Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Εθνικά μέτρα για την λύση του προβλήματος της Μετανάστευσης των αλλοδαπών στην Ελλάδα (ΕΠΑΜ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ)

Θέσεις του τομέα Διεθνούς πολιτικής και Άμυνας του ΕΠΑΜ.







Γενικές κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής μας αποτελούν:

Ι. Η Θέσπιση και η εφαρμογή εθνικών μέτρων εναντίον της μετανάστευσης είτε νόμιμης είτε παράνομης των αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

ΙΙ. Η ανάληψη της ευθύνης, εθνικής και διεθνούς του ελληνικού κράτους, ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με την αποκλειστική, πλήρη, διαρκή και αποτελεσματική άσκηση δικαιοδοσίας προστασίας:

-των εθνικών συνόρων, δηλαδή της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας-ακεραιότητας με συνέπεια να μην αποδεχόμαστε και να μην εφαρμόζουμε τη πολιτική των ανοικτών συνόρων,

– του δημοκρατικού πολιτεύματος,

– της εθνικής ταυτότητας, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας του λαού.

ΙΙΙ. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης, της παράνομης χερσαίας, θαλάσσιας, εναέριας μεταφοράς, της παράνομης εισόδου, της εκμετάλλευσης και ομηρίας προσώπων μετά την παράνομη είσοδο, ως μορφές του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων, που στρέφονται κατά της ανθρωπότητας και κατά της ειρήνης.

Η αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών διεθνών συμβάσεων.

Ειδικά Μέτρα σε εθνικό πλαίσιο.

– Άσκηση αποτελεσματικής δικαιοδοσίας προστασίας και ελέγχου όλων των ελληνικών συμβατικά καθορισμένων συνόρων, αποκλειστικά από όλες τις αρμόδιες εθνικές αρχές, με την απαιτούμενη αποτελεσματική εθνική υποδομή τόσο σε απαιτούμενο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό όσο και σε απαιτούμενο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό σε αριθμό και σε προσόντα.

– Αρνούμαστε την άσκηση ή εκχώρηση αποκλειστικής ελληνικής κρατικής αρμοδιότητας φύλαξης ελληνικών συνόρων, παροχής υπηρεσιών αρωγής και διάσωσης, κατανομής των διασωθέντων αλλοδαπών, στο προσωπικό της FRONTEX ή άλλου ευρωπαϊκού οργανισμού.

– Απορρίπτουμε ως αντίθετο στην άσκηση αποκλειστικής ελληνικής αρμοδιότητας, υπηρεσιών αρωγής και διάσωσης από ευρωπαϊκό οργανισμό, και αποκλείουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Σχεδίου ΣΟΦΙΑ για την αποβίβαση διασωθέντων στη Μεσόγειο πολιτών τρίτων χωρών στις ελληνικές ακτές.

– Εφαρμόζουμε πρόγραμμα αποτελεσματικής ενίσχυσης της υποδομής του ελληνικού κράτους ως παράκτιου κράτους σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ειδικών διεθνών συμβάσεων του ΔΝΟ.

– Άσκηση του δικαιώματος του ελληνικού παράκτιου κράτους της συνεχούς καταδίωξης και με πολεμικό πλοίο στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 νμ, (ενώ θα μπορούσε να είχε ασκηθεί στα 10νμ κατά το Ν.5017/1931 «περί πλάτους χωρικών υδάτων 10νμ για θέματα αεροπορίας και αστυνομίας»), στα 24νμ ελληνικής συνορεύουσας ζώνης και στα 200νμ ελληνικής ΑΟΖ, με την άμεση θέσπιση και οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων ζωνών κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Δικαίου Θάλασσας 1982 και του Ν.4001/2011.

– Δεν θα θεσπίσουμε πρόγραμμα νόμιμης μετανάστευσης ή προσέλκυσης εργατικών χεριών αλλοδαπών.

– Δεν θα θεσπίσουμε τη μετανάστευση ως λύση αντιμετώπισης του εθνικού δημογραφικού προβλήματος.

– Η άδεια εισόδου και προσωρινής διαμονής νόμιμων μεταναστών θα χορηγείται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, μόνον και εφόσον σωρευτικά έχει επιτευχθεί στην ελληνική επικράτεια η πλήρης απασχόληση των Ελλήνων πολιτών και έχει εξαλειφθεί πλήρως η ανεργία των Ελλήνων πολιτών καθώς και εφόσον εφαρμόζονται ίσοι όροι εργασίας- αμοιβής νομίμων μεταναστών με τους Έλληνες πολίτες.

-Θέσπιση νομίμων διαδικασιών νόμιμης εισόδου από συγκεκριμένα σημεία διέλευσης των ελληνικών συνόρων και κατά τη διάρκεια καθορισμένων ωρών λειτουργίας.

– Θέσπιση και εφαρμογή από τις ελληνικές Αρχές ενός εθνικού ολοκληρωμένου συστήματος Επιστροφών, Επαναπροωθήσεων, Μετεγκατάστασης, Ασύλου πολιτών τρίτων χωρών παράνομα διακινουμένων, εισερχομένων και διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια.

– Θέσπιση και εφαρμογή αυστηρής εθνικής ποινικής νομοθεσίας, αποτελεσματικών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και διαδικασιών για τις παράνομες πράξεις των ιδιωτών (διακινητή, συνεργό παράνομο μετανάστη) και οργανώσεων ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων

– Εντατικοποίηση της δράσης των αρμοδίων ελληνικών Αρχών για αποτελεσματική εφαρμογή των εθνικών μέτρων και διαδικασιών Ασύλου, Επιστροφών, Επαναπροωθήσεων, Μετεγκατάστασης και Απέλασης πολιτών τρίτων χωρών.

– Διεκπεραίωση Επιστροφών των πολιτών τρίτων χωρών με τα απαιτούμενα εθνικά μέσα, με επαρκή εθνική χρηματοδότηση και με εθνικές διαδικασίες, είτε για επιστροφή στη Τουρκία ως πρώτης χώρας εισόδου ή για επιστροφή ή για οικειοθελή αναχώρηση στη χώρα προέλευσης, στη χώρα ιθαγενείας, χώρα προηγούμενης κατοικίας των αλλοδαπών ή ομάδων αλλοδαπών, πριν και μετά τη παράνομη διέλευση εντός ελληνικού εδάφους.

– Ανάληψη Ελληνικών Διμερών διπλωματικών πρωτοβουλιών συνεργασίας ή συνομολόγησης Συμφωνιών με τρίτες χώρες όπως η χώρα προέλευσης – καταγωγής – κατοικίας των αλλοδαπών, ή με τη Λιβύη για όσους διασώζονται στη διαδρομή της Μεσογείου, ή με Ενώσεις Αφρικανικών και Ασιατικών κρατών ή με διεθνείς Οργανώσεις.

– Προσωρινή σύντομη διαμονή των παράνομα εισερχομένων για να ταυτοποιηθούν συμμορφούμενοι με την υποχρέωση τους να συνεργασθούν με τις εθνικές αρχές για τον διακινητή, τα μέσα/αντάλλαγμα παράνομης διακίνησης – παράνομης μεταφοράς – εισόδου, τη χώρα προέλευσης – καταγωγής – εθνικότητας – κατοικίας. Να τους χορηγηθούν τα έγγραφα επιστροφής και με όλα τα μέσα μεταφοράς να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης όπως η διεθνής πρακτική Δανίας, Μάλτας κλπ.

– Αρνούμαστε την ανάθεση στο προσωπικό της FRONTEX ή σε άλλο ευρωπαϊκό όργανο το συντονισμό προγράμματος επιστροφών.

– Αρνούμαστε την εφαρμογή της παράνομης Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016.

– Δεν θα εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή αρχή της διασποράς, όπως και κάθε πρόγραμμα της ΕΕ και των προηγούμενων κυβερνήσεων για αναγκαστική ένταξη – ενσωμάτωση και διασπορά των αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τις ΜΚΟ. Αυτά τα προγράμματα επιτυγχάνουν την βιαία αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού και την βιαία απώλεια εθνικής ταυτότητας και κοινωνικής συνοχής του ελληνικού λαού.

– Αρνούμαστε την εφαρμογή πολιτικής ενσωμάτωσης αλλοδαπών για την επίλυση του εθνικού δημογραφικού προβλήματος.

– Ελέγχουμε αποτελεσματικά τη νομιμότητα κρατικής χρηματοδότησης δήμων και ΜΚΟ για τη διασπορά στον εθνικό κορμό των παράνομα εισερχομένων και διαμενόντων αλλοδαπών.

– Ελέγχουμε τη νομιμότητα χρηματοδότησης και της μεταφοράς από τη νησιωτική στην ηπειρωτική χώρα και διασποράς στις ελληνικές επαρχίες των παράνομα εισερχομένων και διαμενόντων αλλοδαπών.

– Εφαρμόζουμε μέτρο απέλασης των παράνομων και νόμιμων μεταναστών που διαπράττουν ποινικά κολάσιμες πράξεις και γενικά δεν συμμορφώνονται με την ελληνική νομοθεσία.

– Ασκούμε αποτελεσματικό Έλεγχο και άσκηση δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – έλεγχο κίνησης κεφαλαίων λόγω της διάπραξης του εγκλήματος της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Έτσι ασκούμε Έλεγχο της νομιμότητας χορήγησης πιστωτικής κάρτας, επισιτιστικής βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών με αύξοντα αριθμό μόνο σε ΑΤΜ Ελλάδας.

-Έλεγχος νομιμότητας της νηολόγησης των πλοίων των ΜΚΟ.

– Έλεγχος νομιμότητας της σύστασης και λειτουργίας ΜΚΟ, ιδιαίτερα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την τέλεση παράνομων πράξεων κατ’ επάγγελμα, όπως της διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου, της διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, της αποστολής στις αρχές των στοιχείων και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου.

– Άσκηση αποκλειστικής εσωτερικής αρμοδιότητας των ελληνικών Αρχών για τη θέσπιση και την εφαρμογή αποτελεσματικών εθνικών προγραμμάτων, διαδικασιών ασύλου με το απαιτούμενο κατάλληλο ελληνικό προσωπικό και τον επαρκή κατάλληλο χώρο ταχείας διεκπεραίωσης .

– Η απασχόληση των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων παύει και αντικαθίστανται από επαρκή αριθμό Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για την ταχεία εφαρμογή εθνικών διαδικασιών Ασύλου.

– Έλεγχος νομιμότητας και γνησιότητας των απαιτούμενων εγγράφων για την άσκηση του δικαιώματος και της υποχρέωσης των αλλοδαπών για υποβολή αιτήματος νόμιμης εισόδου ή θεώρησης άδειας εργασίας ή διεθνούς προστασίας ή ασύλου.

– Επαναπροωθήσεις στην Τουρκία για υποβολή αίτησης ασύλου ως πρώτης χώρας εισόδου και στη χώρα προέλευσης.

– Άσκηση αποκλειστικής αρμοδιότητας των ελληνικών αρχών για τα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης.

– Έλεγχος νομιμότητας εθνικών κονδυλίων για την κατασκευή ΚΥΤ στην ελληνική επικράτεια.

– Καμία απαλλοτρίωση περιουσίας Ελλήνων πολιτών για δημιουργία ΚΥΤ, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές και σε ακριτικά νησιά.

– Κατάργηση και Κλείσιμο κλειστών Κέντρων υποδοχής και Κράτησης αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα διότι αποτελούν προσβολή ανθρωπιστικού δικαίου και χώρο τέλεσης εγκλημάτων.

– Κλείσιμο του τελωνείου των Κήπων (απώλεια 1 δισ. /ημερησίως για την Τουρκία) κατά την πρακτική της Βουλγαρίας, ως μέσο αμύνης για επιθετικές πράξεις υβριδικού πολέμου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, διότι:

α) οργανώνει και ενισχύει ομάδες αλλοδαπών να παραβιάσουν τα χερσαία –ποτάμια ελληνικά σύνορα Έβρου,

β) τουρκικό λιμενικό σκάφος – κρατικό πλοίο αποβιβάζει παράνομα σε ελληνική μεθόριο πολίτες τρίτων χωρών χωρίς άδεια εισόδου,

γ) ασκείται κρατική τουρκική πολιτική ΟΖΑΛ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ βιαίας μεταβολής της ομοιογένειας του ελληνικού πληθυσμού, κάμψης του ηθικού και μείωσης της ασφάλειας του λαού και ιδιαίτερα του νησιωτικού, με σκοπό να επιτευχθεί εδαφική μεταβολή του ελληνικού κράτους,

δ) ασκείται παράνομα τουρκικής αρμοδιότητας αρωγή και διάσωση αλλοδαπών σε περιοχές αποκλειστικής ελληνικής αρμοδιότητας, με σκοπό να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία και να δημιουργήσει ντε φάκτο νέα σύνορα,

ε) διευκολύνει τη παράνομη είσοδο τρομοκρατών (τζιχαντιστών).

Η Τουρκία δεν εκπληρώνει υποχρέωση συνεργασίας με την Ελλάδα για καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, κατά το άρθρο 8 περί Λαθρομετανάστευσης του Ν.2926/2001 ΦΕΚ Α 139/2001 «Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας περί συνεργασίας Υπουργείου Δημοσίας Τάξης Ελληνικής Δημοκρατίας και Υπουργείου Εσωτερικών Δημοσίας Τάξης Δημοκρατίας Τουρκίας για την καταπολέμηση εγκλήματος, ιδιαίτερα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και λαθρομετανάστευσης».

Μέτρα στο διεθνές πεδίο

– Καταγγελία της Τουρκίας στο ΣΑ και ΓΣ/ΟΗΕ για τέλεση του διεθνούς αδικήματος της απειλής ή της χρήσης βίας (2 παρ. 3 και 4 ΧΗΕ) κατά του ελληνικού κράτους, διότι η διαρκώς επαναλαμβανόμενη σκόπιμη παράνομη διακίνηση και μεταφορά αλλοδαπών από τουρκικά κρατικά όργανα για να επιτευχθεί η δια της βίας διέλευση των ελληνικών χερσαίων, ποτάμιων –θαλασσίων συνόρων του Έβρου και των θαλασσίων συνόρων του Αιγαίου, συνιστά διαρκή, συστηματικό υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας που έχει μετατραπεί σε ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας κατά της χώρας μας, προσβάλλοντας την ελληνική εδαφική ακεραιότητα

– Καταγγελία της Τουρκίας στα αρμόδια όργανα του ΔΝΟ διότι διευκολύνει τη τέλεση σκόπιμων παράνομων πράξεων από τουρκικά κρατικά όργανα ή μέσα, ή από τουρκικά εγκληματικά πρόσωπα διακινητών – δραστών κατά της ασφάλειας της ζωής και της υγείας των επιβαινόντων, κατά της ασφαλείας του πλοίου στη Θάλασσα, κατά της νόμιμης διεθνούς ναυτιλιακής κίνησης, κατά της αποφυγής σύγκρουσης πλοίων, κατά της ατυχηματικής ρύπανσης, παραβιάζοντας ένα σύνολο Διεθνών Συμβάσεων του ΔΝΟ όπως η Διεθνή Σύμβαση για την ασφάλεια ναυσιπλοίας (SOLAS), ΔΣ για τη διευκόλυνση της διεθνούς ναυτιλιακής κινήσεως (ΔΣ FAL 1965), ΔΣ για προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, ΔΣ για μείωση παρανόμων πράξεων κατά της ασφάλειας ναυσιπλοΐας (SUA), ΔΣ για την αρωγή και διάσωση (SAR), ΔΣ για την αποφυγή συγκρούσεων.

-Καταγγελία της κρατικής τουρκικής αεροπορικής εταιρίας TURKISH AIRLINES στη διεθνή οργάνωση αεροπορικών μεταφορών ΙΑΤΑ για οργανωμένη παράνομη μεταφορά αλλοδαπών χωρίς τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα.

-Καταγγελία στις διεθνείς οργανώσεις σιδηροδρομικών και οδικών διεθνών μεταφορών, της οργανωμένης τουρκικής κρατικής πολιτικής δωρεάν μεταφοράς αλλοδαπών με τραίνο ή με λεωφορείο μέχρι Αδριανούπολη και από εκεί στα ελληνικά σύνορα.

-Καταγγελία Ερντογάν – Νταβούτογλου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ως προσωπικά υπεύθυνων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατά της ειρήνης ως μέρος κρατικής πολιτικής, όπως είναι ο από πρόθεση εξαναδραποδισμός ανθρώπων με την παράνομη διακίνηση προσώπων ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, η από πρόθεση ομηρία-κράτηση ανθρώπων, η με πρόθεση οργάνωση-σχεδίαση και εκτέλεση υβριδικού πολέμου κατά της Ελλάδας (άρθρο 7 Καταστατικού Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου).

-Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο, για υιοθέτηση συμβατικής ρύθμισης καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης και μεταφοράς ομάδας μεταναστών.


Αθήνα, 26 Απριλίου 2023
Για τον τομέα Διεθνούς πολιτικής και Άμυνας του ΕΠΑΜ
Κέρη Μαυρομμάτη, Δικηγόρος, Δρ. Διεθνούς Δικαίου, Επικεφαλής του τομέα Διεθνούς Πολιτικής και Άμυνας του ΕΠΑΜ.