Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Στις 30 Μαρτίου οι εργαζόμενοι με το κοινωφελές πρόγραμμα της ΔΥΠΑ συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Δίου Ολύμπου και αναπτύξαμε το αίτημά μας για παράταση του χρόνου εργασίας μας εν όψει και της θερινής περιόδου στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης και στα πλαίσια της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Συγκεκριμένα επιμείναμε να μπει άμεσα το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου από το οποίο ζητάμε να αναγνωρίσει το γεγονός ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να ληφθεί απόφαση για την αναγκαιότητα παραμονής στις θέσεις εργασίας μας η οποία να μεταβιβαστεί έγκαιρα στην κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την επιφύλαξή του για τη νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης ενώ δεν έκανε σαφές το πότε και αν θα τεθεί το θέμα στην κρίση του Δημοτικού συμβουλίου παρά το γεγονός ότι το γραπτό μας αίτημα συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.

Επιμείναμε ανυποχώρητα στη διεξαγωγή συνέλευσης του ΔΣ και εκφράσαμε την άποψη ότι η κάλυψη των εκτεταμένων αναγκών των δήμων με μόνιμο επαρκές προσωπικό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας και οι αιρετοί αντιπρόσωποι οφείλουν να τα διεκδικούν μαχητικά για την ευημερία του τόπου και των δημοτών και να παίρνουν αποφάσεις σε όφελος των εργαζομένων και υπερ των πραγματικών αναγκών των Δήμων όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλους δήμους της χώρας.

Ζητήσαμε επίσης να λυθεί άμεσα το σοβαρό πρόβλημα της πολύμηνης καθυστέρησης παροχής των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας καθώς μέχρι και σήμερα οι περισσότεροι από μας εργαζόμαστε απροστάτευτοι σε εξωτερικούς χώρους και εκτεθειμένοι σε πολλούς πιθανούς κινδύνους. Στο ίδιο πλαίσιο ανάγεται και η μη παροχή γάλατος από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα - διάστημα το οποίο γίνεται μεγαλύτερο για τους μόνιμους εργαζόμενους του Δήμου.

Συγκεκριμένα για το γάλα ζητήσαμε την άμεση αποζημίωση των εργαζομένων σε χρήμα για όλο το διάστημα που προηγήθηκε και την έναρξη συστηματικής παροχής του προϊόντος το συντομότερο δυνατόν.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι το ζήτημα μη παροχής γάλατος οφείλεται σε προηγούμενους διαγωνισμούς που κρίθηκαν άγονοι και ότι προβλέπεται να κηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός για την προμήθεια γάλατος ενώ για το θέμα της αποζημίωσης, μας ενημέρωσε ότι η διαδικασία κωλύεται στην ανάγνωση του νόμου και μας προέτρεψε να κινηθούμε δικαστικά διαβεβαιώνοντας μας ότι θα έχουμε τη συμπαράστασή του.

Για τα μέσα ατομικής προστασίας, μας διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν εξ ολοκλήρου για το 2023 ενώ έμεινε ασαφές αν θα δοθούν οι αποζημιώσεις για το 2022 παρόλο που σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα..

Όμως για το γεγονός ότι κρίθηκαν άγονοι οι διαγωνισμοί δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που μένουν απροστάτευτοι ούτε είναι υποχρεωμένοι να εμπλακούν σε χρονοβόρους δικαστικούς αγώνες και να επωμιστούν δικαστικά κόστη για να τους παρασχεθούν τα αυτονόητα.

Εκτιμούμε ότι η συνάντηση ήταν το ίδιο άγονη όσο και οι διαγωνισμοί γάλατος και παραμένουμε σε επιφυλακή για την άμεση σύγκλιση του ΔΣ προκειμένου να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα ενώ προετοιμαζόμαστε για επιπλέον ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την προοπτική.

Καλούμε το Δήμο σε έμπρακτη εκδήλωση της συμπαράστασής του με άμεση διεξαγωγή συνεδρίασης του ΔΣ και με ομόφωνη απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου εργασίας μας.

Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν αποφάσεις υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων.

Καλούμε τον δήμο και την ΚΕΔΕ να διεκδικήσουν αγωνιστικά την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους . Δεν είναι δυνατών το 2023 οι δήμοι να αποδέχονται να έχουν εργαζόμενους μιας χρήσης, με προγράμματα εργασίας λάστιχο που ανακυκλώνουν την ανεργία και τα αδιέξοδα και οδηγούν τον ενεργό πληθυσμό της χώρας σε εργασιακή ομηρία.

Καλούμε την τοπική κοινωνία και το σύνολο των φορέων της περιοχής σε αλληλεγγύη και κοινή δράση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για τη λήψη μέτρων προστασίας σε όλους τους χώρους, στη δουλειά, στη μετακίνηση, στους οικισμούς.

Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε οργανωμένη δράση κάθε κλάδου στον κοινό αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και με απολαβές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Επιτροπή εργαζομένων στο Δήμο Δίου Ολύμπου