Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

52ο Φεστιβάλ Ολύμπου-κλασσική μουσική. Συναυλία της Φοιτητικής Ορχήστρας του Tübingen στο Δίον

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου...

και με αφήγημα τη φιλοσοφία του να φιλοξενεί στο πρόγραμμά του όλες μουσικές παραμέτρους, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει την συναυλία κλασσικής μουσικής την οποία θα παρουσιάσει η Φοιτητική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Tübingen, της ομώνυμης πόλης της Γερμανίας.

Η συναυλία θα υλοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο Δίου, την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, στις 9:00 το βράδυ. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης η Ιερή Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα.

Θα παρουσιαστούν τα έργα των: Ιωάννη Μπογιατζή «The hidden Path» σε πρώτη εκτέλεση, Ιωάννη Κωνσταντινίδη «Δωδεκανησιακή σουίτα σε έξι μέρη» και η Συμφωνία KV 551 του Διός του Wolfgang Amadeus Mozart.

Η Φοιτητική Φιλαρμονική Tübingen

Η Studentenphilharmonie (Φοιτητική Φιλαρμονική) Tübingen, StudPhil για συντομία, ιδρύθηκε το 1967 και βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων έντονων Σαββατοκύριακων προβών κάθε εξάμηνο, προσφέρει την ευκαιρία να προετοιμαστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τόσο στους φοιτητές όσο και στα απασχολούμενα μέλη της ορχήστρας. Εκτός από τη μουσική φιλοδοξία, υπάρχει επίσης μια ισχυρή εστίαση στην απόλαυση της δημιουργίας μουσικής και του τρόπου παιχνιδιού.

Βασικές πτυχές του μουσικού έργου είναι οι συμφωνικές συνθέσεις και οι σόλο συναυλίες όλων των εποχών, και με αυτόν τον τρόπο, η ορχήστρα θέλει ιδιαίτερα να δώσει στους νέους σολίστ την ευκαιρία να παρουσιαστούν δημόσια. Τα κυριότερα σημεία των φάσεων πρόβας είναι συνήθως πολλαπλές συναυλίες στη Νότια Γερμανία στο τέλος του εξαμήνου και επιπλέον, υπάρχουν αυτο-οργανωμένα ταξίδια συναυλιών που πραγματοποιούνται από καιρό σε καιρό.

Ο Μαέστρος

Ο Συμεών Ιωαννίδης είναι μαέστρος της Studentenphilharmonie Tübingen από το 2014. Από το πρώτο κιόλας εξάμηνο ο μαέστρος Ιωαννίδης ξεκίνησε και καθιέρωσε έναν διαγωνισμό σύνθεσης, μια παράδοση που πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη ευκαιρία σε πολλούς συνθέτες να ενθουσιάσουν με τη μουσική τους την ορχήστρα και το κοινό με υπέροχο τρόπο. Πήρε αυτή τη θέση από τον Thomas Hauschild και τον καθηγητή Nicolas Pasqué.

Ο Συμεών Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη γενέτειρά του σπούδασε πιάνο, βιολί και μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια των μετέπειτα σπουδών του στο πιάνο (Ανώτατη Ακαδημία της Φρανκφούρτης) συνεργάστηκε στην Όπερα της Φρανφούρτης με τους S. Cambreling, C. Marthaler και A. Viebrock και γνώρισε το Γ. Ξενάκη. Αυτή η γνωριμία ήταν καθοριστική για την απόφασή του, να αφοσιωθεί στη μουσική.

Αργότερα σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας με τον G. Kahlert στην Ανώτατη Ακαδημία “Franz Liszt” στη Βαιμάρη και με τον H.-D. Baum και τον J. P. Weigle στην Ανώτατη Ακαδημία “Hanns Eisler” του Βερολίνου, αλλά και Culture and Media Management στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.

Ο Συμεών Ιωαννίδης έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.