Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Το τυρί στην φάκα...

Το "τυρί" είναι η υπόσχεση για ευκολότερη και αποτελεσματικότερη ζωή.

Και η φάκα είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση, που περιλαμβάνει ψηφιακά πορτοφόλια και ψηφιακές ταυτότητες.

Απώτερος σκοπός όλων αυτών, η υποδούλωση του ανθρώπου μέσα από ένα συγκεντρωτικό σύστημα ακραίου κοινωνικού ελέγχου. Μέσο η επικοινωνιακή χειραγώγηση διανθισμένη με όμορφα και ελκυστικά λόγια στα "ευήκοα ώτα" μας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών να πάψει να θεωρείται ύψιστο ιδανικό του πολίτη η ελευθερία, αλλά κάτι που θα εκλαμβάνεται ως πίστωση δικαιωμάτων, σε έναν κόσμο ολοένα και πιο δυστοπικό, από την στιγμή που το ψηφιακό χρήμα αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μεθόδους συναλλαγών.

Το ψηφιακό νόμισμα και οι ψηφιακές "παροχές" θα γίνουν εργαλεία εκβιασμού όπου η ατομική ελευθερία και η ανωνυμία θα αποτελούν παρελθόν σε κοινωνίες όπου οι πολίτες θα έχουν υποχρεώσεις κι όχι δικαιώματα.

Όταν τα μετρητά καταργηθούν, τα χρήματα που θα κερδίζετε θα μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να δαπανηθούν μόνο για συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένη απόσταση ή θα έχουν ημερομηνία λήξης.

Το χειρότερο όλων είναι, ότι όλα αυτά τα βλέπουμε να εξελίσσονται γύρω μας, είμαστε μέρος της "αλλαγής" που γίνεται, γνωρίζουμε που οδεύουμε, και δεν αντιδρούμε. Ναρκωμένοι λες και μας τρύπησαν με αναισθητικές ενέσεις ελεφάντων, βαδίζουμε σαν καλοκουρδισμένα αρκουδάκια να πάρουμε μία θέση στο ψηφιακό κελί που μας ετοιμάζουν.

* Φωτογραφία από Rudy and Peter Skitterians από το Pixabay