερού ναού και όποιος θέλει και μπορεί ας αφήσει τον οβολό του.

** Δεν θα ξεχάσουμε μία Μεγάλη Παρασκευή που πήγαμε να προσκυνήσουμε τον Εσταυρωμένο, πάνω στην εικόνα με τα τριαντάφυλλα και τα γαρίφαλα, να έχει κέρματα και χαρτονομίσματα και να προσπαθούμε να τα παραμερίσουμε για να φιλήσουμε τον Επιτάφιο και το Ευαγγέλιο...