Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Ποδοσφαιρικός αγώνας του 1943. Η νίκη των Ελλήνων από το Βίτιαζεβο υπό την απειλή της εκτέλεσης

Στο χωριό Βιτιάζεβο στο Κράι (περιοχή) του Κρασνοντάρ, όπου μέχρι σήμερα ζουν οι Έλληνες του Πόντου, βρίσκεται η μνημειακή στήλη αφιερωμένη στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα...

η οποία αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο τουρνουά εναντίον των ομάδων της Γερμανίας και της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Ναζί και ρουμανικά στρατεύματα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ομάδα του Βιτιάζεβο κέρδισε τον πρώτο αγώνα απέναντι στη ρουμανική ομάδα με σκορ 6:2. Το δεύτερο παιχνίδι μεταξύ των ομάδων της Γερμανίας και της Ρουμανίας ολοκληρώθηκε με σκορ 3:0 υπέρ της Γερμανίας. Στον τελικό στις 23 Ιουλίου του 1943 αναμετρήθηκαν οι ομάδες της Γερμανίας και του Βιτιάζεβο. Η γερμανική διοίκηση ανακοίνωσε: «Αν κερδίσετε, θα πυροβοληθείτε». Στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκε η γερμανική ομάδα με σκορ 3:1. Στο διάλειμμα ο αρχηγός της ομάδας Κωνσταντίν Αλεξάντροφ (Αλεξανδρίδη) είπε στα ελληνικά: «Παιδιά, ο Θεός είναι πάνω και εδώ, στη γη, υπάρχει μόνο η Νίκη! Ας το κερδίσουμε για όλους μας! Θα πυροβοληθούμε σε κάθε περίπτωση - ας μην ντροπιάζουμε λοιπόν τους πατέρες και τις μητέρες μας, την Πατρίδα μας, θα αφαιρέσουμε τη νίκη από τους Φριτς, με κάθε τρόπο!». Στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου οι Γερμανοί πέτυχαν το τέταρτο γκολ, αλλά ηθικό σθένος των παικτών του Βιτιάζεβο τους βοήθησε να ισοφαρίσουν και να πετύχουν το νικητήριο γκολ στα τελευταία λεπτά. Παρά την ήττα των Γερμανών η απειλή της εκτέλεσης δεν πραγματοποιήθηκε.

Η σύνθεση της ομάδας:

Κωνσταντίν Αλεξάντροφ (αρχηγός)
Γκεόργκι Αλεξάντροφ
Ιβάν Αλευρά
Μιχαήλ Γρηγοριάδη
Ιβάν Καράνοφ
Αναστάς Καραμάνοφ
Γκεόργκι Καραμάνοφ
Ιβάν Κούκκο
Κωνσταντίν Κυδωνίδης
Σπυρίδων Μουράντοφ
Γκεόργκι Τίλγκεροφ

Διαβάστε περισσότερα για τον τουρνουά των νεαρών Ελλήνων εναντίον των ΝΑΖΙ: www.hecucenter.ru