Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Το "θαύμα" του χάντμπολ, σε μια χώρα που έχει τον αθλητισμό σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και βάλε μοίρα...

Για μία Ελλάδα που όλοι στον αθλητισμό ασχολούνται μόνο με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, η 10η θέση στη Μεσογειάδα της Εθνικής Παίδων στο χάντμπολ, είναι μία μεγάλη επιτυχία!

Όταν στη πατρίδα μας, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά κανάλια, πολιτικοί, Δήμαρχοι, ακόμα και στα σχολεία, κ.α. τα δίνουν όλα στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, όταν δεν υπάρχουν γήπεδα της προκοπής, όταν δεν υπάρχουν προπονητήρια, και έχεις να αντιμετωπίσεις χώρες με χιλιάδες αθλητές χάντμπολ, με υπερσύγχρονα γήπεδα ακόμα και στη πιο μικρή πόλη, στον πιο μικρό Δήμο, η 10η θέση της Εθνικής ομάδας Παίδων στο χάντμπολ μπορεί να θεωρηθεί ως μια μεγάλη επιτυχία.

Η Εθνική μας αντιμετώπισε μεγαθήρια όπως Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Ρουμανία, στάθηκε απέναντι τους με αξιοπρέπεια και σημείωσε τρεις νίκες απέναντι σε Αλγερία, Κουβέιτ και Τουρκία.

Κόντρα στο "ρεύμα" που επικρατεί στην Ελλάδα, το χάντμπολ μέρα με τη μέρα, μεγαλώνει αναπτύσσεται και νέες γενιές αθλητών έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που κανείς από αυτούς που διαχειρίζονται το αθλητικό κομμάτι και είναι υπεύθυνοι για την άθληση και την παιδεία των παιδιών μας αρνούνται πεισματικά να δουν. Το χάντμπολ θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια την αιχμή του δόρατος για τον αθλητισμό μας παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Με τα κονδύλια για τον αθλητισμό να αποτελούν ασπιρίνες, με τους αθλητικούς συλλόγους να παλεύουν για την επιβίωση τους, με τους γονείς να επιβαρύνονται διαρκώς οικονομικά, με τις υποδομές να παραμένουν ανύπαρκτες, αυτό που συμβαίνει στο χάντμπολ στην πατρίδα μας είναι ένα μικρό θαύμα.

Δεν έχουμε γήπεδα, προπονητήρια και αθλητικό εξοπλισμό, αλλά έχουμε "ψηφιακά" πορτοφόλια και ταυτότητες στα κινητά μας. Ξοδεύονται εκατομμύρια για κάθε ανοησία που οι πολιτικοί μας μπορούν να σκεφτούν, αλλά για τον αθλητισμό δεν περισσεύει τίποτα. Παρόμοια η κατάσταση δυστυχώς και σε τομείς της κοινωνίας μας όπως η Παιδεία και η Υγεία, που είναι αλληλένδετες με τον αθλητισμό. Γιατί αν δεν έχεις εκπαίδευση, αν δεν έχεις νοσοκομεία και γιατρούς, είναι δύσκολο να υπάρχει και αθλητισμός.

Με τις εκλογές της 21ης Μαΐου να πλησιάζουν και λίγο αργότερα τις εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες, αναρωτηθείτε πόσοι από του υποψήφιους σωτήρες μας σας μίλησαν για τα σχέδια τους για τον αθλητισμό της πατρίδας μας. Πόσοι κατέθεσαν προγράμματα, σχέδια και πλάνα για κατασκευή γηπέδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση των υπαρχόντων δομών κ.α.; Και κυρίως πόσοι από αυτούς (που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) τα εννοούν πραγματικά;

Παράγοντες, αθλητές, προπονητές κατεβαίνουν υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές όπως και σε παλαιότερες. Τι έκαναν τόσα χρόνια; Τι πρόσφεραν στον αθλητισμό; Εκτός από την προσωπική τους προβολή; Πραγματοποίησαν τις παλαιότερες δεσμεύσεις τους;

Όταν θα είστε πάνω από την κάλπη και θα σκέφτεστε τι θα ψηφίσετε, θυμηθείτε αυτά που σας γράφουμε και πράξτε ανάλογα. Ψηφίστε με αξιοπρέπεια και οξυδέρκεια...