Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Εντάξει δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα...

Πολύς ντόρος έχει γίνει για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Εν μέρει δικαιολογημένος ο ντόρος, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει μία μεγάλη αυτοδυναμία στην ΝΔ.

Αλλά η έπαρση κάποιων και η απογοήτευση άλλων δεν μπορεί να είναι απόλυτη. Γιατί οι αριθμοί που δίνουν την κυβέρνηση της πατρίδας μας στην ΝΔ, μαρτυρούν και κάποιες άλλες αλήθειες.

Βάση των αριθμών λοιπόν που δίνει η εταιρεία που διαχειρίστηκε την εκλογική διαδικασία, στους 5.901.987 που ψήφισαν, οι 2.407.514 επέλεξαν την ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι 3.494.473 ψήφισαν κατά. Δηλαδή, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας (αυτών που ψήφισαν) δεν στηρίζουν το κόμμα της ΝΔ.

Αν στα παραπάνω υπολογίσουμε τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία πολιτικών κομμάτων που ενδεχομένως θα είχαν επιρροή σε σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, η διαφορά αυτών που δεν στηρίζουν την ΝΔ θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο.

Εν κατακλείδι, με το εκλογικό σύστημα που επικρατεί στην χώρα μας, η ΝΔ είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών. Αλλά η πραγματική εικόνα δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ψυχρή λογιστική. Η κοινωνία παραμένει διχασμένη, προβληματισμένη και βρίσκεται σε μία παρατεταμένη αναμονή για το ποια πρέπει να είναι η στάση της σε όλες αυτές τις εξελίξεις και αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία 12-13 χρόνια στην πατρίδα μας. Αυτό που αξίζει να διερευνηθεί (αν γίνεται), είναι αν αυτή η αναμονή και η απάθεια της ελληνικής κοινωνίας είναι περιστασιακή ή τελικά θα αποτελέσει χαρακτηριστικό γνώρισμα του νεοέλληνα πολίτη.

Καλά είναι να το μάθουμε νωρίς ώστε να ξέρουμε αν αξίζει να μείνουμε σε μία χώρα όπου οτιδήποτε μέτρο της επιβληθεί δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αντίδραση ή να ψάχνουμε από τώρα καινούργια γειτονιά να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, πριν η κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι διάφορες πολυεθνικές "φιλανθρωπικές" εταιρείες μας πάρουν τα σπίτια.