Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Αυτόν τον Δήμο (Κατερίνης) ποιος θα τον πάρει;

Εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο και τα "κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης" για τους υποψήφιους-ες κυρίως των δύο "μεγάλων" διεκδικητών του Δήμου Κατερίνης.

Στο ίδιο διάστημα διαβάζουμε ευχαριστήρια για δωρεές και για διάφορες άλλες ενέργειες των υποψηφίων. Ενώ... άπειρα είναι τα δελτία τύπου με τα οποία μας γίνεται γνωστό η υποψηφιότητα συνδημοτών μας με τον ένα ή τον άλλο συνδυασμό.

Μετά το πέρας των εθνικών εκλογών, οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία και οι "μονομάχοι" τα δίνουν όλα. Ο νικητής θα είναι σίγουρα ένας. 

Το ερώτημα είναι αν η πόλη και κάτοικοι της μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θα μπορούν να πουν και αυτοί ότι κέρδισαν κάτι.

Το στενάχωρο για εμάς είναι ότι δεν βλέπουμε ανεξάρτητους συνδυασμούς με άφθαρτα πρόσωπα που το μοναδικό τους κίνητρο θα είναι η αγάπη για την Κατερίνη και η όρεξη προσφοράς για την πόλη και τους δημότες τους.

Οι δύο συνδυασμοί που ο ένας τους θα καταλάβει την Δημαρχία δεν μας πείθουν. 

Η "αντιπαλότητα" στα πλαίσια του προεκλογικού τους αγώνα δεν είναι καλό σημάδι. Όπως και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια τους, προσώπων (τα μεγάλα τους "όπλα") που τα τελευταία 20 χρόνια μονοπωλούν την επικαιρότητα και εναλλάσσονται σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης. Βλέπουμε συνεχώς τα ίδια πρόσωπα να καταλαμβάνουν θέσεις π.χ. αντιδημάρχων, ενώ για όσους παρακολουθούν τακτικά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου η εικόνα να μιλάνε 1-2 σύμβουλοι και η χρησιμότητα των υπόλοιπων να είναι μόνο σε κάποια ψηφοφορία είναι άκρως αρνητική.

Επίσης δεν μας αρέσει που τα περισσότερα έργα γίνονται 2-3 μήνες πριν τις εκλογές. 

Ασχέτως αν προσφέρουν κάτι στην πόλη, μόνο και μόνο η "υποψία" ότι γίνονται για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και την τελευταία εικόνα στα μάτια του δημότη, χαλάνε όλο το αφήγημα.

Τελειώνοντας μία πρώτη ανάλυση των δημοτικών εκλογών στην πόλη μας, η ασυνέπεια των δημοτικών συνδυασμών στα λεγόμενα τους (σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα τους), η χρησιμοποίηση των ίδιων και των ίδιων προσώπων, η σωρεία απευθείας αναθέσεων και κυρίως η έλλειψη οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού των έργων που χρειάζεται η Κατερίνη και  η απουσία βασικών υποδομών, χρεώνονται αρνητικά τόσο στην νυν δημοτική διοίκηση όσο και σε αυτούς που διεκδικούν τον Δήμο και επιμένουν στα ίδια παρωχημένα "υλικά".

Η Κατερίνη χρειάζεται νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και νέα φιλοσοφία, για να μπορέσει να ξεφύγει από την μετριότητα. 

Οι δύο "μεγάλοι" συνδυασμοί που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στα του Δήμου, αδυνατούν να προσφέρουν όλα τα παραπάνω. Ευχή μας θα ήταν να εμφανιστεί "από μηχανής Θεός" κάποιος συνδυασμός που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά όχι τόσο σε προοπτική να αναδειχθεί πρώτος (γιατί όταν διεκδικείς την πρωτιά, χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου...), αλλά στο να φέρει νέα ήθη και έθιμα στο πώς διοικείται ένας Δήμος.