Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Πιστοποίηση BLS από το ERC « Βασική Υποστήριξη της Ζωής» από τη ΔΟΠ

Την Κυριακή 11 Ιουνίου στο χώρο της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας πραγματοποιήθηκε πιστοποίηση BLS πάνω στη «Βασική Υποστήριξη της Ζωής» από το ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης)

Οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδεύτηκαν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο πάνω σε ειδικά προπλάσματα.

Στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε κάποιες χώρες η πιθανότητα επιβίωσης μετά από εξωνοσοκομειακή ανακοπή φθάνει μέχρι και 60-80%, επειδή ο κόσμος παρεμβαίνει και ξεκινά ΚΑΡΠΑ με θωρακικές συμπιέσεις, λόγω του ότι το έχουν στην κουλτούρα τους και έχουν εκπαιδευτεί. Κάθε ένα λεπτό που περνά, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται ενώ αντιθέτως, η έγκαιρη εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων από καλά εκπαιδευμένο άτομο μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης μέχρι και πέραν του 50% αντί του γενικού ποσοστού επιβίωσης για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, που κυμαίνεται στο 2-10%.

Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε ολοένα και περισσότερο γεννάται η ανάγκη γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών. Ο τρόπος ζωής, το άγχος, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, κληρονομικοί παράγοντες, υποκείμενες ασθένειες αλλά και οι προσωπικές συνθήκες ζωής του καθενός μας μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε ένα δρόμο ενδεχομένως χωρίς επιστροφή. Όλοι μας ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βρεθούμε σε κατάσταση ανάγκης τέτοια που να χρειαστούμε βοήθεια ή να την παρέχουμε σε ένα συνάνθρωπό μας που κινδυνεύει.

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας συγχαίρει τους νέους ανανήπτες και εκφράζει ένα μεγάλο Εύγε στις μικρότερες εκπαιδευόμενες που αφιέρωσαν 6 ώρες από το παιχνίδι τους και την ξενοιασιά για να επιμορφωθούν πάνω στις Α Βοήθειες, ώστε να μπορούν «με τα δύο τους χέρια» να σώσουν μία ΖΩΗ.

Διευθύντρια προγράμματος ERC: Αθηνά Γεραρίδου
Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια; Άντζελα Μαρανή