Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η ηθική και ιστορική αλήθεια είναι με το μέρος μας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν: Πολίτες της Ρωσίας, φίλοι:









Το 2022 πλησιάζει στο τέλος του. Ήταν μια χρονιά δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων, σημαντικών βημάτων προς την πλήρη κυριαρχία της Ρωσίας και μιας ισχυρής εδραίωσης της κοινωνίας μας.

Ήταν μια χρονιά που έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους και χάραξε μια ξεκάθαρη γραμμή ανάμεσα στο θάρρος και τον ηρωισμό, από τη μια, και την προδοσία και τη δειλία από την άλλη, μας έδειξε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την αγάπη για τους κοντινούς και αγαπημένους μας, πίστης στους φίλους και συμπολεμιστές μας και αφοσίωση στην Πατρίδα μας.

Ήταν μια χρονιά με πραγματικά κομβικά, και μοιραία γεγονότα. Έγιναν τα σύνορα όπου θέσαμε τα θεμέλια για το κοινό μας μέλλον, την πραγματική μας ανεξαρτησία.

Γι' αυτό παλεύουμε σήμερα, προστατεύοντας τον λαό μας στα ιστορικά μας εδάφη στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μαζί, χτίζουμε και δημιουργούμε.

Το μέλλον της Ρωσίας είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Η υπεράσπιση της πατρίδας μας είναι το ιερό καθήκον που οφείλουμε στους προγόνους και τους απογόνους μας. Η ηθική και ιστορική αλήθεια είναι με το μέρος μας.

Η χρονιά που φεύγει έφερε μεγάλες και δραματικές αλλαγές στη χώρα μας και στον κόσμο. Ήταν γεμάτο με αβεβαιότητα, άγχος και ανησυχία.

Αλλά το πολυεθνικό μας έθνος έδειξε μεγάλο θάρρος και αξιοπρέπεια όπως είχε σε κάθε δύσκολη περίοδο της ρωσικής ιστορίας, υποστήριξε τους υπερασπιστές της πατρίδας μας, τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας και όλους τους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, με λόγια και με έργα.

Πάντα γνωρίζαμε ότι το κυρίαρχο, ανεξάρτητο και ασφαλές μέλλον της Ρωσίας εξαρτάται μόνο από εμάς, από τη δύναμή μας και την αποφασιστικότητά μας, και σήμερα, έχουμε πειστεί γι' αυτό για άλλη μια φορά.

Για χρόνια, οι δυτικές ελίτ μας διαβεβαίωναν υποκριτικά για τις ειρηνικές προθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην επίλυση της σοβαρής σύγκρουσης στο Ντονμπάς. Αλλά στην πραγματικότητα, ενθάρρυναν τους νεοναζί με κάθε δυνατό τρόπο, οι οποίοι συνέχισαν να αναλαμβάνουν στρατιωτική και απροκάλυπτα τρομοκρατική δράση εναντίον ειρηνικών πολιτών στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Η Δύση μας είπε ψέματα για την ειρήνη ενώ προετοιμαζόταν για επιθετικότητα, και σήμερα, δεν διστάζουν πλέον να το παραδεχτούν ανοιχτά και να χρησιμοποιήσουν κυνικά την Ουκρανία και τον λαό της ως μέσο για να αποδυναμώσουν και να διχάσουν τη Ρωσία. Δεν το επιτρέψαμε ποτέ σε κανέναν και δεν θα το επιτρέψουμε τώρα.

Ρώσοι στρατιωτικοί, πολιτοφύλακες και εθελοντές παλεύουν τώρα για την πατρίδα τους, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, για αξιόπιστες εγγυήσεις ειρήνης και ασφάλειας της Ρωσίας. Είναι όλοι οι ήρωές μας και επωμίζονται το πιο βαρύ φορτίο αυτή τη στιγμή.

Από τα βάθη της καρδιάς μου, εύχομαι καλή χρονιά σε κάθε συμμετέχοντα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, σε όσους είναι εδώ δίπλα μου τώρα, και που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε όσους ετοιμάζονται για δράση στα εκπαιδευτικά κέντρα, σε αυτούς που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους, έχοντας εκπληρώσει το καθήκον τους, σε όλους όσους βρίσκονται τώρα σε μάχιμη υπηρεσία σε στρατηγικές μονάδες και σε όλο το προσωπικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύντροφοι,

σας ευχαριστώ για τη γενναία υπηρεσία σας. Ολόκληρη η τεράστια χώρα μας είναι περήφανη για το σθένος, την αντοχή και το κουράγιο σας. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι μαζί σας στην καρδιά και την ψυχή τους και θα σηκώσουν μια πρόποση για εσάς στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους.

Ευχαριστώ πολύ όλους όσους παρέχουν βοηθητική υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις: οδηγούς και σιδηροδρόμους που παραδίδουν προμήθειες στο μέτωπο, γιατρούς, παραϊατρικούς και νοσηλευτές που μάχονται για τη ζωή στρατιωτών και φροντίζουν τραυματισμένους πολίτες. Ευχαριστώ τους εργάτες και τους μηχανικούς των στρατιωτικών και άλλων εργοστασίων μας που εργάζονται σήμερα με μεγάλη αφοσίωση, οικοδόμους που χτίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις και αμυντικές οχυρώσεις και βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων πόλεων και χωριών στο Donbass και στη Novorossiya.

Φίλοι μου,

Η Ρωσία ζει υπό κυρώσεις από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014, αλλά φέτος, ένας πλήρης πόλεμος κυρώσεων εξαπολύθηκε εναντίον μας. Όσοι το ξεκίνησαν περίμεναν ότι ο κλάδος, τα οικονομικά και οι μεταφορές μας θα καταρρεύσουν και δεν θα ανακάμψουν ποτέ.

Αυτό δεν συνέβη, γιατί μαζί δημιουργήσαμε ένα αξιόπιστο περιθώριο ασφάλειας. Λάβαμε βήματα και μέτρα για την ενίσχυση της κυριαρχίας μας σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα, την οικονομία. Ο αγώνας μας για τη χώρα μας, για τα συμφέροντά μας και για το μέλλον μας λειτουργεί αναμφίβολα ως παράδειγμα έμπνευσης για άλλα κράτη στην αναζήτησή τους για μια δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κατά τη χρονιά που έρχεται, ιδιότητες όπως το έλεος, η αλληλεγγύη και η προληπτική ενσυναίσθηση έχουν γίνει ιδιαίτερα σημαντικά στη Ρωσία. Όλο και περισσότεροι Ρώσοι αισθάνονται την ανάγκη να βοηθήσουν τους άλλους. Μαζεύονται και παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς επίσημες οδηγίες.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε τόσο προσεκτικοί, υπεύθυνοι και ευγενικοί, για την ενεργό συμμετοχή σας στον κοινό σκοπό ανεξαρτήτως ηλικίας ή εισοδήματος. Κανονίζετε αποθήκες και μεταφορές για να παραδίδετε δέματα στους μαχητές μας στη ζώνη μάχης, στους κατοίκους των πληγέντων πόλεων και κωμοπόλεων και βοηθάτε στη διοργάνωση διακοπών για παιδιά από τις νέες συνιστώσες οντότητες της Ομοσπονδίας.

Φίλοι μου, παρέχετε μεγάλη στήριξη στις οικογένειες των μαχητών που χάθηκαν, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις ζωές άλλων.

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες, τους γιους και τις κόρες τους και για τους γονείς τους, που μεγάλωσαν πραγματικούς ήρωες. Καταλαβαίνω πώς νιώθουν τώρα, την Πρωτοχρονιά. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε τις οικογένειες των πεσόντων συντρόφων μας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να τους δώσουν καλή εκπαίδευση και να αποκτήσουν ένα επάγγελμα.

Με όλη μου την καρδιά, συμμερίζομαι τον πόνο σας και σας ζητώ να δεχτείτε τα ειλικρινή λόγια συμπαράστασής μου.

Φίλοι μου,

Η χώρα μας γιόρταζε πάντα την έναρξη της Πρωτοχρονιάς, ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές. Ήταν πάντα η αγαπημένη γιορτή όλων και έχει μια μαγική δύναμη να αποκαλύπτει το καλύτερο στους ανθρώπους, να τονίζει τη σημασία των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, την ενέργεια της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της εμπιστοσύνης.

Καθώς βλέπουμε την Πρωτοχρονιά, όλοι προσπαθούν να δώσουν χαρά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, να τους δείξουν προσοχή και ζεστασιά, να τους δώσουν δώρα που ονειρεύονταν, να δουν τη χαρά στα μάτια των παιδιών και την συγκινητική ευγνωμοσύνη των γονιών για την προσοχή μας . Η μεγαλύτερη γενιά ξέρει να εκτιμά τέτοιες στιγμές ευτυχίας.

Φίλοι, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αφήσουμε όλα τα προσωπικά παράπονα και τις παρεξηγήσεις στο παρελθόν, να πούμε στους πιο κοντινούς και αγαπημένους μας πώς νιώθουμε, πόσο τους αγαπάμε, πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον – πάντα, ανά πάσα στιγμή .

Αυτά τα εγκάρδια λόγια και τα ευγενή συναισθήματα ας δώσουν στον καθένα μας τεράστια δύναμη και σιγουριά ότι μαζί θα ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις και θα κρατήσουμε τη χώρα μας μεγάλη και ανεξάρτητη.

Θα προχωρήσουμε μόνο μπροστά, για να αγωνιστούμε για τις οικογένειές μας και για τη Ρωσία, για το μέλλον της μοναδικής, αγαπημένης μας Πατρίδας.

Καλή χρονιά, φίλοι! Ευτυχισμένο το 2023!


* Πηγή βίντεο και κειμένου: Κυβέρνηση Ρωσίας