Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

52ο Φεστιβάλ Ολύμπου-Αρχαιολογικές ομιλίες. Είκοσι πέντε αιώνες συμπορεύονται πολιτιστικά η Ελλάδα και η Ινδία

Ο θεσμός των αρχαιολογικών ομιλιών του Φεστιβάλ Ολύμπου, επικέντρωσε το φετινό του θεματολόγιο στις επί είκοσι πέντε αιώνες πολιτιστικές σχέσεις δύο λαών με ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ιστορία. Την Ελλάδα και τη Ινδία.


Με αφορμή ότι η τιμώμενη χώρα του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2023, η δέκατη τρίτη μεταξύ αντίστοιχων, είναι η Ινδία, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου φιλοξένησε στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ομιλιών, την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 στο Ρωμαϊκό Ωδείο του Αρχαιολογικού πάρκου Δίου, βραδιά ιστορικής αναφοράς στην μακραίωνη πολιτιστική συμπόρευση των δύο λαών, διανθισμένη με μουσική από τη χώρα του Ινδού. Προλογίζοντας την εκδήλωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, Γιώργος Χανδόλιας, υποδέχθηκε και ευχαρίστησε τον εισηγητή και τον καλλιτέχνη, καθώς την Ινδική αντιπροσωπεία και το κοινό που παρακολούθησε την παλαιότερη θεσμική βραδιά του Φεστιβάλ, ενώ σκιαγράφησε παράλληλα τη φιλοσοφία των ανάλογων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην γενικότερη ενημέρωση για θέματα τέχνης, ιστορίας, πνευματικής δημιουργίας.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, αναφέρθηκε στα συγκριτικά οφέλη και τον εμπλουτισμό των γνώσεων με αφήγημα τον πολιτισμό άλλων λαών, που γίνονται πράξη από το θεσμό των τιμώμενων χωρών, επισήμανε τη συμβολή στην καθιέρωση των αρχαιολογικών ομιλιών εδώ και πολλά χρόνια από τον αείμνηστο καθηγητή και ανασκαφέα του Δίου, Δημήτριο Παντερμαλή, προς τιμή του οποίου από εδώ και πέρα οι εκδηλώσεις αυτές θα φέρουν το όνομά του. Παράλληλα γνωστοποίησε το ενδιαφέρον άλλων χωρών να συνεργαστούν με το Φεστιβάλ Ολύμπου, επιθυμώντας να μας καταστήσουν κοινωνούς της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Ο ομιλητής και ο καλλιτέχνης

Εισηγητής της βραδιάς με αναφορά «Ελλάδα και Ινδία, 2500 χρόνια πολιτιστικών σχέσεων» ο Ινδολόγος Καθηγητής Δημήτριος Βασιλειάδης, πρόεδρος της Ελληνοϊνδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης, ο οποίος ανέπτυξε εμπεριστατωμένα τη διαχρονική πολιτιστική και όχι μόνο σχέση των δύο χωρών, τα κοινά γλωσσολογικά και μυθολογικά στοιχεία, τις πρώτες αναφορές στους δεσμούς Ελλάδας και Ινδίας. Επίσης στάθηκε στη σύγχρονη ιστορία και την εξελισσόμενη σχέση στα νεότερα πνευματικά προϊόντα.

Ο μουσικός Κωνσταντίνος Καλαϊτζής, ο οποίος τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Ινδία προκειμένου να γνωρίσει κάθε πτυχή τη Ινδικής μουσικής και να συγκεντρώσει παραδοσιακά όργανα, με τη συνοδεία Ινδού τυμπανιστή παρουσίασε μέρος της μουσικής της τιμώμενης χώρας.

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, συνεχίζοντας τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του, έδωσε την ευκαιρία σε άτομα με ειδικές ανάγκες να παρακολουθήσουν τις ομιλίες μέσω διερμηνείας στην Ελληνική νοηματική γλώσσα, από τις διερμηνείς Ανδρομάχη Βλάχου και Γλυκερίας Γκάτζιου. Μια επιλογή που εισηγήθηκε και προχώρησε στην υλοποίησή της, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και προβολής, Βασίλης Δήμου.

Η αποφώνηση

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση, το διοικητικό μέλος του Οργανισμού με ευθύνη στις διεθνείς συνεργασίες, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις χορηγίες, Ραφαήλ Μετενίδης, ο οποίος συντόνισε την όλη διαδικασία και συνεργάστηκε με όσους είχαν ρόλο στο συνολικό δρώμενο της βραδιάς, παρουσίασε στο κοινό τον παρευρισκόμενο διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ναράγια Κουμάν Μπάτι, ο οποίος πραγματοποιεί στην Πιερία και σε άλλες περιοχές κινηματογραφικά γυρίσματα με αναφορά το αρχαίο δράμα, το Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ο κ. Μπάτι αφού συνεχάρη τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. για τις δράσεις του, γνωστοποίησε ότι σκιαγραφεί και απεικονίζει την παρολύμπια και ευρύτερη περιοχή εν όψει της μεγάλης του υπερπαραγωγής με θέμα την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Δίον στην Ινδία.

Σε ανάμνηση της εκδήλωσης, πέρα των ευχαριστιών, ο κ. Μετενίδης απένειμε στους ομιλητή, καλλιτέχνη και σκηνοθέτη, το λεύκωμα των «50 χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου» και τις εκδόσεις του Ολύμπου και των Προσκυνημάτων της Πιερίας.