Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Πόσο θα μας κοστίσουν οι "Άθλοι του Ηρακλή"...

Μετά τους "Δεινόσαυρους" πέρσι, ο Δήμος Κατερίνης φέρνει τους "12 Άθλους του Ηρακλή" για να γιορτάσουμε την φετινή Άνοιξη.

Να θυμίσουμε ότι πέρσι το 2022 η "Γιορτή της Άνοιξης" μας κόστισε 61.112 χιλιάδες ευρώ. Φέτος και διαβάζοντας στην Διαύγεια το κόστος υπολογίζεται στα 59.476 (μέχρι τώρα...)  χιλιάδες ευρώ. Συνολικό κόστος των δύο εκδηλώσεων 120.588 χιλιάδες ευρώ.

Τι έμεινε στην πόλη πέρσι από την "Γιορτή της Άνοιξης"; Εσείς θα μας πείτε. Τι θα μείνει από την φετινή γιορτή; Πάλι εσείς θα μας πείτε!

Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι με 120.000 ευρώ μπορούσες να φτιάξεις κάτι που θα έμενε στην πόλη και θα πρόσφερε διαχρονικά στους κατοίκους της. Π.χ. ένα κλειστό γήπεδο-προπονητήριο. Ή οτιδήποτε άλλο που θα άλλαζε την εικόνα της Κατερίνης προς το καλύτερο. Σε όλα αυτά συνυπολογίστε τα χιλιάδες ευρώ που έχουν δαπανηθεί τόσα χρόνια σε γιορτές Χριστουγέννων, Πάσχα, Αποκριών κ.α.

Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται γιορτές. Υποστηρίζουμε όμως ότι θα πρέπει να μπουν κάποιες προτεραιότητες στο τι ανάγκες έχει η πόλη και από εκεί και πέρα αν έχουμε περίσσεμα χρημάτων ας κάνουμε και τις γιορτές μας, που θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι ξοδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. 

Και κάτι για τις διάφορες "γιορτές" που γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στην Κατερίνη. Για εμάς γιορτή είναι όταν παίρνεις την οικογένεια σου και πας κάπου όπου δεν ξοδεύεις ένα μηνιάτικο για να περάσεις καλά εσύ και τα παιδιά σου. Να ξοδεύεις σε λογικά πλαίσια. Τα διάφορα φεστιβάλ και γιορτές που γίνονται εξαντλούν την τσέπη των οικογενειών, ιδίως αυτών που τα οικονομικά τους δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Αν κάποιοι έχουν οικονομική άνεση, δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι έχουμε φουσκωμένα πορτοφόλια... Ναι στις γιορτές, αλλά χωρίς την οικονομική αφαίμαξη μας.

Αναλυτικά το φετινό κόστος εορτασμού της Άνοιξης στον Δήμο Κατερίνης μέχρι στιγμής αφού τα ποσά "εξειδικεύονται" διαρκώς και μπορεί να προκύψει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση: 


Ποσό 30.000,00 € (δεν έχει ΦΠΑ) για την μίσθωση του θεματικού πάρκου «Οι Άθλοι του Ηρακλή»

Ποσό 9.300,00 € με το ΦΠΑ (7.500,00 + ΦΠΑ) για τη διοργάνωση της διαδραστικής θεατρικής παράστασης από τo θεατρικό σχήμα commedia-Θανάσης Μαργαρίτης & η ξενάγηση στο θεματικό (3 άτομα) (αυτές οι δράσεις θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του θεματικού πάρκου δηλ. 12 Μαϊου 2023 έως 2 Ιουνίου 2023)

Ποσό 10.912,00 € με το ΦΠΑ (8.800,00 + ΦΠΑ) για τις υπηρεσίες φύλαξης για τις ημέρες που θα είναι το θεματικό πάρκο (η φύλαξη θα γίνει από τις 10 Μάϊου 2023 έως 1 Ιουνίου 2023)

Ποσό 3.410,00 € με το ΦΠΑ για τις εκπαιδευτικές προβολές Αστρονομίας στο φορητό πλανητάριο και στα ηλιακά και νυχτερινά τηλεσκόπια (5 ημέρες)

Ποσό 620,00 € με το ΦΠΑ (500,00 + ΦΠΑ) για την ενοικίαση εξοπλισμού (τραπέζια-καρέκλες) για την οργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πάρκου (διεξαγωγή σκάκι, παραμυθιών κλπ)

Ποσό 434,00 € με το ΦΠΑ (350,00 + ΦΠΑ) για την πραγματοποίηση παράστασης θεάτρου σκιών για τα παιδιά.

Ποσό 2.350,00 € με το ΦΠΑ για την πραγματοποίηση παράστασης Stand Up με τίτλο «Double Impact» με τον Ηλία Φουντούλη & Άγγελο Σπηλιόπουλο».

Ποσό 1.550,00 € (απαλλάσσεται από το ΦΠΑ) για την προμήθεια μπαλονιών με το λογότυπο του Φεστιβάλ Πάρκου για τους επισκέπτες μαθητές του θεματικού πάρκου ως δώρο για την επίσκεψή τους.

Ποσό 900,00 € (απαλλάσσεται από το ΦΠΑ) για τον σχεδιασμό & την προμήθεια ευχαριστηρίων καρτών με το λογότυπο του Φεστιβάλ Πάρκου για τους επισκέπτες μαθητές του θεματικού πάρκου ως δώρο για την επίσκεψή τους.