αλλά και η αναζήτηση της υποθαλάσσιας απεραντοσύνης, έγινε πράξη ζωής για μια παρέα που την εκφράζουν οι καταδύσεις και οι υποβρύχιες εξερευνήσεις.
Γνωρίστηκαν και πλέον συμπορεύονται με αναφορά την αγάπη για το υγρό στοιχείο, για τη γνώση του μυστηριώδους ανεξερεύνητου του μεγαλύτερου μέρους της γης, για τη μαγεία της σιωπής, για την απεικόνιση του πολύχρωμου μπλε φόντου των βυθών.
Είναι τα μέλη μιας ομάδας δυτών, ένα άτυπο καταδυτικό κλαμπ το οποίο σύντομα θα αποκτήσει και νομική υπόσταση. Τους συνδέει η γοητεία της θάλασσας, οι υποβρύχιες βουτιές πάντα με αναπνευστικές συσκευές, η προστασία και η καθαρότητα των ακτών, η πάταξη του παράνομου ψαρέματος. Επιπρόσθετα με υποβρύχιες κάμερες και η καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και του πλούτου των βυθών.
Τα Βουλιαχτάρια
Το βουλιαχτάρι, θαλάσσιο πτηνό στο Δέλτα του Αξιού το οποίο βουτά επί των υδάτων για την τροφή του, αποτέλεσε την επιλογή του ονόματος. Η τοπολαλιά του μελαμψού πτηνού, έδωσε την ονομασία στην ομάδα.
«Βουλιαχτάρια» η επωνυμία και το πλαίσιο του λογότυπου «Υποβρύχιοι Ερευνητές-Καταδυτικός Όμιλος».
Τα «Βουλιαχτάρια» δραστηριοποιούνται στο παρολύμπιο παραλιακό μέτωπο, με σημείο αναφοράς την περιοχή της Λεπτοκαρυάς Πιερίας.
Όπως επισημαίνει το μέλος της ομάδας, Χάρης Βλησίδης: «Προσπαθούμε πρωτίστως να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, ώστε να προστατεύει και να μην ρυπαίνει τη θάλασσα. Με σειρά καταδύσεων καθαρίσαμε στην περιοχή του βιότοπου στη ζηλιάνα Λεπτοκαρυάς, όπου και ο βιολογικός, απομακρύνοντας από το βυθό δίχτυα, παράνομα εργαλεία και ότι μπορούμε να φανταστούμε. Είναι ένας μοναδικός βιότοπος με πάνω από τριάντα είδη ψαριών. Προτεραιότητα μας να εμποδίσουμε την παράνομη αλιεία.
Με την απόκτηση νομικής υπόστασης θα ξεκινήσουμε σειρά ενημερώσεων σε συλλογικούς φορείς, σε σχολεία, παντού. Η βασική μας προτεραιότητα. Καθαριότητα, σεβασμός και γνώση της θάλασσας.»
Στο ερώτημα πόσο καθαρές είναι οι θάλασσες της Πιερίας και αν τα επιπλέοντα σωματίδια αποτελούν στοιχεία ρύπανσης, το μέλος της ομάδας, Φώτης Καραλιόλιος, τόνισε: «Γενικά είναι καθαρές γιατί σε πολλά σημεία αναπτύσσονται αχινοί. Ο αχινός υφίσταται μόνο σε καθαρά νερά. Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν σε σημεία σωματίδια που δίνουν την εικόνα ρύπανσης. Είναι ζωοπλαγκτόν το οποίο λόγω του πετρώδους σε πολλές περιοχές βυθού, αναπτύχθηκε και με τις υψηλές θερμοκρασίες ανήλθε στην επιφάνεια. Ήδη σιγά-σιγά απομακρύνεται»
Την ομάδα πρωτοβουλίας των «Ρομαντικών των βυθών» συμπληρώνουν ακόμα οι, Γιάννης Κλωναρίδης, Αστέρης Ιωαννίδης, Γιάννης Καραλιόλιος και Γιώργος Τσιούτσιος, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον καταδυτικό όμιλο και άλλοι λάτρεις των βυθών.
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης