Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Κάθε χρόνο και χειρότερα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στον Δήμο Κατερίνης...

Περπατήσαμε Σάββατο μεσημέρι την πόλη και κυρίως το κέντρο της, ψάχνοντας τα... Χριστούγεννα.

Ή τέλος πάντων κάτι που να μας προδιαθέτει ότι είμαστε 8 ημέρες πριν την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, περπατώντας στα σοκάκια της Κατερίνης, θα μυρίσουμε λίγο από Χριστούγεννα, ότι θα νιώσουμε λίγο διαφορετικά, χριστουγεννιάτικα, εορταστικά.

Μάταια...

Ξεκινήσαμε από το μεγάλο πάρκο της πόλης μας. Ερημιά, τίποτα. Στο μεγάλο δέντρο του πάρκου, μόνο κάτι γράμματα που έβαλαν τα παιδιά να γράψουν και τίποτα παραπάνω. Κάποια λαμπιόνια βιαστικά τοποθετημένα στα φωτιστικά και αυτό είναι όλο.

Τα Χριστούγεννα δεν πήγαν στο πάρκο...

Και αναπόφευκτα το μυαλό μας πάει λίγα χρόνια πίσω, στο "Πάρκο των Χρωμάτων". Που με τις όποιες ατέλειες του -οργανωτικές αλλά και ουσιαστικές- είχε γίνει σημείο αναφοράς για την Κατερίνη την περίοδο των Χριστουγέννων. Είχαν μπει οι βάσεις για να φτιάξουμε κάτι καλό στην πόλη και απλά ήθελε κάποιες παρεμβάσεις ώστε να γινόταν η Κατερίνη πόλος έλξης για τους τουρίστες και κάτι για το οποίο θα ήταν υπερήφανοι οι κάτοικοι της. Αντί αυτού η νέα διοίκηση (Κουκοδήμου) του Δήμου Κατερίνης, δεν έκανε το αυτονόητο, το παραμέλησε, το απαξίωσε και αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η σημερινή απογοητευτική εικόνα που νωρίτερα σας περιγράψαμε.

Συνεχίσαμε στο κεντρικό πεζόδρομο. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Φθάσαμε στην πλατεία Ευκαρπίδη (Μακεδονίας-Δημοκρατίας ή όπως διαφορετικά ονομαστεί τα επόμενα χρόνια...). Ήταν σαν να ήρθε το... τσίρκο στην πόλη. "Κερματοδέκτες" για να "τρώνε" τα χρήματα γονιών και παιδιών και κάτι που προσπαθεί να θυμίσει παγοδρόμιο! Ένα μικρό λούνα παρκ που καμία σχέση δεν έχει με Χριστούγεννα.

Πήγαμε στο περίφημο "Μουσείο Χριστουγέννων". Εκεί να δείτε απογοήτευση. 2-3 δωμάτια που υποτίθεται ότι θα μας κάνουν να νιώσουμε Χριστούγεννα με κάποιες κυρίες ντυμένες αγιοβασιλίτσες, ευγενικές προσπάθησαν να ψελλίσουν κάτι για αυτές τις γιορτινές ημέρες και αυτό ήταν όλο. Ενώ στην αυλή του Τσαλοπούλειου Μέγαρου 1-2 κιόσκια και μία κατασκευή συμπληρώνουν το απογοητευτικό σκηνικό κάτι που ονομάζεται... μουσείο. Και αναρωτιόμαστε πώς βγήκε ο όρος "Μουσείο Χριστουγέννων"; Τι έχουν τα μουσεία; Πίνακες, αγάλματα, εκθέματα, έτσι δεν είναι; Τι σχέση μπορεί να έχει ο όρος "μουσείο" με τα Χριστούγεννα; Μήπως βρήκαν αρχαία αντικείμενα από τους Άγιους Τόπους και τα εκθέτουν για να τα δούμε;

Τα Χριστούγεννα είναι μία ζωντανή γιορτή, που ζούμε κάθε χρόνο και όχι κάτι που θα μπορούσε να μπει σε ένα μουσείο. Και η φράση: «Χριστός Γεννάται σήμερον» αυτό δηλώνει.

------------------------

➤ Εδώ και 4 χρόνια, ο Δήμος Κατερίνης έχει ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να μας αποδείξει τελικά ότι δεν ξέρει να κάνει εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα. Όπως είδαμε και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, και φέτος ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ για κάτι που ήρθε, θα περάσει και κανείς δεν θα το θυμάται μετά από λίγο καιρό. Ενώ όπως είπαμε παραπάνω θα μπορούσε με κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις να αξιοποιήσει κάτι που ήδη υπήρχε στην πόλη μας (Πάρκο Χρωμάτων). Έτσι και οικονομία θα κάναμε και καλύτερο αποτέλεσμα θα είχαμε. Αντί λοιπόν να ξοδεύαμε τόσα χρήματα αριστερά και δεξιά, θα μπορούσαμε να επενδύαμε σε κάτι που θα έμενε στην πόλη και θα την έκανε πανελλαδικά γνωστή, και θα μας περίσσευαν αρκετά να φτιάξουμε κανέναν δρόμο, κανένα γήπεδο κ.α.

* Αφήσαμε για το τέλος το σημαντικότερο: Εδώ και πολλά χρόνια, στον Δήμο Κατερίνης, τόσο υπό την διοίκηση του κ. Κουκοδήμου, όσο και πριν του κ. Χιονίδη, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, χωρίς τον Χριστό... Τα Χριστούγεννα είναι για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου. Και αντί να υμνούμε τον Χριστό, διασκεδάζουμε με... ξωτικά και ξυλοπόδαρους! Αφήνουμε πίσω τις παραδόσεις και τα πιστεύω μας και ακολουθούμε ήθη και έθιμα ξένα προς την κουλτούρα μας. Μας έκαναν πιστούς ακόλουθους του NETFLIX και του DISNEY... Δεν είμαστε ούτε αμερικανάκια, ούτε Γερμανοί, είμαστε Έλληνες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αν απωλέσουμε την ταυτότητα μας, τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Τι θα είναι αυτό που θα μας ξεχωρίζει από τους άλλους; Τίποτα. Θα γίνουμε αυτό που απαιτεί η "Νέα Τάξη Πραγμάτων". Μια κουκκίδα άμμου ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλες. Σκλάβοι του συστήματος και αποχαυνωμένοι υπερκαταναλωτές της κάθε χαζομάρας που οι πολυεθνικές θέλουν να μας πουλήσουν. Άβουλα όντα...