Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Μαρία Νικολαΐδου: Μεσολάβηση εύρεσης λύσης στο κτιριακό ζήτημα του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης

Πολλές φορές τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει στη δημοσιότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μια λύση...

καθώς αυτή φαίνεται να έχει χαθεί μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στη μετατόπιση των ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλο. Σημασία έχει ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μάθημα σε κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή.

Η Ελληνική Λύση ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την Παιδεία την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του Έθνους μας αλλά και επειδή βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών και των εκπαιδευτικών οι οποίοι ζητούν τα αυτονόητα δηλαδή αξιοπρεπείς και ασφαλείς σχολικές εγκαταστάσεις, κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ. 84/4-10-2022) αναφορικά με τη συντήρηση και την αποκατάσταση των ζημιών στο 5ο ΓΕΛ Κατερίνης.

Στην απάντηση που έλαβε μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την εταιρία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», αναφέρεται ότι για τυχόν παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά κτίρια, όπως η συντήρηση και οι επισκευές των σχολικών κτιρίων αρμόδιος είναι ο εκάστοτε δήμος, ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκαλεί.

Η εταιρεία κατηγορηματικά αναφέρει επίσης ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την μελέτη που έχει εκπονηθεί και αφορά την αποκατάσταση των ζημιών καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της αλλά ο δήμος της Κατερίνης θα πρέπει να φροντίσει ώστε να εξασφαλίσει πιστώσεις για τη χρηματοδότηση του έργου είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 από τις Περιφέρειες είτε μέσω προγραμμάτων δημόσιων επενδύσεων.

----------------------

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 04/10/2022
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: «Συντήρηση-Αποκατάσταση 5ου ΓΕΛ Κατερίνης»

Κύρια, κύριοι Υπουργοί,

Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, για πέμπτο συνεχές έτος οι συνεχείς εκκλήσεις της Διεύθυνσης του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, σχετικές με την αποκατάσταση των φθορών και ζημιών στο εν λόγω σχολικό κτήριο, παραμένουν άνευ ανταποκρίσεως από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από το 2017 έως και σήμερα, η Δ/νση του Σχολείου, με δεκάδες έγγραφα απευθυνόμενα προς αυτές, προσπαθεί να δώσει τις δέουσες λύσεις στη συσσωρευμένη υγρασία, στα κατεστραμμένα κουφώματα, στις ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, στις αποκολλήσεις των επικαλύψεων, καθώς και στις γυμνές καλωδιώσεις.

Κλιμάκια της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π. Ε. Πιερίας και Πολ. Μηχανικών του Παραρτήματος Πιερίας του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, διενεργώντας αυτοψία στο σχολικό συγκρότημα - στις έγγραφές τους εκθέσεις - καταλήγουν στο συμπέρασμα της δημιουργίας «…ανθυγιεινής εστίας σε βάρος των μαθητών και καθηγητών αλλά και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα και κίνδυνος για την ασφάλεια».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε δια μέσω στοχευμένων ενεργειών σας να προχωρήσετε άμεσα στις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης;

2. Δεδομένης της διάδοσης της πληροφορίας δια τοπικών δημοσιευμάτων ότι απεστάλη σχετική μελέτη προ επτάμηνου από τον Δήμο Κατερίνης προς τις «Κτηριακές Υποδομές Α. Ε.», εποπτείας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης των φθορών και συσσωρευμένων βλαβών στο 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, πώς διατίθεται να διαχειριστεί το αίτημα του Δήμου Κατερίνης το εν λόγω Υπουργείο;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ